Κίνα: Η κλιματική αλλαγή απειλεί αρχαίες βουδιστικές τοιχογραφίες - Συναγερμός απο τη Greenpeace

Οι αρχαίες βουδιστικές τοιχογραφίες στη βορειοδυτική Κίνα βρίσκονται υπό «άμεση απειλή» ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών επιπέδων βροχοπτώσεων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν ερευνητές
Η κλιματική αλλαγή απειλεί αρχαίους θησαυρούς στην Κίνα
ΑΡ
2'

Οι ακραίες βροχοπτώσεις στο Dunhuang και το Zhangye στην επαρχία Gansu της Κίνας έθεσαν σε κίνδυνο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με τα μοναστήρια των σπηλαίων που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα να έχουν ήδη υποστεί ζημιές, δήλωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Οι διαρροές ομβρίων υδάτων και η αυξανόμενη υγρασία έχουν καταστρέψει τις αρχαίες ζωγραφιές των σπηλαίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις περίφημες σπηλιές του Μογκάο, είπε, ενώ ορισμένες σπηλιές έχουν καταρρεύσει.
«Συμβαίνουν ήδη κηλίδες υγρασίας, ξαφνικές πλημμύρες και ρωγμές», δήλωσε ο Λι Ζάο, ανώτερος ερευνητής στο γραφείο της Greenpeace στην Ανατολική Ασία στο Πεκίνο.

Η Greenpeace είπε ότι ενώ η συνολική βροχόπτωση έχει αυξηθεί στο Gansu από το 2000, ο αριθμός των βροχερών ημερών έχει πράγματι μειωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεμονωμένες περίοδοι βροχοπτώσεων έχουν γίνει πιο έντονες. Οι θερμοκρασίες στην επαρχία έχουν επίσης αυξηθεί ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η Κίνα διεξάγει έρευνα για την πολιτιστική κληρονομιά σε εθνικό επίπεδο, αλλά ο Λι προειδοποίησε ότι ορισμένοι από τους θησαυρούς της χώρας θα μπορούσαν να έχουν ήδη χαθεί μέχρι να ολοκληρωθεί.

«Οι τοποθεσίες που εξετάσαμε περιλαμβάνουν μερικούς από τους πιο καλά χρηματοδοτούμενους, καλύτερα στελεχωμένους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κίνα», είπε ο Λι. «Υπάρχουν εκατοντάδες λιγότερο χρηματοδοτούμενες, λιγότερο μελετημένες τοποθεσίες σε όλη την Κίνα που αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους».

Το Gansu δεν είναι η μόνη περιοχή που κινδυνεύει. Τα υψηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων στη συνήθως άνυδρη βόρεια επαρχία Shanxi έχουν επίσης επηρεάσει τα αρχαία κτίρια, μερικά από τα οποία είναι ηλικίας άνω των 1.000 ετών, δήλωσε το Friends of Nature, μια περιβαλλοντική ομάδα του Πεκίνου, τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Guardian