Αγία Σοφία: Εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης της στατικότητας
Ο Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.
Η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από όταν μετετράπη σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια, τονίζοντας ότι «έχουμε συστήσει επιστημονική επιτροπή για την Αγία Σοφία. Τα έργα αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εργασίες αυτής. Οι μελέτες άρχισαν να ολοκληρώνονται. Καθώς ολοκληρώνονται οι στατικές μελέτες, εκκινεί η δεύτερη φάση αποκατάστασης, που αφορά την ενίσχυση έναντι των σεισμών», όπως τόνισε σε συνέντευξη.
Πρώτα, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια, θα επισκευασθεί και το μολύβδινο κάλυμμα θα τοποθετηθεί στη θέση του, σύμφωνα με το –εγκεκριμένο από την επιτροπή– σχέδιο αποκατάστασης.
Ακόμη, θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ και αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Στους άλλους μιναρέδες, συνεχίζεται η μελέτη για τη στατική τους κατάσταση.
Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν καταγγελίες για σημαντικές φθορές και καταστροφές στο εμβληματικό μνημείο του βυζαντινού και παγκόσμιου πολιτισμού, με τους αρχαιολόγους να «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το κτήριο δε μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλο αριθμό προσκυνητών.
Οι φωτογραφίες από την Αγία Σοφία –που κυκλοφόρησαν στα Μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα– δείχνουν γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους και να κρύβουν κομμάτια στις τσάντες τους, ως ενθύμιο της επίσκεψής τους ή ως φυλαχτό. Φθορές είχαν σημειωθεί και στην Αυτοκρατορική Πύλη και στα αρχαία μάρμαρα του δαπέδου.
Αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης του Πύργου του Γαλατά, έργο των Γενουατών του 14ου αιώνα, ο Υπουργός Πολιτισμού της γείτονος σημείωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης διεκόπησαν, διότι αποσυναρμολογήθηκαν οι σκαλωσιές στον εξωτερικό χώρο πριν από την ολοκλήρωση της επισκευής, λόγω της περιόδου μετανάστευσης των αποδημητικών πουλιών. Από τον Σεπτέμβριο, θα λάβουν χώρα οι εργασίες στον κώνο, στην κορυφή του πύργου, που θα αποσυναρμολογηθεί, η δομή κάτω από αυτόν θα επισκευασθεί και εν συνεχεία, ο κώνος θα συναρμολογηθεί εκ νέου.
Το 2021, ο Πύργος του Γαλατά δέχτηκε 564.000 επισκέπτες, 1.267.000 επισκέπτες το 2022 και περισσότερους από 700.000 τους πρώτους έξι μήνες του 2023. Αποτελεί το ιστορικό κέντρο που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες, μετά το ανάκτωρο Τοπκαπί στην Τουρκία.