Τουρκία: Η χειρότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό τα τελευταία 21 χρόνια
Για ποιον λόγο οι αναλυτές αναμένουν την ταχύτερη αύξηση των τιμών εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, στην Τουρκία.
Προς το χειρότερο αναθεωρείται η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, λόγω της υποχώρησης της τουρκικής λίρας. Μάλιστα, έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της γείτονος χώρας υποδεικνύει ότι οι αναλυτές αναμένουν την ταχύτερη αύξηση των τιμών εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Στη μηνιαία έκθεση της αρχής που είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική, ο προσδοκώμενος πληθωρισμός για τους επόμενους δώδεκα μήνες αυξήθηκε κατά σχεδόν 9% τον προηγούμενο μήνα, σε 42% τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002. Η λίρα αναμένεται να χάσει περισσότερο από 20% της αξίας της, έναντι του δολαρίου κατά την αντίστοιχη περίοδο, τροφοδοτώντας την αύξηση των τιμών, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε σήμερα (18/08) η Κεντρική Τράπεζα.
Τα αποτελέσματα διαμορφώνονται εν μέρει από τις επίσημες εκτιμήσεις της Τράπεζας, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα και τοποθετούσαν στο 58% την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, λόγω της πρόσφατης υποτίμησης της λίρας. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 31% εφέτος, ενισχύοντας τον αντίκτυπο των πρόσφατων αυξήσεων των φόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για τη χρηματοδότηση του διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί μετά την κορύφωση, το β’ τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να αυξάνουν σταδιακά το κόστος του χρήματος. Το νέο οικονομικό επιτελείο μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο έχει αντιστρέψει ορισμένες από τις πολιτικές του Προέδρου της Τουρκίας, προκειμένου να επιβραδύνει τις τιμές καταναλωτή και να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά.
Πάντως, η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας διατήρησε τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη εφέτος. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα επεκταθεί κατά 3.7% το 2023, αμετάβλητο από τον Ιούλιο, ενώ, αναμένεται να επιταχυνθεί στο 4%, το 2024.
«Βυθίζεται» ο τουρισμός στην Τουρκία λόγω πληθωρισμού
Με έκπληξη αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες την αύξηση του κόστους διακοπών στην Τουρκία, έναν προορισμό που τα τελευταία χρόνια είχαν συνδέσει με φτηνά πακέτα και προσφορές. Ο αριθμός των ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά 8%, ενώ οι υψηλές τιμές επηρεάζουν ήδη τις κρατήσεις για το 2024.
«Η υποτίμηση του νομίσματος, που σήμερα έχει φτάσει σε ποσοστό άνω του 50%, έχει αφήσει εδώ και καιρό το σημάδι της στην τουριστική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών δεδομένων STR Global, η ημερήσια τιμή των ξενοδοχειακών δωματίων στην Αττάλεια αυξήθηκε κατά 37,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 110 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στην οικονομική μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης, η μέση τιμή φτάνει μάλιστα στα 138 ευρώ.
Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ελάχιστα υψηλότερος, περίπου στα 140 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι πρόσφατη και έχει εκπλήξει πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες. Ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες διαφήμιζαν φτηνές προσφορές για διακοπές στην Τουρκία, με διαμονή φθηνότερη από ό,τι στη Γερμανία, όπου το κόστος θέρμανσης ανέβαινε συνεχώς λόγω της ενεργειακής κρίσης», σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Όμως, πλέον, οι τιμές αυξάνονται διαρκώς λόγω του πληθωρισμού. Όπως επισημαίνει μάλιστα στη γερμανική εφημερίδα ο Χαμίτ Κουκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τούρκων Τουριστικών Πρακτόρων (Türsab), από αυτό προκύπτουν και σοβαρά μειονεκτήματα.
«Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υψηλότερος απ' ό,τι σε χώρες που αποτελούν μεγάλους ανταγωνιστές της, όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία». Επιπλέον, «το πρόβλημα θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο του 2024». Όπως λέει ο Κουκ, «οι υψηλές τιμές επηρεάζουν τις κρατήσεις για το επόμενο έτος, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνων που κάνουν κρατήσεις εγκαίρως».
Πολλοί ήταν εκείνοι που προειδοποιούσαν για τις αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές. Ο Ντένις Ούγκουρ, επικεφαλής του ταξιδιωτικού πρακτορείου Bentοur, εξηγεί ότι αρχικά «οι αυξήσεις δικαιολογήθηκαν από την υψηλή ζήτηση και το αυξημένο κόστος ενέργειας και μισθών», ενώ πολλοί ξενοδόχοι εκτιμούσαν πως η τουριστική έκρηξη θα συνεχιζόταν και το 2023.
«Όμως αυτό αποδείχθηκε λάθος. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε ιδιαίτερα έντονα στην Ελλάδα, κατά 143%, αλλά και στην Ιταλία και την Ισπανία. Μόνο στην Τουρκία ο αριθμός των ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά 8%», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.