Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνεχίζεται η απομάκρυνση ασθενών προς την Αρμενία

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Έντεκα άνθρωποι σε σοβαρή κατάσταση 
3'

Συνεχίζεται η απομάκρυνση ασθενών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ προς την Αρμενία όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερυθρός Σταυρός. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο μοναδικός άξονας που συνδέει τα δύο εδάφη, το Μπακού, έκλεισε εγείροντας φόβους για ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να διαρκέσει.

"Η απομάκρυνση των ασθενών από το Καραμπάχ προς τα νοσοκομεία της Αρμενίας ξεκίνησε και πάλι σήμερα από τον Ερυθρό Σταυρό", δήλωσε η εκπρόσωπος του αρμενικού Ερυθρού Σταυρού Ζάρα Αματούνι, προσθέτοντας ότι "11 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση διακομίσθηκαν μέσω του διαδρόμου Λατσίν".

Το πρωί χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Στεπανακέρτ, την κύρια πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλώντας το Μπακού να ανοίξει ξανά τον διάδρομο Λατσίν, τον μόνο οδικό άξονα που συνδέει την πόλη με την Αρμενία.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο γραφείο του Ερυθρού Σταυρού και το γενικό αρχηγείο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, προτού επιστρέψουν στην κεντρική πλατεία και δεσμευτούν για μόνιμες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έως ότου ανοίξει πάλι ο διάδρομος.

"Οι Ρώσοι κυανόκρανοι πρέπει να εγγυώνται τα δικαιώματα και την επιβίωση του λαού του Αρτσάχ" φώναζε ενώπιον του πλήθους ο διαμεσολαβητής των δικαιωμάτων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, Γκέχαμ Στεπανιάν, χρησιμοποιώντας την αρμενική ονομασία της διαφιλονικούμενης περιοχής.

"Ζούμε μια κρίσιμη στιγμή: Οι Αζέροι θέλουν να εξαλείψουν τον λαό του Αρτσάχ, να καταλάβουν την πατρίδα μας", είπε ένας διαδηλωτής, ο ιερέας Νέρσες Ασραϊάν.

Σύμφωνα με κατοίκους του Στεπανακέρτ με τους οποίους το Γαλλικό Πρακτορείο συνομίλησε αυτή την εβδομάδα, ελλείψεις στα τρόφιμα και σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στις ιατρικές υπηρεσίες είναι αισθητά σε αυτή την ορεινή περιοχή των 120.000 κατοίκων.

Ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορούν να περάσουν "το συνοριακό σημείο ελέγχου για ιατρικούς λόγους με την υποστήριξη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού".

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού στο Αζερμπαϊτζάν, ο Μπαϊράμοφ δήλωσε ότι το Μπακού πρότεινε να βοηθήσει να διασφαλιστεί "η τροφοδοσία των Αρμενίων κατοίκων" της περιοχής, σύμφωνα με τη αζερική διπλωματία.

Ο Ερυθρός Σταυρός άρχισε τον Δεκέμβριο τη δράση του, όταν η Αρμενία σήμανε συναγερμό στη διεθνή κοινότητα για τον κίνδυνο σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων λόγω των πρώτων περιορισμών της κυκλοφορίας.

Τον Απρίλιο, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός οδοφράγματος στην είσοδο του διαδρόμου Λατσίν, για λόγους ασφαλείας, καθώς ένοπλα περιστατικά μεταξύ των αρμενικών και των αζερικών δυνάμεων ακόμη σημειώνονται συχνά.

Το Αζερμπαϊτζάν τελικά δήλωσε ότι χρειάστηκε να αναστείλει την κυκλοφορία στον διάδρομο Λατσίν, λόγω "πολλών αποπειρών λαθρεμπορίου" αναφέροντας ότι οδηγοί που εργάζονταν για τον αρμενικό Ερυθρό Σταυρό φέρεται να έκαναν λαθρεμπόριο προϊόντων πάνω σε αυτόν τον οδικό άξονα, κάτι που απέρριψε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα συμμετάσχει το Σάββατο σε διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν υπό την αιγίδα της ΕΕ καταγγέλλοντας παράλληλα τον παράνομο "αποκλεισμό" του Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά το κλείσιμο αυτού του δρόμου.