Ιαπωνία: Ξεκινά η ρίψη ραδιενεργών υδάτων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη θάλασσα

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ιαπωνίας.
AP Photos
2'

Η ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένων και κατόπιν επεξεργασμένων νερών από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, θα αρχίσει στις 13:00 τοπική ώρα (στις 07:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία που διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που έχει αναλάβει να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.

Ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, Ιάπωνες αλιείς, καθώς και κράτη της περιοχής, ειδικά την Κίνα.

Ο ΔΟΑΕ λέει πως οι ποσότητες ραδιενέργειας στα νερά που θα ριχτούν στον ωκεανό είναι «αμελητέες» και δεν θα βλάψουν την ανθρώπινη υγεία. Όμως Ιάπωνες αλιείς φοβούνται πως υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ, παρά τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, περιοχές της Κίνας, έχουν ανακοινώσει πως θα απαγορεύσουν τα θαλασσινά από τομείς της Ιαπωνίας, ιδίως από τη Φουκουσίμα και την πρωτεύουσα Τόκιο, από σήμερα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε θα λάβει μέτρα για να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον, η ασφάλεια των τροφίμων και η δημόσια υγεία. Ο εκπρόσωπός του Ουάνγκ Ουενμπίν χαρακτήρισε «ακραία εγωιστική» την κίνηση, προσθέτοντας πως το Πεκίνο ανησυχεί και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη ρίψη των υδάτων αυτών στη θάλασσα.

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις πολιτών στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν χθες εναντίον του σχεδίου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ επικρίνεται έντονα διότι στη δική της εκτίμηση για τη ρίψη των υδάτων ανέφερε επίσης πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα από επιστημονική και τεχνική άποψη.

Τα νερά από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι η κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε τον σταθμό και προκάλεσε τήξη τριών από τους αντιδραστήρες του.

Τα νερά θα ριχτούν στη θάλασσα σε μικρές ποσότητες και έπειτα από επιπλέον ελέγχους, ανέφερε προχθές Τρίτη η TEPCO. Η πρώτη –7.800 κυβικά μέτρα– θα αρχίσει να ρίχνεται στη θάλασσα από σήμερα και για 17 ημέρες.

Το νερό θα περιέχει περίπου 190 Μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο, κάτω από το όριο που θεωρεί επιτρεπόμενο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (10.000 Μπεκερέλ ανά λίτρο), σύμφωνα με την TEPCO.