Πακιστάν: Συνεχίζεται το πογκρόμ κατά των Χριστιανών και οι Αρχές συλλαμβάνουν... Χριστιανούς
Πογκρόμ κατά Χριστιανών στο Πακιστάν, με την κατηγορία της... βλασφήμιας.
Η αστυνομία συνέλαβε δύο χριστιανούς που κατηγορούνται για βλασφημία στο ανατολικό Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος, δύο ημέρες αφότου όχλος εξοργισμένων μουσουλμάνων έκαψε εκκλησίες και σπίτια στον οικισμό της μειονότητας, λέγοντας πως οι δύο άνδρες είχαν βεβηλώσει το Κοράνι.
Παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει και φρουρούν τον οικισμό στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά τον βανδαλισμό από τον όχλο τουλάχιστον μίας μεγάλης και τεσσάρων μικρότερων εκκλησιών και την πυρπόληση δεκάδων σπιτιών.
Χριστιανικό νεκροταφείο βεβηλώθηκε επίσης στην περιοχή, όπως δήλωσαν κάτοικοι και ηγέτες της κοινότητας.
Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν και, αν και δεν έχει εκτελεστεί κανείς μέχρι τώρα μ' αυτή την κατηγορία, πολλοί που κατηγορήθηκαν για βλασφημία έχουν λιντσαριστεί από εξαγριωμένα πλήθη.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Άνουαρ ουλ Χακ Κάκαρ δήλωσε σήμερα πως οι μειονότητες πρέπει να προστατευθούν πάση θυσία, υποσχόμενος να αναλάβει δράση εναντίον εκείνων που ενεπλάκησαν στη βία.
«Δεν θα υπάρξει καμία εύνοια. Δεν θα υπάρξει κανένας φόβος», δήλωσε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
Η αστυνομία ανέφερε πως έχει προσαγάγει μέχρι τώρα 128 ανθρώπους που εμπλέκονται στην επίθεση στη χριστιανική κοινότητα στην Τζαρανουάλα, στη βιομηχανική περιοχή της πόλης Φαϊζαλαμπάντ προχθές, Τετάρτη.
Η επίθεση συνεχίστηκε για περισσότερο από 10 ώρες χωρίς να υπάρξει επέμβαση από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, δήλωσαν κάτοικοι και κοινοτικοί ηγέτες. Η αστυνομία αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν τα χειρότερα.
Κάτοικοι δήλωσαν πως χιλιάδες μουσουλμάνοι υπό την ηγεσία τοπικών ιερωμένων έφεραν σιδηρογροθιές, ρόπαλα, μαχαίρια και στιλέτα στη διάρκεια των ταραχών.
Εκατοντάδες χριστιανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον οικισμό και κατέφυγαν σε άλλη πλησίον περιοχή.
Οι εκτοπισμένες οικογένειες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, δήλωσε στο Reuters ο Ακμάλ Μπάτι, ένας από τους ηγέτες της κοινότητας.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ουάσινγκτον έχουν καλέσει τις πακιστανικές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των μειονοτήτων.