Πόλεμος στο Σουδάν: Οι εχθροπραξίες εξαπλώνονται σε δυο ακόμη μεγάλες πόλεις

Όλο και χειρότερα πάνε τα πράγματα στο πολύπαθο Σουδάν.

Πόλεμος στο Σουδάν: Οι εχθροπραξίες εξαπλώνονται σε δυο ακόμη μεγάλες πόλεις
3'

Ο πόλεμος που μαίνεται στο Σουδάν εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες εξαπλώθηκε σε άλλες δυο πυκνοκατοικημένες πόλεις: την ελ Φάσερ, μια από τις πρωτεύουσες πολιτειών του Νταρφούρ· και την αλ Φούλα, πρωτεύουσα της πολιτείας Δυτικό Κορντοφάν, ανέφεραν σήμερα κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Φάσερ, όπου είχαν σταματήσει οι μάχες πριν από σχεδόν δυο μήνες, καθώς πολλές οικογένειες που έφυγαν για να σωθούν από τις λεηλασίες, τους βομβαρδισμούς, τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, τους βιασμούς σε άλλους τομείς του Νταρφούρ (δυτικά) βρήκαν καταφύγιο εκεί.

Εκεί εντοπίζεται «η μεγαλύτερη συγκέντρωση εκτοπισμένων αμάχων», καθώς «στη Φάσερ έχουν καταφύγει 600.000 άνθρωποι», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναθάνιελ Ρέιμοντ, διευθυντής του εργαστηρίου ανθρωπιστικής έρευνας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ.

Κάτοικοι είπαν στο AFP πως η βία ξανάρχισε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη.

«Με το που έπεσε η νύχτα, αρχίσαμε να ακούμε μάχες με βαριά όπλα στο ανατολικό τμήμα της πόλης», εξήγησε ένας.

Ενώ ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχει ρημάξει το Χαρτούμ και εξώθησε πάνω από τρία εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετατραπούν σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες, η σύρραξη έχει ποιοτικά διαφορετικά χαρακτηριστικά στο Νταρφούρ.

Εκεί, επιζήσαντες αφηγήθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως διαπράττονται εκτελέσεις λόγω εθνικής καταγωγής, ότι αραβικές πολιτοφυλακές, οι οποίες έχουν συμμαχήσει με τις ΔΤΥ, τουφεκίζουν άμαχους απλούστατα επειδή δεν είναι Άραβες, κι ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που φεύγουν, διανύοντας δεκάδες χιλιόμετρα, για να σωθούν — πηγαίνοντας στο Τσαντ οι πιο τυχερές, αλλού στο Νταρφούρ οι υπόλοιπες, την ώρα που η πολύπαθη περιοχή οδεύει ολόκληρη σε ανάφλεξη.

Στην αχανή περιοχή αυτή είχε ήδη ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος το 2003 με αμέτρητες ωμότητες και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), που έκανε λόγο για γενοκτονία την εποχή, προειδοποιεί εναντίον επανάληψης της ιστορίας.

Ανατολικότερα, 800 χιλιόμετρα από τη Χαρτούμ, στη Φούλα, πρωτεύουσα του Δυτικού Κορντοφάν, η οποία είχε μείνει ως τώρα συγκριτικά αλώβητη, μαίνονται επίσης μάχες πλέον.

«Οι ΔΤΥ συγκρούονται με τον στρατό και την αστυνομία και στις ανταλλαγές πυρών πυρπολήθηκαν δημόσια κτίρια», ανέφερε κάτοικος.

«Καταστήματα λεηλατήθηκαν και υπάρχουν νεκροί και στα δυο στρατόπεδα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει τα πτώματα εξαιτίας του χάους», υπερθεμάτισε δεύτερος.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED — ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, με δεδομένο το χάος, τα διασταυρούμενα πυρά και το ότι οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Άλλοι τέσσερα εκατομμύρια και πλέον Σουδανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή