«Βράζουν» Ευρώπη, ΗΠΑ: Στα ύψη τα επείγοντα, η «πατέντα» με τους σάκους διακομιδής πτωμάτων
Τα νοσοκομεία στην Ιταλία αναφέρουν απότομη αύξηση στα επείγοντα περιστατικά καθώς η θερμοκρασία στη Ρώμη άγγιξε τους 41,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις ΗΠΑ δροσίζουν τον κόσμο με σάκους διακομιδής πτωμάτων...γεμάτους πάγο
Στα νοσοκομεία σε όλη την Ιταλία σημειώθηκε απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναζητούν επείγουσα περίθαλψη για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει τη χώρα, με τις θερμοκρασίες στη Ρώμη να σημειώνουν νέο ρεκόρ. Ορισμένα νοσοκομεία ανέφεραν αύξηση 20-25% στους αριθμούς που φτάνουν σε μονάδες έκτακτης ανάγκης με αφυδάτωση ή άλλες ασθένειες που προκαλούνται από υπερβολική έκθεση στη ζέστη.
Οι θερμοκρασίες στη Ρώμη έφτασαν τους 41,8 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη (18/7) καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,7 Κελσίου που είχε οριστεί τον Ιούνιο του 2022. Η Σικελία έφτασε περίπου τους 41 βαθμούς Κελσίου και σημειώθηκε υψηλό ρεκόρ 45 βαθμών στη Σαρδηνία.
Στη νότια πόλη της Νάπολης, το νοσοκομείο Cardarelli είπε ότι 231 ασθενείς αναζήτησαν επείγουσα περίθαλψη τις τελευταίες 24 ώρες, το ισοδύναμο ενός ασθενούς κάθε έξι λεπτά και ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από την πανδημία του κορωνοϊού το 2020. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν ηλικιωμένοι, αλλά υπήρχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους και τουρίστες.
«Βιώνουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο Antonio d'Amore, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου. Από αυτούς που εισήχθησαν τη Δευτέρα, το 2% ήταν σε σοβαρή κατάσταση και το 38% σε μέτρια κρίσιμη κατάσταση. «Δεδομένης της κρισιμότητας της στιγμής, ζητώ από τους πολίτες να επικοινωνούν με την αίθουσα έκτακτης ανάγκης Cardarelli μόνο σε περιπτώσεις πραγματικής ανάγκης», είπε. «Πρέπει να αφιερώσουμε τις ενέργειές μας σε αυτούς που χρειάζονται πραγματικά φροντίδα».
Τα νοσοκομεία «ξαναζούν» την περίοδο της πανδημίας
Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έχει θέσει σε «κόκκινο συναγερμό» 23 πόλεις, όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Μπολόνια, το Μπάρι, η Κατάνια, το Κάλιαρι, το Παλέρμο και το Τορίνο, ένα μέτρο που σημαίνει ότι η ζέστη είναι τόσο έντονη που θεωρείται ότι αποτελεί απειλή για την υγεία των ανθρώπων και μάλιστα ολόκληρο τον πληθυσμό, όχι μόνο παιδιά και ηλικιωμένους. Το υπουργείο προέτρεψε τους ανθρώπους να ντύνονται με λινά, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω τις πιο ζεστές ώρες και να σταματούν την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και ανθρακούχων ποτών.
Ο Τζιανφράνκο Τζανάσι διευθυντής επείγουσας περίθαλψης σε δημόσια νοσοκομεία στην Τοσκάνη, είπε ότι υπήρξε αύξηση περίπου 10% σε άτομα που αναζητούν βοήθεια για ασθένειες που συνδέονται με τη ζέστη στις εννέα μονάδες έκτακτης ανάγκης της περιοχής. Οι εισαγωγές ήταν ιδιαίτερα υψηλές στο νοσοκομείο Santa Maria Nuova στην κεντρική Φλωρεντία, όπου πολλοί τουρίστες αναζητούν περίθαλψη.
Αυξήσεις στις εισαγωγές ή τις κλήσεις σε μονάδες έκτακτης ανάγκης έχουν επίσης αναφερθεί σε νοσοκομεία στη νότια περιοχή της Απουλίας και στο Βένετο στο βορρά. Έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι υπήρξαν 61.672 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη σε όλη την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, το οποίο ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί. Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ήταν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
«Είμαστε μια χώρα με έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς και όταν η ηλικία συνδυάζεται με προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις ή αναπνευστικές δυσκολίες, η προσθήκη της ζέστης δημιουργεί μια θανατηφόρα κατάσταση», δήλωσε ο Τζιοβάνι Λεόνι, αντιπρόεδρος ενός Ιταλού. Ομοσπονδία γιατρών.
Νεκροί και ρεκόρ θερμοκρασιών και στις ΗΠΑ
Ένας αδυσώπητος καύσωνας συνεχίζει να πλήττει μεγάλο μέρος των νότιων ΗΠΑ, αφήνοντας περισσότερους από 90 εκατομμύρια Αμερικανούς σε περιοχές «κόκκινων προειδοποιήσεων» για ζέστη. Στο Φοίνιξ, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου για 19η συνεχόμενη ημέρα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της πόλης. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν σακούλες σώματος γεμάτες με πάγο για να δροσίσουν ορισμένους ασθενείς που έχουν υπερθερμανθεί.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι επικίνδυνα υψηλές στις ΗΠΑ όλη την εβδομάδα. Ένας θόλος θερμότητας έχει εγκατασταθεί σε μεγάλο μέρος του Νότου των ΗΠΑ, εκτοξεύοντας τις θερμοκρασίες στα ύψη από τη Φλόριντα στην Καλιφόρνια. Περισσότερες από 12.000 υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
Η μεγαλύτερη υπηρεσία κοινής ωφέλειας της Αριζόνα είπε ότι οι πελάτες έσπασαν το ρεκόρ για την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε ταυτόχρονα, καθώς οι κάτοικοι «φούλαραν» τα κλιματιστικά για να ξεφύγουν από τη ζέστη. Η επίμονη έκθεση σε υπερβολική ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση, ζάλη, λιποθυμία και πονοκεφάλους καθώς πέφτει η αρτηριακή πίεση.
Στο Φοίνιξ, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού υπέστησαν συνέπειες λόγω της τρέχουσας υπερβολικής ζέστης, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο Υγείας Valleywise είπαν στο CNN ότι οι επιπτώσεις της ακατανίκητης ζέστης κατακλύζουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
«Το νοσοκομείο δεν ήταν τόσο απασχολημένα μετά την πανδημίας της Covid-19», είπε ο γιατρός των επειγόντων περιστατικών Frank LoVecchio. Αξιωματούχος του νοσοκομείου είπε ότι οι γιατροί στα επείγοντα τοποθετούν τους ασθενείς σε σακούλες διακομιδής πτωμάτων γεμάτες με πάγο, σε ακραίες περιπτώσεις, σε μια προσπάθεια να τους κρυώσουν.
Σε μια συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υγείας, Stat News, ο γιατρός έκτακτης ανάγκης Dr Geoff Comp, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του σωτηρίου πρωτοκόλλου, είπε ότι οι σακούλες είναι ιδανικές για τη θεραπεία των θυμάτων θερμοπληξίας επειδή μπορούσαν να δροσίσουν κάποιον δύο φορές πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές μεθόδους.
Οι ασθενείς βυθίζονται σε σακούλες γεμάτες πάγο, οι οποίες είναι αδιάβροχες και έχουν αρκετό χώρο ώστε οι γιατροί να κάνουν κάποιες επεμβάσεις, σύμφωνα με το Stat News.Ο David Schilling, ένας βετεράνος παραϊατρικός, λέει ότι η ζέστη έχει αυξήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Στο Λας Βέγκας, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν πλήξει ακόμη και βετεράνους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης. Ο νοσοκόμος του Λας Βέγκας, Ντέιβιντ Σίλινγκ, εκτιμά ότι οι κλήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν αυξηθεί κατά 40% - κυρίως από τουρίστες που δεν έχουν εγκλιματιστεί ακόμη στην πόλη.
Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο πολύ μπορεί να περπατήσουν στον ήλιο στο Las Vegas Strip, είπε «Είναι μια πολύ μεγάλη απόσταση και επειδή οι άνθρωποι ερωτεύονται τόσο πολύ με όλα τα μεγάλα κτίρια και τα θεάματα στα φώτα, δεν συνειδητοποιούν ότι είναι αφυδατωμένοι», είπε. Τις εβδομάδες πριν ο θόλος της θερμότητας εγκατασταθεί πάνω από την πολιτεία, το Λας Βέγκας ήταν ασυνήθιστα δροσερό. Κατέγραψε περισσότερες από 260 συνεχόμενες ημέρες κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου.
«Καίγεται» το βόρειο ημισφαίριο
Η ακραία ζέστη που προκαλείται από την κλιματική έκτακτη ανάγκη έχει οδηγήσει σε ρεκόρ θερμοκρασιών σε όλο το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι. Ο περασμένος μήνας ήταν παγκοσμίως ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί και οι πρώτες μέρες του Ιουλίου εκτιμήθηκαν ότι ήταν οι πιο ζεστές μέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι θερμοκρασίες των ωκεανών στον βόρειο Ατλαντικό είναι ασυνήθιστα υψηλές.
Η «Κοιλάδα του Θανάτου» της Καλιφόρνια, συχνά το πιο ζεστό μέρος στη Γη, έφτασε τους 53,3 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, σχεδόν ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Την ίδια μέρα, η Κίνα εξέδωσε πολλές προειδοποιήσεις για τη ζέστη και κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία της ποτέ, 52,2 C στη δυτική περιοχή Xinjiang. Στην Ευρώπη, οι αλλεπάλληλοι καύσωνες έχουν εκτοξεύσει τις θερμοκρασίες στα ύψη σε όλη την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Κροατία και την Ελλάδα, με τις πυρκαγιές να εκτοξεύουν καπνό στον αέρα.
Τα ρεκόρ θερμότητας καταρρίπτονται λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο εν μέσω συνεχιζόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που τροφοδοτείται απο την επανεμφάνιση του φαινομένου «Ελ Νίνιο». Οι θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα προβλέπεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν μέχρι να μηδενιστούν οι παγκόσμιες εκπομπές. Οι εκπομπές σημείωσαν νέο υψηλό πέρυσι.