Η πρώτη Ποιμενική Ακαδημία της Βουλγαρίας επιδιώκει να προστατεύσει τις τοπικές ράτσες αιγοπροβάτων
Η πρώτη Ακαδημία Βοσκών της Βουλγαρίας (Po Todorovi Koshari) άνοιξε κοντά στο χωριό Βλάχι της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας. Η Ακαδημία στοχεύει να φέρει κοντά ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γίνουν βοσκοί, να αποκαταστήσουν ξεχασμένες παραδοσιακές πρακτικές και να διατηρήσουν τις τοπικές ράτσες.
Κάθε μία από τις τέσσερις περιόδους εκπαίδευσης στην Ακαδημία θα παρέχει γνώσεις για την ιστορία κάθε τοπικής ράτσας αιγοπροβάτων της Βουλγαρίας, την κατασκευή στάνης, τη βοσκή και το άρμεγμα των ζώων, τον καθαρισμό των βοσκοτόπων και τις παραδοσιακές πρακτικές της κτηνοτροφίας.
Πάνω από 20 επίδοξοι βοσκοί και 8 παιδιά συμμετέχουν στην πρώτη εκπαιδευτική περίοδο και συμμετέχουν ενεργά στην εκτροφή ενός μικτού κοπαδιού από δύο τοπικές ράτσες - του προβάτου Karakachan και της ορεινής μακρύτριχης κατσίκας.
Οι πρωτεργάτες της ίδρυσης της Ακαδημίας σκοπεύουν επίσης να καθιερώσουν πρακτική για τη διατήρηση των αυτόχθονων φυλών τις οποίες χαρακτηρίζουν ζώντα εθνικό θησαυρό. Οι σημερινοί εκπρόσωποι αυτών των φυλών φέρουν τα χαρακτηριστικά των άγριων προγόνων τους, διατηρώντας φυσικά τις πιο πολύτιμες ιδιότητες και χαρακτηριστικά της φυλής τους. Εχουν αποδείξει ότι, όχι μόνο επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες, αλλά παρέχουν και πολύτιμη τροφή στον άνθρωπο.
Οι παραδοσιακές ντόπιες ράτσες οικόσιτων ζώων αποτελούν μέρος της βιοποικιλότητας και της πολύτιμης τοπικής γονιδιακής δεξαμενής, τόνισαν οι διοργανωτές της Ακαδημίας. Οι αυτόχθονες ράτσες είναι σήμερα σπάνιες και υπό εξαφάνιση στη χώρα, καθώς όλο και λιγότεροι είναι οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται με την εκτροφή τους. Το πρόβατο Karakachan, που εκτρέφεται στη Βουλγαρία από την αρχαιότητα, είναι ανθεκτικό στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, ασθένειες και μολύνσεις και διαθέτει ισχυρή ανοσία. Μαζί με την ορεινή μακρύτριχη κατσίκα, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων στις ορεινές περιοχές της χώρας.
Ωστόσο, οι γηγενείς ράτσες στη Βουλγαρία είναι σπάνιες και απειλούνται με εξαφάνιση, αφού όλο και λιγότεροι κτηνοτρόφοι τις εκτρέφουν. Μεταξύ αυτών είναι ο Σίντερ Σεντέφτσεφ, η οικογένεια του οποίου εκτρέφει σπάνιες βουλγαρικές ράτσες προβάτων, κατσικιών, αλόγων και σκύλων στο Βλάχι για περισσότερα από 20 χρόνια. Έχει περίπου 500 πρόβατα Karakachan και 70 μακρύτριχες κατσίκες Kalofer.