Κίνα: Ιστορικό «ραντεβού» Σι-Κίσινγκερ -«Τα 100 ταξίδια» του βετεράνου Αμερικανού διπλωμάτη στη χώρα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον κορυφαίο πρώην διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν θερμότερους δεσμούς με την Κίνα.
Iστορική συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με τον Χένρι Κίσινγκερ
ΑΡ
3'

Ο Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον Αμερικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να «ξεπαγώσουν» τους δεσμούς με την Κίνα. Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Κίσινγκερ στην κινεζική πρωτεύουσα πραγματοποιείται εν μέσω ενός καταιγισμού επισκέψεων από ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι 100 ετών, έπαιξε καθοριστικό ρόλο βοηθώντας την Κίνα να βγει από τη διπλωματική απομόνωση τη δεκαετία του 1970. Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι επισκέπτεται το Πεκίνο ως ιδιώτης.

Όμως, δεδομένου του «διπλωματικού μεγέθους» του στην Κίνα, πιθανότατα λειτουργεί ως ρυθμιστής των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, λένε οι ειδικοί. Ο Σι υποδέχθηκε τον Κίσινγκερ στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai, έναν πιο οικείο χώρο από την εκτεταμένη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, όπου συνήθως πραγματοποιούνται οι επίσημες συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντησή τους δε δόθηκαν, αλλά οι ειδικοί επαίνεσαν τον Κίσινγκερ ως «θρυλικό διπλωμάτη» και σημείωσε τα προηγούμενα επιτεύγματά του στη διαμεσολάβηση για την προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα. Ο κ. Κίσινγκερ, ο οποίος προσγειώθηκε τη Δευτέρα, συνάντησε επίσης τον κορυφαίο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι και τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού -ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις- αυτή την εβδομάδα.

Οι κινεζικές δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση κινήθηκαν σε συμβιβαστικό τόνο, με τους κκ.Γουανγκ και Λι να τονίζουν την ανάγκη για σεβασμό, συνεργασία και «ειρηνική συνύπαρξη» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Ανέφεραν επίσης ότι ο κ. Κίσινγκερ είπε ότι είναι «φίλος της Κίνας» και ότι «ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Κίνα έχουν την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουν τον άλλον ως αντίπαλο».

Δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμμετείχε στο ταξίδι του Κίσινγκερ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι γνώριζαν την επίσκεψή του και ότι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν επίσης ενημερώσει τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όταν επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Ιούνιο.

Εκτός από τον Μπλίνκεν, ο Κίσινγκερ είναι ο μόνος Αμερικανός που έχει συναντήσει το Σι τις τελευταίες εβδομάδες, σε ένδειξη του σεβασμού που χαίρει στην Κίνα ο βετεράνος διπλωμάτης. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι πραγματοποίησαν επίσης επισκέψεις στο Πεκίνο, αλλά δεν συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κίνας.

Αν και ο Κίσινγκερ έχει αμφιλεγόμενη φήμη σε άλλα μέρη της Ασίας για τον ρόλο του στον πόλεμο του Βιετνάμ, στην Κίνα, εξακολουθεί να εκτιμάται ιδιαίτερα επειδή βοήθησε τη χώρα να βγει από τη διπλωματική απομόνωση. Το 1971, ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα επίσημα δεν είχαν διπλωματικούς δεσμούς, ο Κίσινγκερ είχε πραγματοποιήσει μυστικές επισκέψεις στο Πεκίνο για να κανονίσει μια επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ Νίξον.

Το επόμενο έτος ο κ. Νίξον προσγειώθηκε σε κινεζικό έδαφος και συνάντησε κορυφαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Μάο Τσε Τουνγκ. Άνοιξε το δρόμο για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και το άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο. Από τότε, ο Κίσινγκερ έχει γίνει δεκτός στην Κίνα περισσότερες από 100 φορές, ανέφερε η ανάγνωση της Πέμπτης.