«Κόλαση» η Γαλλία από τον καύσωνα: Δοκιμασία για κατοίκους, τουρίστες και εργαζόμενους
Με ένα μπλουζάκι μούσκεμα από τον ιδρώτα και βρέχοντας τακτικά το κράνος προστασίας του, ο Καρίμ, ο επικεφαλής μιας ομάδας εργατών στο εργοτάξιο επέκτασης της γραμμής του τραμ στη Μασσαλία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσαρμοστεί στην ανυπόφορη ζέστη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η δουλειά μας είναι ήδη δύσκολη και τώρα την κάνουμε κάτω από ακραίες συνθήκες, αλλά προσαρμοζόμαστε όσο μπορούμε», είπε ο 41χρονος εργάτης. «Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να δουλέψουμε», πρόσθεσε με απογοήτευση.
Από τις 7.30 μέχρι τις 16.00 οι εργάτες, με μακρύ παντελόνι και μποτάκια ασφαλείας, προσπαθούν με κομπρεσέρ, τριβεία και σκαπτικά μηχανήματα να προετοιμάσουν το έδαφος για να τοποθετηθούν οι νέες γραμμές του τραμ που θα εξυπηρετούν, από το 2025 και μετά, τις ανατολικές συνοικίες της πόλης.
Ο Καρίμ, που δεν αποκάλυψε το επώνυμό του καθώς φοβάται τυχόν αντίποινα από τον εργοδότη του, έναν υπεργολάβο του δήμου της Μασσαλίας, έχει πάντα μαζί του ένα δεύτερο μπλουζάκι αυτές τις ημέρες. Και καλεί τους εργάτες «να κάνουν συχνά διαλείμματα, να πίνουν νερό και να κάθονται στη σκιά». Εξέφρασε όμως τη λύπη του επειδή οι αρχές δεν θέλουν να αλλάξουν το ωράριο εργασίας για να περιοριστεί το πρόβλημα όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου. Ο λόγος που επικαλούνται: η όχληση που θα προκαλούσαν στους κατοίκους τα έργα αν γίνονταν τα ξημερώματα, αλλά και άλλα προβλήματα συντονισμού.
Στη γειτονική επαρχία Μπους-ντι-Ρον, η Ιζαμπέλα, για τουρίστρια από τη Γερμανία, επέλεξε να περάσει την ημέρα της στην παραλία για να αντιμετωπίσει τη ζέστη. «Χωρίς το αεράκι, η κατάσταση θα ήταν ανυπόφορη, κάνει υπερβολική ζέστη Στο Βερολίνο έχει 37,38, 39 βαθμούς και δεν υπάρχει θάλασσα. Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να συνηθίσουμε, αν και δεν είναι καθόλου αστείο», είπε.
Εκεί κοντά στην ίδια παραλία, η Φαρά Αμπεραμάν δηλώνει «τυχερή» που ζει κοντά στη θάλασσα και περνά εκεί την ημέρα της, αντί να μένει στο σπίτι. «Είναι ανυπόφορη η κατάσταση στο σπίτι!», είπε.
Οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα που πλήττει την Μπους-ντι-Ρον, τη Μασσαλία και άλλα επτά διαμερίσματα της νότιας Γαλλίας. Στη Μασσαλία, ο δήμαρχος Μπενουά Παγιάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα είναι δωρεάν η είσοδος στις δημοτικές πισίνες «μέχρι το τέλος του κύματος του καύσωνα», δηλαδή τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή.
Η φιλανθρωπική οργάνωσης «Εμαούς» θα αρχίσει από αύριο το πρωί να μοιράζει παγούρια με κρύο νερό στους αστέγους, υπενθυμίζοντας ότι «όπως και τον χειμώνα, ο δρόμος σκοτώνει».
Στα ανατολικά της Μπους-ντι-Ρον, στην περιφέρεια Βαρ, όπου η θερμοκρασία έσπασε κάθε ρεκόρ (38,6 βαθμοί στο Οπ, σε υψόμετρο 497 μέτρων, την Τρίτη), οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση σε δύο δάση καθώς υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η μετεωρολογική υπηρεσία Météo France προειδοποίησε ότι τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν έως και 40 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.
Στο Ερό, που εδώ και μέρες έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού λόγω του καύσωνα, μια αίθουσα του δήμου του Μονπελιέ θα φιλοξενεί για τρεις ημέρες τους άστεγους της πόλης, άτομα που θεωρούνται από τα πιο ευάλωτα. «Θα υπάρχει νερό, τραπέζια… είναι ένας χώρος ξεκούρασης όπου όλοι μπορούν να έρθουν για να δροσιστούν», εξήγησε ένα στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού, ο Γκιγιόμ Γκονό.