Πρωθυπουργός Κροατίας για Νέα Φιλαδέλφεια: Σκοτώθηκε ένας άνθρωπος - Να απελαθούν οι χούλιγκαν
«Αδειάζει» πλήρως τον Κροάτη πρόεδρο, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς, για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.
Έπειτα από τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου ότι «τους φέρονται σαν αιχμαλώτους πολέμου και τους έχουν στη φυλακή για να τους χτυπήσουν και να τους βιάσουν», ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, παίρνει θέση στο θέμα, επισημαίνοντας: «Κατηγορούνται για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμός. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας σκοτώθηκε. Εκατό από αυτούς δεν μπορούν να κατηγορηθούν γι' αυτό. Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και στη συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθούν στην Κροατία», επεσήμανε.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων και της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».
«Αδειάζει» τον Ζόραν Μιλάνοβιτς για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια
Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς για την αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Όπως οι γονείς αυτών των ανθρώπων ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει, έτσι ίσως θα έπρεπε να ζητήσουν από τον Μιλάνοβιτς να μην τους βοηθήσει. Αυτές οι δηλώσεις σίγουρα δεν θα βοηθήσουν τους πολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Θα τους βοηθήσουμε με τον πιο αφοσιωμένο τρόπο, έχοντας κατά νου ότι δεν κατέβηκαν εκεί για αποφοίτηση ή εκδρομή».
Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από τέτοιες περιπτώσεις και ότι οι οπαδοί πρέπει να ξεχωρίσουν από τον χουλιγκανισμό. «Είμαστε μια υπερδύναμη στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σίγουρα τέτοια πράγματα δεν είναι προς τιμή μας, αλλά θα εμπλακούμε για τους πολίτες μας σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Η πολιτική για να τους βοηθήσουμε θα πρέπει να ακολουθείται εποικοδομητικά και όχι όπως ο Μιλάνοβιτς που προσβάλλει την ελληνική δικαιοσύνη. Πώς δεν του έγραψαν οι γονείς του να τηλεφωνήσει σε κάποιον;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Κροάτης πρόεδρος για Νέα Φιλαδέλφεια: «Τους φέρονται σαν αιχμαλώτους πολέμου»
Ο πρόεδρος της Κροατίας, νωρίτερα προέβη σε επιθετικές δηλώσεις από τη Γέλσα το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας ότι οι οπαδοί της Ντιναμό είναι παγιδευμένοι, σαν αιχμάλωτοι πολέμοι και πως οι ελληνικές αρχές του συμπεριφέρονται σαν παράσιτα.
«Δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα», ανέφερε αρχικά ο Μιλάνοβιτς.
Έπειτα σημείωσε ότι πριν λίγες μέρες είχε εκφράσει τον φόβο ότι θα τους επιβληθεί μια «συνολική ηθική ποινή».
«Μπορώ να αναφέρω τους λόγους γιατί έγινε και γιατί στην Ελλάδα, και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;», δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας.
Και συνέχισε λέγοντας ο Ζόραν Μιλάνοβιτς: «Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα από ένα γκρουπ ανθρώπων, και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν! Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο Μιλάνοβιτς.
Κατέληξε λέγοντας ότι θα ήταν εντάξει εάν κρατούνταν 5 ή 10 από τους 100, αλλά τέτοια αντιμετώπιση δεν έχει να κάνει με την τήρηση του νόμου.
«Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 άτομα για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε», συμπλήρωσε.
ΥΠΕΞ: «Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου»
Σημειώνεται πάντως ότι η Αθήνα έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της στην Κροατία για την εξιχνίαση των γεγονότων στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Μάλιστα σήμερα, Τρίτη 15 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, στις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας απάντησε στέλνοντας ηχηρό μήνυμα:
«Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου.
Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αλλά και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην χθεσινή τους επικοινωνία που είχε με τον Κροάτη ομόλογό του, τόνισε ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αντικειμενικά, αμερόληπτα και επί τη βάσει σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προφυλακισθέντων.
Ένωση Δικαστών: Ευθεία παρέμβαση και προσβολή των θεσμών οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας
Ηχηρή απάντηση στον πρόεδρο της Κροατίας για τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες έστειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία επισημαίνει τα εξής:
«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.
Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».