Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες επιθέσεις με πυραύλους και drone - Tουλάχιστον τρεις νεκροί

Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πυραύλους και drones, λέει το Κίεβο σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις στη ρωσική πρωτεύουσα όπως καταγγέλλει η Μόσχα. Ανάμεσα στους στόχους ένα κέντρο μετάγγισης αίματος στη βορειοανατολική Ουκρανία
H επίθεση στο κέντρο μετάγγισης της Ουκρανίας
4'

Μια ρωσική βόμβα έπληξε κέντρο μετάγγισης αίματος στη βορειοανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τέσσερις, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε μια εικόνα του κτηρίου που πήρε φωτια ως αποτέλεσμα της επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου γύρω από το Kουπιάνσκ, στην περιοχή του Χαρκόβου «Αυτό το έγκλημα πολέμου από μόνο του λέει τα πάντα για τη ρωσική επιθετικότητα», είπε. Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει. Στο παρελθόν όμως έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς για στόχευση αμάχων - ή εγκλήματα πολέμου. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά.

Η πόλη Kουπιάνσκ και οι κοντινοί οικισμοί καταλήφθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα τις πρώτες ημέρες της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Η περιοχή απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια μιας ουκρανικής αντεπίθεσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δέχεται πυραύλους και βομβαρδισμούς καθημερινά.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τους δράστες ως «θηρία». «Η νίκη των τρομοκρατών είναι θέμα τιμής για όλους όσοι εκτιμούν τη ζωή», πρόσθεσε. Τοπικοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν αργότερα την ίδια εικόνα προσθέτοντας λεπτομέρειες για την επίθεση σε αυτό που περιέγραψαν ως μη οικιστικό κτίριο.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε επίσης ότι το Σάββατο η Ρωσία πραγματοποίησε ξεχωριστή επίθεση με πυραύλους, με στόχο μια αεροναυτική εταιρεία που διευθύνεται από τον όμιλο Motor Sich στη δυτική περιοχή Χμελνiτσκι.

Την Κυριακή, η ρωσική αεράμυνα κατέστρεψε ένα drone καθώς πλησίαζε τη Μόσχα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Σεργκέι Σομπιάνιν. Την περασμένη εβδομάδα, ένα κτήριο γραφείων σε έναν ουρανοξύστη της Μόσχας χτυπήθηκε επί δύο συνεχόμενες ημέρες από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσαν οι ρωσικές αρχές.

Η Ουκρανία δεν έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις. Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία το Σάββατο ότι έπληξε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο με 11 μέλη πληρώματος στη Μαύρη Θάλασσα - η δεύτερη τέτοια επίθεση με drone θαλάσσης μέσα σε τόσες ημέρες.

Ρώσοι αξιωματούχοι της ναυτιλίας δήλωσαν ότι το μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου Sig υπέστη ζημιές στην επίθεση στο στενό του Κερτς. Κανείς δεν τραυματίστηκε. Το στενό του Κερτς συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ, χωρίζοντας την Κριμαία - τη χερσόνησο της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014 - και τη ρωσική χερσόνησο Ταμάν.

Το Reuters ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία είπε ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας κατέστρεψε 30 από τους 40 πυραύλους κρουζ και τα 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τρεις νεκροί απο τις επιθέσεις

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ, δήλωσε ότι ένας από τους βασικούς στόχους για τη νυχτερινή επίθεση της Ρωσίας ήταν η περιοχή Χμελνίτσκι.
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν μετά το χτύπημα στην περιοχή του Χαρκοβου, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Oleh Syniehubov. Μια γυναίκα γύρω στα 80 σκοτώθηκε επίσης από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο Ντόνετσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία, δήλωσε ο διορισμένος από τη Μόσχα δήμαρχος της πόλης Αλεξέι Κουλεμζίν.

Αεροδρόμιο της Μόσχας: Περιόρισε τις πτήσεις λόγω «άγνωστων αντικειμένων»

Νωρίτερα τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο Βνούκονο της Μόσχας έχει επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις λόγω «ανακάλυψης άγνωστων αντικειμένων στον εναέριο χώρο».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή Ποντόλσκ της περιοχής της Μόσχας - νότια της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν έγραψε στο Telegram ότι το drone πλησίασε την πόλη γύρω στις 11 το πρωί τοπική ώρα.