Διεθνή Μέσα για τις πλημμύρες : «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής»
GUARDIAN «Αυξήθηκαν οι προσπάθειες διάσωσης μετά τις φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα» Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιοδεύει στην περιοχή που έχει πληγεί από την κρίση εν μέσω φόβου ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς η στάθμη του νερού συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένα σημεία
Ελικόπτερα και σωσίβιες λέμβοι ιέχουν αναπτυχθεί για να σώσουν εκατοντάδες χωρικούς που έχουν εγκλωβιστεί από τα νερά της πλημμύρας στην κεντρική Ελλάδα μετά τις βροχοπτώσεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων.
Περιοδεύοντας στην πληγείσα από την κρίση περιοχή της Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να βοηθήσει τους κατοίκους σε περιοχές που κατακλύζονται από καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν επίσης τη γειτονική Βουλγαρία και την Τουρκία. Συνολικά 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις τρεις χώρες από την Τρίτη.
«Καταλαβαίνω την οργή σας», είπε. «Οι ζημιές θα καταγραφούν άμεσα και όσοι έχουν υποστεί θα δουν γρήγορα ανακούφιση [από] το κράτος».
Κτήρια, γέφυρες και δρόμοι έχουν καταρρεύσει ή παρασυρθεί και οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν τεράστιες εκτάσεις της βασικής γεωργικής περιοχής της χώρας βυθισμένες σε λασπώδη λάσπη. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη ζωή μου», είπε η Σταυρούλα Μπραζιώτη, 104 ετών, στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ. «Περάσαμε πολέμους, κακουχίες, πείνα, αλλά δεν πνιγήκαμε».
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε ορισμένες περιοχές τα νερά της πλημμύρας ήταν πάνω από 2 μέτρα . Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί όταν τα επίπεδα πέσουν καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην είχαν χρόνο να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Χιλιάδες ζώα πιστεύεται επίσης ότι έχουν πεθάνει.
«Δεν νομίζω ότι έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος αυτής της καταστροφής», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, κορυφαίος ειδικός σε φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα. «Η αγροτική παραγωγή δεν καταστρέφεται μόνο για φέτος. Το παχύ στρώμα λάσπης σημαίνει ότι δεν είναι πλέον γόνιμο», είπε για μια περιοχή ένα από τα κύρια «καλάθια ψωμιού» της χώρας.
Αν και οι καταιγίδες είχαν υποχωρήσει μέχρι την Πέμπτη, κάτοικοι σε περιοχές της κεντρικής πόλης της Λάρισας μίλησαν για μια κατάσταση που είχε γίνει ολοένα και πιο επικίνδυνη την Παρασκευή μετά την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού. Οι ντόπιοι είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι η στάθμη του νερού σε πολλά προάστια ανέβαινε κάθε λεπτό και ορισμένοι από τους εγκλωβισμένους είπαν ότι τους τελειώνουν τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα και άλλες βασικές προμήθειες και κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν καθώς έπεφτε η νύχτα. Επίλεκτες μονάδες καταδρομέων έχουν αποσταλεί για να επιβλέπουν τις προσπάθειες διάσωσης που έχουν βοηθήσει 1.800 άτομα. Την Παρασκευή, δεκάδες τουρίστες ήταν μεταξύ των διασωθέντων.
BBC: «Πλημμύρες στην Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προειδοποιεί για πολύ άνιση μάχη με τη φύση»
Σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας σημειώθηκαν βροχοπτώσεις άνω του ενός έτους σε μια μέρα. Η τελευταία πόλη που απειλείται είναι η Λάρισα. Οι διασώστες στην κεντρική Ελλάδα προσπαθούν να προσεγγίσουν εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί από τις πλημμύρες που έχουν αφήσει χωριά βυθισμένα και 10 νεκρούς.
Ποτάμια έχουν χάσει τις όχθες τους, ενώ σπίτια και γέφυρες έχουν παρασυρθεί μετά από μέρες καταρρακτωδών βροχών. Έκκληση για φαγητό και νερό έχουν κάνει κάτοικοι σε χωριά γύρω από τον Παλαμά και την Καρδίτσα.
Μετά από εβδομάδες καυτών θερμοκρασιών και πυρκαγιών, οι πεδιάδες της Θεσσαλίας έχουν κατακλυστεί από τριήμερη καταιγίδα. Έως και 800 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε 24 ώρες - περισσότερη ποσότητα από τις βροχοπτώσεις ενός έτους - πλημμυρίζοντας το επίπεδο έδαφος στην κεντρική Ελλάδα.
Η τελευταία πόλη που απειλείται είναι η Λάρισα, όπου κατοικούν 150.000 άνθρωποι, όπου ο ποταμός Πηνειός έχει ξεχειλίσει από τις όχθες του σε ορισμένα προάστια. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και ο αγροτικός κόμβος ολόκληρης της χώρας. Αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο της φετινής φυτικής παραγωγής έχει χαθεί.
Θα χρειαστούν χρόνια για να γίνει ξανά εύφορη η γη. Εκεί που έχει υποχωρήσει το νερό, έχει μείνει πίσω ένα παχύ στρώμα λάσπης. Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι σχεδόν 73.000 τ.μ γης στη Θεσσαλία έχει πλημμυρίσει.
Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή είναι έξαλλοι με τις ελληνικές αρχές. Κατηγορούν τους υπουργούς ότι χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία για κακά οικοδομικά έργα. Μια γέφυρα κατέρρευσε εξαιτίας ενός κυκλώνα πριν από τρία χρόνια και έτσι την ξαναέχτισαν. Τώρα έχει καταστραφεί ξανά ολοσχερώς. Πολλοί Έλληνες το βλέπουν ως σύμβολο κυβερνητικής αποτυχίας.
Η πόλη της Λάρισας είναι αγνώριστη. Πολλοί δρόμοι είναι πολύ απότομοι. Τα σπίτια στο κάτω μέρος του δρόμου είναι πλέον πλήρως πλημμυρισμένα, ενώ τα σπίτια στην κορυφή είναι άθικτα - προς το παρόν. Οι ζημιές στις υποδομές είναι τεράστιες. Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι και οι γέφυρες έχουν καταστραφεί εξαιτίας της αγριότητας της καταιγίδας. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και καμένα δέντρα και καμένη γη - συντρίμμια από τις καταστροφικές πυρκαγιές με τις οποίες η Ελλάδα μάχεται όλο το καλοκαίρι.
DW: Ελικόπτερα μάζεψαν ανθρώπους από ταράτσες και στρατιωτικό προσωπικό διέσωσε οικογένειες σε λαστιχένιες βάρκες από πλημμύρες βάθους έως και τριών μέτρων σε δεκάδες εγκλωβισμένα χωριά στην κεντρική Ελλάδα. Στους 10 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες, δήλωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή.
Οι 10 νεκροί βρέθηκαν όλοι στην περιοχή της Θεσσαλίας, περίπου 330 χιλιόμετρα (205 μίλια) βόρεια της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, τέσσερα άτομα αγνοούνται επίσης.
Εν τω μεταξύ, 1.700 άνθρωποι διασώθηκαν συνολικά, μεταξύ των οποίων 296 μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο μακριά από τα σπίτια τους, ανέφεραν οι αρχές. Ωστόσο, άτομα που τηλεφώνησαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι.
Σπίτια παρασύρθηκαν από χείμαρρους, γέφυρες κατέρρευσαν, δρόμοι έγιναν αδιάβατοι, ηλεκτροφόρα καλώδια κατέρρευσαν και καλλιέργειες στον εύφορο θεσσαλικό κάμπο καταστράφηκαν.
Οι πλημμύρες στην Ελλάδα ακολούθησαν μια τεράστια δασική πυρκαγιά στο βορρά και το πιο ζεστό καλοκαίρι της χώρας που έχει καταγραφεί. Οι επιστήμονες λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η καταιγίδα Daniel ήταν η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε τη χώρα από τότε που άρχισαν τα αρχεία το 1930. Κατέστρεψε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία και τη Βουλγαρία για τρεις ημέρες, αφήνοντας ίχνη καταστροφής. Σοβαρές πλημμύρες στη γειτονική Τουρκία και Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα άφησαν πίσω τους 12 νεκρούς.
Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, η ατμόσφαιρα περιέχει περισσότερους υδρατμούς που αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ιδίως στην Ασία, τη Δυτική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η αστικοποίησης, αυτά τα πιο έντονα γεγονότα βροχοπτώσεων συμβάλλουν στις πλημμύρες.
Balkan Insight: Πλημμύρες καταστρέφουν την κεντρική Ελλάδα, προκαλούν θανάτους
Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις έπληξαν επίσης τη γειτονική Βουλγαρία και την Τουρκία, σκοτώνοντας συνολικά 22 ανθρώπους και στις τρεις χώρες από την έναρξη των βροχοπτώσεων την Τρίτη.
Στην Ελλάδα, οι καταιγίδες μετέτρεψαν τα ρέματα σε ορμητικούς χείμαρρους που έσκασαν φράγματα, παρέσυραν δρόμους και γέφυρες και πέταξαν αυτοκίνητα στη θάλασσα. Οι αρχές έχουν πει ότι ορισμένες περιοχές έλαβαν διπλάσια ετήσια βροχόπτωση για την Αθήνα σε διάστημα μόλις 12 ωρών.
Αν και οι βροχοπτώσεις είχαν υποχωρήσει μέχρι την Παρασκευή, τα νερά συνέχισαν να αυξάνονται μετά την έκρηξη του ποταμού Πηνειού στις όχθες του κοντά στη Λάρισα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκων, προκαλώντας εντολές εκκένωσης για πολλές περιοχές.
Η «καταιγίδα Daniel» έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε υποδομές και κατοικημένες περιοχές στη Θεσσαλία, στην κεντρική Ελλάδα, προκαλώντας νεκρούς και εγκλωβίζοντας εκατοντάδες στα σπίτια τους. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις από τη Δευτέρα είχαν ως αποτέλεσμα σφοδρές καταστροφές στη Στερεά Ελλάδα αφήνοντας δρόμους, σπίτια και καλλιέργειες κάτω από το νερό.
France 24
Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις έπληξαν επίσης τη γειτονική Βουλγαρία και την Τουρκία, σκοτώνοντας συνολικά 22 ανθρώπους και στις τρεις χώρες από την έναρξη των βροχοπτώσεων την Τρίτη.
Στην Ελλάδα, οι καταιγίδες μετέτρεψαν τα ρέματα σε ορμητικούς χείμαρρους που έσκασαν φράγματα, παρέσυραν δρόμους και γέφυρες και πέταξαν αυτοκίνητα στη θάλασσα. Οι αρχές έχουν πει ότι ορισμένες περιοχές έλαβαν διπλάσια ετήσια βροχόπτωση για την Αθήνα σε διάστημα μόλις 12 ωρών.
Αν και οι βροχοπτώσεις είχαν υποχωρήσει μέχρι την Παρασκευή, τα νερά συνέχισαν να αυξάνονται μετά την έκρηξη του ποταμού Πηνειού στις όχθες του κοντά στη Λάρισα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκων, προκαλώντας εντολές εκκένωσης για πολλές περιοχές.
«Η κατάσταση είναι τραγική», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Greece’s Open η Λαρισαίος Ιωάννα Γκανά, προσθέτοντας ότι η στάθμη του νερού στην πλημμυρισμένη γειτονιά της ανέβαινε «λεπτό με το λεπτό».
Περισσότεροι από 1.000 διασώστες και 20 ελικόπτερα συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων τριών ελβετικών ελικοπτέρων που βρίσκονταν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των πρόσφατων φονικών δασικών πυρκαγιών. Χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό σε πλημμυρισμένα χωριά