Ρωσία: H οικονομία αντέχει παρά τον πόλεμο και τις διεθνείς κυρώσεις
Οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας, για την επόμενη τριετία.
Οι Ρώσοι πολιτικοί έχουν την πεποίθηση ότι η οικονομία της χώρας έχει προσαρμοσθεί τόσο στο κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και των επιβεβλημένων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2.3% τα επόμενα δύο χρόνια, από 2.3 το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές του προβλέψεις έως το 2026, οι οποίες συζητήθηκαν σε κυβερνητική συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2.2%, το 2026.
Αυτός ο ρυθμός δεν απέχει πολύ από την ανάπτυξη που γνώρισε η Ρωσία τα χρόνια πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και πιθανώς ενισχύεται από την ικανότητα της χώρας να ανανεώνει το εμπόριο εν μέσω των διεθνών κυρώσεων, καθώς και από την ώθηση της στρατιωτικής παραγωγής και την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση, που υποστηρίζεται από κοινωνικές δαπάνες και αύξηση των μισθών, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Πηγή: Federal State Statistics Service, government documents seen by Bloomberg.
Η Ρωσία περιμένει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, παρά τις κυρώσεις
Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της Ρωσίας παραμένει υπό πίεση από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου. Οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί που επεβλήθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, μετά την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου 2022, έχουν πλήξει τα κέρδη της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας.
Το ρούβλι είναι το 3ο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις εφέτος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και διαπέρασε το επίπεδο των 100 ανά δολάριο τον Αύγουστο, ωθώντας την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να πραγματοποιήσουν ξανά συνομιλίες για την ανάγκη επιστροφής των capital controls.
Το Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε ότι η μέση ετήσια ισοτιμία του ρουβλίου δεν πρόκειται να υπερβεί τα 87,4 ανά δολάριο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ, προέβλεψε για τον δείκτη του πληθωρισμού ότι θα κινηθεί κοντά στο 4% –εντός του τρέχοντος στόχου– και για τη μέση τιμή του πετρελαίου ότι δε θα υποχωρήσει κάτω από τα 66,3 δολάρια ανά βαρέλι τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το έγγραφο.
Οι ρωσικές βιομηχανίες ανέκαμψαν το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, σημειώνοντας ανάπτυξη σε ετήσια βάση ύστερα από ελάχιστη ανάπτυξη ή πτώση τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας. Η μεταποίηση σημείωσε «άλμα» ύψους 10.6% το β’ τρίμηνο, έπειτα από αύξηση μεγέθους μόλις 0.3% τον Ιανουάριο – Μάρτιο και πτώση το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους.
Μιχαήλ Μισούστιν: «Η ρωσική οικονομία επιστρέφει σε “τροχιά” ανάπτυξης»
Τον περασμένο Μάρτιο (23/03), ο Μιχαήλ Μισούστιν είχε υποστηρίξει ότι η ρωσική οικονομία άντεξε τις κυρώσεις της Δύσης και επιστρέφει, πλέον, σε «τροχιά» ανάπτυξης. Η προηγούμενη χρονιά ήταν «μία δύσκολη περίοδος προσαρμογής.
Ας είμαστε ρεαλιστές, η πίεση από το εξωτερικό είναι απίθανο να αμβλυνθεί. Ωστόσο, αναμένουμε ότι από το 2024, η περίοδος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί και η Ρωσία θα επιστρέψει στο μονοπάτι της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης», είχε προσθέσει, μιλώντας στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή).
Τονίζοντας ότι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν δυναμική ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας το τρέχον έτος, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας είχε σταθεί σε ορισμένες από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών, την ενίσχυση της οικονομικής και τεχνολογικής ανεξαρτησίας της χώρας, την ανάπτυξη υποδομών με έμφαση στον τομέα των μεταφορών, την οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών με φιλικές χώρες και την αναζήτηση νέων εταίρων.