Ισπανία: Πρόταση για «προίκα» 20.000 ευρώ στους 18χρονους - Είναι «πυροτέχνημα» λέει η αντιπολίτευση
Η Ισπανία προτείνει να δοθεί «βασική κληρονομιά» ύψους 20.000 ευρώ σε όλους τους 18χρονους εν όψει των εκλογών της 23ης Ιουλίου
Η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ της Ισπανίας προσφέρει 20.000 ευρώ «καθολική κληρονομιά» από την ηλικία των 18 ετών τα οποία θα διατεθούν όπως λέει για σπουδές, κατάρτιση ή έναρξη μίας επιχείρησης και θα εξασφαλίζουν «ισότητα ευκαιριών» στη Χώρα της Ιβηρικης.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα Sumar της Ντίαθ η οποία ανακοίνωσε την πολιτική πριν από τις πρόωρες γενικές εκλογές της Ισπανίας στις 23 Ιουλίου, η πρωτοβουλία θα στοίχιζε 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα συγκεντρώνονταν με τη φορολόγηση των πλουσίων.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί η «ισότητα ευκαιριών» ανεξάρτητα από το οικογενειακό υπόβαθρο ή τα κέρδη των ανθρώπων. Οι πληρωμές, οι οποίες θα ξεκινούσαν από την ηλικία των 18 και θα συνεχίζονταν μέχρι την ηλικία των 23 ετών, θα συνοδεύονταν από διοικητική υποστήριξη για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν ή να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.
«Πρόκειται να αφήσουμε τους νέους να έχουν μέλλον και να τους δώσουμε την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση χωρίς αυτό να εξαρτάται από το επώνυμό τους ή την οικογένεια από την οποία προέρχονται», είπε η υπουργός Εργασίας, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα.
«Γι’ αυτό προτείνουμε να δίνουμε στους ανθρώπους 20.000 ευρώ όταν γίνονται 18 ετών για να μπορέσουν να εξελιχθούν, είτε με σπουδές είτε με τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Αυτό είναι που διακυβεύεται στις 23 Ιουλίου».
Η Ντίαθ επιβεβαίωσε ότι η πολιτική - που ονομάζεται «καθολική κληρονομιά» - θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους νέους Ισπανούς ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους συνθήκες και θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των ατόμων που κερδίζουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Sumar εκτιμά ότι θα κόστιζε 0,8% του ΑΕΠ της Ισπανίας.
Η υπουργός, η οποία μεγάλωσε σε ένα κομμουνιστικό σπίτι, είπε ότι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα δικά της όνειρα να γίνει επιθεωρητής απασχόλησης επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να σπουδάσει. «Το να γίνεις επιθεωρητής απασχόλησης στην Ισπανία θα χρειαζόταν περίπου πέντε χρόνια», είπε.
«Δεν είμαι επιθεωρητής απασχόλησης γιατί είμαι κόρη γονέων από την εργατική τάξη και δεν θα μπορούσα ποτέ να το επιτρέψω στον εαυτό μου να το κάνει. Πρόκειται για ένα αναδιανεμητικό μέτρο που θα επιτρέψει στους νέους της χώρας μας να έχουν μέλλον ανεξάρτητα από το επίθετό τους».
Η πρόταση του Σουμάρ έχει προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό της Ισπανίας, διχάζοντας ακόμη και «συμμάχους» της Ντίαθ. Η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, αμφισβήτησε πώς θα λειτουργούσε μία τέτοια πολιτική στην πράξη.
«Όποιος προτείνει να δώσει επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις χωρίς κανενός είδους περιορισμούς όσον αφορά τα επίπεδα εισοδήματος ή τους στόχους πρέπει να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθεί γιατί θα πρέπει να συνεχίσουμε με μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια».
Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο προηγείται των Σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις, αλλά το οποίο αναμένεται να βασιστεί στην υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox για να σχηματίσει κυβέρνηση εάν κερδίσει τις εκλογές, ήταν ακόμα πιο επικριτικό.
Εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος κατηγόρησε την υπουργό ότι έχει κάνει πολύ λάθος τις προτεραιότητές της και πρότεινε στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε άλλα προβλήματα σε μια χώρα όπου «το 27% του πληθυσμού κινδυνεύει από κοινωνικό αποκλεισμό, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου οι οικογένειες δεν μπορεί να φτάσουν στο τέλος του μήνα και όπου οι αυτοαπασχολούμενοι παλεύουν να μείνουν στη ζωή».