Σκάνδαλο με τις πολυτελείς διακοπές Ουκρανού βουλευτή στις Μαλδίβες - Έρευνα από υπηρεσίες ασφαλείας
«Προδοσία των αρχών του κράτους» χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις διακοπές Ουκρανού βουλευτή σε πολυτελές ξενοδοχείο στις Μαλδίβες εν καιρώ πολέμου.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσαν σήμερα (26/07/2023) ότι πραγματοποίησαν έρευνες στην κατοικία βουλευτή που πέρασε τις διακοπές του πολυτελές ξενοδοχείο στις Μαλδίβες, παρά τους σοβαρούς περιορισμούς που ισχύουν για τους κρατικούς αξιωματούχους να μην μεταβαίνουν στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής ενώ μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.
Η SBU και το κρατικό γραφείο ερευνών (DBR) «πραγματοποίησαν έρευνες στην κατοικία του βουλευτή που ξεκουράστηκε στις Μαλδίβες με το πρόσχημα "επαγγελματικού ταξιδιού"», ανέφερε η SBU σε ανακοίνωση. Το DBR, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί ότι ερευνά τη «νομιμότητα» του ταξιδιού του Γιούρι Αρίστοφ, ενός 48χρονου βουλευτή του κόμματος «Υπηρέτης του λαού» που εθεάθη στα μέσα Ιουλίου σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, στο αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού.
Πήρε ψευδή άδεια ασθενείας
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε την οργή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που συχνά κάνει λόγο για το καθήκον των πολιτικών προσώπων να δίνουν το σωστό παράδειγμα. Το να προτιμά κανείς «νησιά και παραθαλάσσια θέρετρα εν καιρώ πολέμου», «είναι προδοσία των αρχών του Κράτους», ανέφερε ο Ζελένσκι στο ημερήσιο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης (26/07/2023), με σοβαρό ύφος. «Οφείλετε να εργάζεστε στην Ουκρανία και για τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού», δήλωσε απευθυνόμενος σε βουλευτές, δημόσιους υπαλλήλους και άλλους κρατικούς φορείς.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο σύντομα θα εξετάσει το αίτημα παραίτησης του βουλευτή που υπεβλήθη μετά το σκάνδαλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Αρίστοφ έφυγε τον Ιούνιο για μια σύντομη επαγγελματική αποστολή στη Λιθουανία πριν πάρει ψευδή άδεια ασθενείας και μεταβεί για διακοπές στις Μαλδίβες με τη σύζυγο και τα παιδιά του.
Ποινή καταναγκαστικών έργων
Ο βουλευτής αποτελεί στόχο έρευνας για «πλαστογραφία» και κινδυνεύει με τριετή «περιορισμό της ελευθερίας του», ποινή που προβλέπει την κράτησή του σε αποικία κρατουμένων και τη συμμετοχή του σε καταναγκαστικά έργα, με συνθήκες ωστόσο λιγότερο δύσκολες σε σχέση με μία φυλακή, σύμφωνα με το DBR.
Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για τα ταξίδια στο εξωτερικό των δημοσίων υπαλλήλων και των βουλευτών έχουν σε μεγάλο βαθμό καθοριστεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 και την επιβολή στρατιωτικού νόμου.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)