Κορονοϊός: Ποια είναι η νέα παραλλαγή «Pirola» που προκαλεί πονοκέφαλο - Tι ξέρουμε μέχρι τώρα
Οι επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους σε μια διαφορετική παραλλαγή από τις παραλλαγές XBB, όπως η EG.5, η υποπαραλλαγή της Όμικρον με την επωνυμία «Eris» που προκάλεσαν καλοκαιρινή έξαρση της Covid-19.
Η παραλλαγή BA.2.86 - που ονομάστηκε «pirola» από μια ομάδα επιστημόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βαφτίζουν τις αξιόλογες παραλλαγές έχει εντοπιστεί μόνο σε περίπου δώδεκα άτομα, έχει εμφανιστεί ωστόσο σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη λένε οι επιστήμονες, είναι ότι περιέχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία βοηθά τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα και να προκαλέσει μόλυνση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι σε θέση να αποφεύγει τα τρέχοντα εμβόλια και τις προηγούμενες λοιμώξεις πιο εύκολα και πιθανότατα δεν θα καλύπτει με τις φθινοπωρινές ενισχυτικές δόσεις που αναμένεται να εγκριθούν σύντομα.
«Είναι δραστικά διαφορετικό» από τις κυρίαρχες παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα, εξηγεί η Κέιτλιν Τζετελίνα, επιστημονική σύμβουλος στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και συγγραφέας του ενημερωτικού δελτίου «Your Local Epidemiologist». Δεν είναι σαφές εάν η παραλλαγή θα οδηγήσει σε διαφορετικά ή πιο σοβαρά συμπτώματα.
Τι γνωρίζουμε για την «Pirola»
Kρούσματα της παραλλαγής BA.2.86 έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, τη Δανία, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η λίστα περιλαμβάνει άτομα που δεν έχουν ταξιδέψει πρόσφατα, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει μετάδοση από την κοινότητα. Έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα CDC, όπως επίσης και στην Ελβετία και την Ταϊλάνδη.
Αυτό που είναι άγνωστο είναι πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή και αν θα εξαπλωθεί ευρέως ή θα εξαπλωθεί όπως πολλές άλλες παραλλαγές. Ένα άλλο σημαντικό, εκκρεμές ερώτημα είναι εάν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.
Η Τζειτλίνα λέει ότι υποθέτει ότι εάν η παραλλαγή εξαπλωθεί ευρέως, θα μπορέσει να ξεφύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουμε από τα εμβόλια και τις προηγούμενες λοιμώξεις, καθιστώντας ευκολότερη τη μόλυνση, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο επιτυχημένη με τη δεύτερη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τα Τ-κύτταρα, τα οποία προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες.
Οι επιστήμονες λένε ότι θεραπείες όπως τα αντιιικά θα εξακολουθούν να παραμένουν αποτελεσματικά ακόμα και με έναν τόσο υψηλά μεταλλαγμένο ιό, επειδή στοχεύουν ένα διαφορετικό μέρος του ιού, όχι την ακίδα. Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, που χρησιμοποιούνται συχνά για τον έλεγχο της Covid-19 στο σπίτι, θα πρέπει επίσης να μπορούν να ανιχνεύσουν τη νέα παραλλαγή, ανακοίνωσαν τα κέντρα CDC την περασμένη εβδομάδα.
Σε μια αξιολόγηση κινδύνου που κυκλοφόρησε στις 23 Αυγούστου, τα CDC είπαν ότι οι επιστήμονες αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του φθινοπωρινού ενισχυτικού Covid-19, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, και της νέας παραλλαγής.
Ο Τζέσι Μπλουμ, ιολόγος και καθηγητής στο Κέντρο Καρκίνου Φρεντ Χάτσινσον στο Σιάτλ, λέει ότι η μετάδοση είναι πιθανό να συμβεί επειδή πολλαπλές αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν εντοπιστεί σε διαφορετικές χώρες. «Σίγουρα βρίσκεται πιθανώς σε περισσότερα μέρη από όσα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, επειδή η επιτήρηση είναι ελλιπής», λέει.
Γιατί πρέπει να παρακολουθήσουμε τη νέα παραλλαγή
Ο Μπλουμ λέει ότι το εξελικτικό άλμα της παραλλαγής BA.2.86 είναι παρόμοιο με αυτό της αρχικής «Όμικρον» η οποία εμφανίστηκε τον χειμώνα του 2021 με αποτέλεσμα την αύξηση των μολύνσεων.
Αλλά ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των CDC, σημειώνουν ότι το τοπίο του Covid-19 είναι διαφορετικό τώρα, καθώς σχεδόν όλοι έχουν κάποια ανοσία στον κορονοϊό, είτε από προηγούμενη μόλυνση είτε από εμβόλια. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν από πού προήλθε η παραλλαγή. Επειδή περιέχει τόσες πολλές μεταλλάξεις, εικάζουν ότι αναπτύχθηκε σε μήνες σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο με χρόνια λοίμωξη.
«Πιθανώς να εξελίσσεται εδώ και αρκετό καιρό», λέει ο Τ.Ράιαν Γκρέγκορι, εξελικτικός βιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν εμφανίζει έξαρση με τρόπο παρόμοιο με την «Όμικρον».
Ακόμα κι αν η BA.2.86 δεν εξαπλωθεί ευρέως, είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι πολύ διαφορετικά στελέχη μπορούν να εμφανιστούν από το πουθενά, προσθέτει ο Τζάστιν Λέσλερ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.
Το γεγονός ότι οι τοποθεσίες όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή δεν έχουν παρουσιάσει μεγάλες αυξήσεις σε κρούσματα είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι το στέλεχος μπορεί να μην πολλαπλασιάζεται γρήγορα, λέει. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταλλαχθεί για να μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα κάποια στιγμή», σημειώνει.
«Δεν θέλουμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για μια παραλλαγή που είναι εξίσου πιθανό να εξαφανιστεί όσο είναι να γίνει το επόμενο μεγάλο πράγμα», λέει ο Ντέιβιντ Ντάουντι, καθηγητής επιδημιολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. «Αν το κάναμε αυτό για κάθε παραλλαγή, θα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου κάθε μέρα».
Πηγή: Wall Street Journal