Συναγερμός στις ΗΠΑ: Επανεμφανίστηκε η λέπρα - Θα μπορούσε να γίνει ενδημική στη Φλόριντα
Η λέπρα μπορεί να είναι ενδημική στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έκθεση. Η νόσος του Hansen, όπως ονομάζεται επίσημα η λέπρα είναι ένας τύπος βακτηριακής λοίμωξης που στοχεύει το νευρικό σύστημα και προκαλεί οίδημα κάτω από το δέρμα.
Μια νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases με έδρα τις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι τα κρούσματα στη νοτιοδυτική Αμερική έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Η κεντρική Φλόριντα προσθέτει έχει δυσανάλογο μερίδιο κρουσμάτων, υποδεικνύοντας ότι η ασθένεια θα μπορούσε να γίνει ενδημική στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι η ασθένεια έχει σταθερή παρουσία στον πληθυσμό της περιοχής, αντί να εμφανίζεται σε μεμονωμένες εστίες.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Νόσων του Χάνσεν «159 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, ενώ η Φλόριντα ήταν μεταξύ των κορυφαίων πολιτειών αναφοράς» ανέφερε η έκθεση. «Η κεντρική Φλόριντα, ειδικότερα, αντιπροσώπευε το 81% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στη Φλόριντα και σχεδόν το ένα πέμπτο των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε εθνικό επίπεδο».
Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση που επισημαίνεται από την έκθεση, ένας 54χρονος σκηνοθέτης που δεν είχε καμία γνωστή επαφή με μολυσμένα ζώα ή ανθρώπους και δεν είχε ταξιδέψει σε χώρες όπου συνήθως εντοπίζεται η πάθηση, είχε προσβληθεί από τη νόσο.
Έχουν αναφερθεί 15 κρούσματα λέπρας στη Φλόριντα το 2023, με την πλειοψηφία να καταγράφεται στην κομητεία Brevard, αναφέρει το NBC News. Η λέπρα μπορεί να παρουσιάσει εξάνθημα με μελαγχρωματικές, φολιδωτές βλάβες, καθώς και παραμόρφωση στο πρόσωπο και τα χέρια.
Δεν μεταδίδεται μέσω περιστασιακής σωματικής επαφής, όπως η χειραψία ή όταν κάθεται κανείς δίπλα σε ένα άτομο στο λεωφορείο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)
Δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς εξαπλώνεται η πάθηση μεταξύ των ανθρώπων, αλλά η τρέχουσα σκέψη των επιστημόνων είναι ότι τα βακτήρια μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτάρνισμα ή την παρατεταμένη επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η επαφή με αρμαδίλους (μικρά θηλαστικά), τα οποία έχουν φυσικά βακτήρια που προκαλούν λέπρα, μπορεί επίσης να προκαλέσει ασθένεια.
Η πάθηση είναι θεραπεύσιμη, με αντιβιοτικά που συνήθως προσφέρονται στους ασθενείς - ωστόσο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και τύφλωση.