Το μυστηριώδες αντίο του αμφιλεγόμενου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου μετά από 8 χρόνια

Ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του Μουσείου, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές φορές με τις δηλώσεις του σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Αρχείου AP
2'

Ο Χάρτβιχ Φίσερ, ο πλέον αμφιλεγόμενος και προκλητικός απέναντι στους Έλληνες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Γερμανός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρακευή, ότι παραιτείται από τη θέση του εντός του 2024.

Ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του Μουσείου, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές φορές με τις δηλώσεις του σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως όταν χαρακτήρισε τη μεταφορά τους στο Λονδίνο από τον λόρδο Έλγιν ως «δημιουργική πράξη» ή όταν υποστήριξε ότι ο Παρθενώνας έγινε ευρωπαϊκό μνημείο επειδή ορισμένα Γλυπτά του εκτίθενται στο Λονδίνο κάτι για το οποίο θα έπρεπε «να χαιρόμαστε», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» και τον ανταποκριτή της εφημερίδας στη βρετανική πρωτεύουσα, Γιάννη Ανδριτσόπουλο, η παραίτηση έρχεται σε μία περίοδο όπου οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - Λονδίνου είναι σε πλήρη εξέλιξη εν μέσω καλοκαιριού. Κι όπως αναφέρεται πηγή του Ιδρύματος, υποστηρίζει ότι η θητεία του δεν έληγε του χρόνου, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των στελεχών του Ιδρύματος.

Στην 8ετή θητεία του ο Φίσερ, εκτος από τις εμπρηστικές δηλώσεις του, δεν έχει να επιδείξει κάποιο συγεκριμένο έργο, καθώς το μεγαλεπίβολο έργο αναμόρφωσης του Μουσείου, με το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του, θυμίζει περισσότερο...Γεφύρι της Άρτας.

Επίσης είναι ο άνθρωπος στο βιογραφικό του οποίου συμπεριλαμβάνονται οι εικόνες ντροπής του Βρετανικού Μουσείου με το ταβάνι να στάζει δίπλα στα έργα του Φειδία.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης του διαδόχου του Φίσερ, το φθινόπωρο, με τον αντικαταστάτη του να καλείται να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» των Γλυπτών.