Στον ΟΗΕ η Ρωσία, ασκεί βέτο σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κυρώσεις στο Μαλί

Η Ρωσία, σύμμαχος του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μπαμακό, άσκησε χθες Τετάρτη το βέτο που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την έγκριση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παράταση των κυρώσεων σε βάρος όσων απειλούν την ειρήνη στο Μαλί, που η χούντα ζητεί να αρθούν.

Στον ΟΗΕ η Ρωσία, ασκεί βέτο σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κυρώσεις στο Μαλί
3'

Το σχέδιο απόφασης που προέβλεπε να παραταθεί για έναν χρόνο το καθεστώς των κυρώσεων οι οποίες επιβλήθηκαν το 2017 σε βάρος όσων θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία του 2015, καθώς και η εντολή της επιτροπής ειδικών η οποία έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εφαρμογής τους, έλαβε 13 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν μια αποχή (Κίνα) και μια ψήφος κατά (Ρωσία). Είχε καταρτιστεί από τη Γαλλία και τα ΗΑΕ.

Η Ρωσία συμφωνούσε να παραταθούν οι κυρώσεις, αλλά μόνο για μια τελευταία φορά, για έναν χρόνο, ενώ πάνω απ’ όλα ήθελε να διαλυθεί η επιτροπή ειδικών, την αντικειμενικότητα της οποίας αμφισβητούσε, όπως και το Μπαμακό. Σχέδιο απόφασης που κατέθεσε προς τον σκοπό αυτό απορρίφθηκε (μια ψήφος υπέρ, μια κατά –Ιαπωνία–, 13 αποχές).

Η πιο πρόσφατη έκθεση της επιτροπής ειδικών, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται ειδικά σε βίαια εγκλήματα με θύματα γυναίκες, που διαπράττονται με «συστηματικό και οργανωμένο τρόπο» από τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και «ξένους εταίρους» τους, φράση που παρέπεμπε σε μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ.

Το καθεστώς των κυρώσεων (πάγωμα πόρων, απαγόρευση ταξιδιών) είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2017 και αρχικά αφορούσε οκτώ πρόσωπα, κυρίως μέλη οργανώσεων που είχαν υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης του 2015 και κατηγορούνταν πως την έθεταν σε κίνδυνο.

Τις κυρώσεις είχε ζητήσει η τότε κυβέρνηση του Μαλί· η στρατιωτική χούντα που ασκεί την εξουσία σήμερα αξιώνει να αρθούν.

«Ο λόγος στον οποίο οφειλόταν το αίτημα του Μαλί να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός έχει πάψει να υφίσταται», τόνισε στα μέσα Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλαγέ Ντιόπ σε επιστολή του προς τα μέλη του ΣΑ, αναφέροντας πως «οι εχθροπραξίες ανάμεσα στα κινήματα-συμβαλλόμενα μέρη» έχουν πλέον «λάβει τέλος».

Αντίθετα, στην πιο πρόσφατη έκθεσή της η επιτροπή ειδικών διαπίστωνε «παράλυση» ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης του 2015.

Υπογραμμίζοντας την «αύξηση των εντάσεων» μεταξύ των πλευρών που υπέγραψαν τη συμφωνία, εξέφραζε ανησυχία για το ότι κάποιες από τς οργανώσεις εξοπλίζονται, καθώς θεωρούν πως απειλούνται από τον στρατό του Μαλί.

Ανησυχία που εντείνει η εν εξελίξει αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA), που απαίτησε το Μπαμακό.

Μετά το βέτο της Ρωσίας, η ισχύς των κυρώσεων εξέπνευσε.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Γουντ, έκρινε ότι η Μόσχα επιδίωκε να εξαλειφθεί η παρακολούθηση από την επιτροπή ειδικών της κατάστασης ώστε να μην αποκαλύπτονται «άβολες αλήθειες για τη δράση της Βάγκνερ στο Μαλί, που απαιτεί προσοχή».

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αντέτεινε ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η κατηγορία αυτή αποτελεί «παράνοια» και ότι η ρωσική πλευρά έδρασε για να εξυπηρετήσει τα «συμφέροντα της χώρας που έπλητταν» οι κυρώσεις, κάτι που το Συμβούλιο Ασφαλείας «υποτίθεται πως υποχρεούται να κάνει».

Η Ουάσιγκτον νωρίτερα φέτος κατηγόρησε τη Βάγκνερ ότι βρισκόταν πίσω από το αίτημα της στρατιωτικής χούντας του Μαλί να αποχωρήσουν οι κυανόκρανοι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:55ME TO N & ME TO Σ

690 μέρες κοροϊδίας