Γερμανία: Με πέντε χρόνια παραμονής δίνει υπηκοότητα - Μεγάλη η έλλειψη εργατικού δυναμικού
Περίπου το 14% των ανθρώπων που ζουν στη Γερμανία δεν έχουν γερμανικό διαβατήριο, συνολικά πάνω από 12 εκατομμύρια άτομα
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που επιταχύνει τη διαδικασία πολιτογράφησης και επεκτείνει τις δυνατότητες για κατοχή διπλής υπηκοότητας, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Σύμφωνα με την νομοθεσία - που θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο) - θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για χορήγηση γερμανικής υπηκοότητας έπειτα από πέντε χρόνια διαμονής στη χώρα, αντί για οκτώ που είναι μέχρι σήμερα. Η χορήγηση πολλαπλής υπηκοότητας σηματοδοτεί μια ακόμη τομή στη γερμανική πολιτική.
«Θέλουμε οι άνθρωποι που είναι μέρος της κοινωνίας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα να μπορούν να συμμετέχουν στη δημοκρατική οργάνωση της χώρας μας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ σε συνέντευξη Τύπου.
Η νομοθεσία αποκλείει ρητά την πολιτογράφηση για άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα για αντισημιτικούς ή ρατσιστικούς λόγους.
Αν οι μη Γερμανοί υπήκοοι έχουν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο σχολείο ή στην εργασία, μιλούν πολύ καλά τη γερμανική γλώσσα ή έχουν κάνει εθελοντική εργασία, η πολιτογράφηση θα είναι δυνατή έπειτα από τρία χρόνια παραμονής στη χώρα.
Ωστόσο, οι υποψήφιοι για γερμανική υπηκοότητα θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν εξαρτώνται από κρατική βοήθεια, με ορισμένες εξαιρέσεις.
«Αντιμέτωποι με την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, χρειαζόμαστε έξυπνους και ενεργητικούς ανθρώπους που θέλουν να μείνουν μόνιμα εδώ...», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Και η Φέιζερ χαρακτήρισε κλειδί για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας το εν λόγω σχέδιο νόμου.
Μεταξύ όσων θα επωφεληθούν από την απόκτηση διπλής υπηκοότητας, είναι τα μέλη της μεγάλης τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, η οποία αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύριο υπηκόους.
Αυτό το προνόμιο αφορούσε μέχρι και σήμερα πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας.
«Ένα σύγχρονο δικαίωμα για απόκτηση υπηκοότητας αποτελεί κίνητρο για ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία», τόνισε ο Χάμπεκ.
«Βρισκόμαστε στη μέση ενός παγκόσμιου διαγωνισμού για τα καλύτερα μυαλά», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η υπουργός Εσωτερικών στην υπηρεσία ειδήσεων Redaktionsnetzwerk. «Αλλά θα κερδίσουμε τα καλύτερα μυαλά μόνο εάν μπορούν να γίνουν πλήρως μέρος της κοινωνίας μας στο άμεσο μέλλον», σημείωσε.
Η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί στην καλύτερη περίπτωση από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου το 14% των ανθρώπων που ζουν στη Γερμανία δεν έχουν γερμανικό διαβατήριο, συνολικά πάνω από 12 εκατομμύρια άτομα. Σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 5,3 εκατομμύρια που ζουν στη χώρα τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.
Ο αρχηγός των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι η νομοθεσία θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας «σύγχρονης χώρας μετανάστευσης και θα τιμήσει τις συνεισφορές της γενιάς των φιλοξενούμενων και συμβασιούχων εργαζομένων».
«Αυτά είναι καλά νέα για τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και πληρώνουν φόρους εδώ και όμως δεν τους επιτρέπεται να ψηφίζουν», πρόσθεσε ο Νουριπούρ.
Η αναθεώρηση του νόμου περί ιθαγένειας ήταν μέρος των σχεδίων που εξήγγειλε η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, που ανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2021 έπειτα από περισσότερες από 16 κυβερνήσεις υπό τους Συντηρητικούς.
Ωστόσο, ο νόμος δεν λαμβάνει ομόφωνη σύμφωνη γνώμη ανάμεσα στα κόμματα. Η συντηρητική αντιπολίτευση εξέφρασε τον σκεπτικισμό της από την αρχή της σύνταξης της νομοθεσίας.
Στην εφημερίδα Die Welt, ο συντηρητικός βουλευτής Αλεξάντερ Θρομ από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) χαρακτήρισε σήμερα τον νόμο «απερίσκεπτο» και την περίοδο των 3-5 ετών για την χορήγηση γερμανικής υπηκοότητας «απλά πολύ σύντομη».
Ο Θορμ είπε ότι η απόφαση θα στείλει «λανθασμένο μήνυμα σε μια στιγμή που τα προβλήματα ένταξης στη χώρα μας χειροτερεύουν και η παράνομη μετανάστευση έχει ξεφύγει εντελώς».