Σεισμός στο Μαρόκο: «Η γη σείστηκε για 20 δευτερόλεπτα»- Eκατοντάδες oι νεκροί, συγκλονιστικά βίντεο

Μαρόκο: Ο φονικός σεισμός προκάλεσε ζημιές σε κτήρια σε μεγάλες πόλεις και οδήγησε πανικόβλητους ανθρώπους να ξεχυθούν στους δρόμους και τα σοκάκια από την πρωτεύουσα Ραμπάτ μέχρι το Μαρακές, τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της χώρας
Φονικός σειεσμός στο Μαρόκο
ΑΡ
4'

Ισχυρός σεισμός έπληξε το Μαρόκο το βράδυ της Παρασκευής σκοτώνοντας τουλάχιστον 296 ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι 153 άνθρωποι που τραυματίστηκαν από τον σεισμό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας «Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, ο σεισμός σκότωσε 296 ανθρώπους στις επαρχίες και τους δήμους αλ-Χάουζ, Μαρακές, Ουαρζαζάτε, Αζιλάλ, Τσιχαουά και Ταρουντάντ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν εκτός πόλεων και κωμοπόλεων. Ένας τοπικός αξιωματούχος είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ορεινές περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν, γεγονός που ανεβάζει τους φόβους για τον αριθμό των θυμάτων.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ όταν σημειώθηκε στις 23:11. (τοπική ώρα), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Πολλά κτήρια καταστράφηκαν, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Το γεωφυσικό κέντρο του Μαρόκου ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην αγροτική περιοχή Ιγκίλ της οροσειράς του Άτλαντα, με μέγεθος 7,2 βαθμών. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε το μέγεθος του σεισμού στα 6,8 Ρίχτερ και είπε ότι είχε σχετικά μικρό βάθος 18,5 χιλιομέτρων.

Το Μαρακές - μια ιστορική πόλη ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες - φαίνεται να έχει πληγεί σοβαρά, με τα συντρίμμια να γεμίζουν τους δρόμους του και χιλιάδες ανθρώπους να αναγκάζονται να κατασκηνώσουν στην ύπαιθρο. Πολλοί άνθρωποι φέρεται να έχουν παγιδευτεί κάτω από ερειπωμένα κτίρια και τα τοπικά νοσοκομεία γεμίζουν απο τραυματίες.

Είναι η πλησιέστερη μεγάλη πόλη στο επίκεντρο και στην παλιά πόλη, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco,η τοπική τηλεόραση έδειξε φωτογραφίες από έναν πεσμένο μιναρέ τζαμιού.

«Η γη σείστηκε για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Οι πόρτες άνοιξαν και έκλεισαν από μόνες τους καθώς έτρεξα κάτω από τον δεύτερο όροφο», είπε ο Χαμίντ Αφκίρ, δάσκαλος σε μια ορεινή περιοχή δυτικά του επίκεντρου κοντά στο Ταρουντάντ, προσθέτοντας ότι υπήρξαν μετασεισμοί.

Πολλά σπίτια στην πυκνοκατοικημένη παλιά πόλη είχαν καταρρεύσει και οι άνθρωποι εργάζονταν με το χέρι για να απομακρύνουν τα συντρίμμια ενώ περίμεναν για βαρύ εξοπλισμό. Πλάνα από το μεσαιωνικό τείχος της πόλης έδειξαν μεγάλες ρωγμές σε ένα τμήμα, ενώ μέρος του κατέρρευσε.

Οι άνθρωποι στο Ραμπάτ, περίπου 350 χιλιόμετρα βόρεια του Ιγκίλ, και στην παραλιακή πόλη Ιμσουάν, περίπου 180 χιλιόμετρα δυτικά της, εγκατέλειψαν επίσης τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν ισχυρότερο σεισμό, σύμφωνα με μάρτυρες.

«Ακούσαμε κραυγές τη στιγμή του σεισμού», είπε τηλεφωνικά ένας κάτοικος της Εσαουίρα, 200 χιλιόμετρα δυτικά του Μαρακές. «Ο κόσμος είναι στις πλατείες, στα καφενεία και προτιμά να κοιμάται έξω. Κομμάτια προσόψεων έχουν πέσει».

Κάποια βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνουν κτήρια να καταρρέουν και ερείπια στους δρόμους. Άλλα έδειξαν ανθρώπους να τρέχουν από ένα εμπορικό κέντρο, εστιατόρια και πολυκατοικίες και να συγκεντρώνονται έξω.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι ο πληθυσμός της περιοχής ζούσε σε «δομές που είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε σεισμούς». Η σύνδεση στο Διαδίκτυο διακόπηκε στο Μαρακές λόγω διακοπών ρεύματος στην περιοχή, σύμφωνα με την παγκόσμια παρακολούθηση διαδικτύου NetBlocks.

Το Μαρόκο βιώνει συχνούς σεισμούς στη βόρεια περιοχή του λόγω της θέσης του μεταξύ της αφρικανικής και της ευρασιατικής πλάκας. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Πορτογαλία και την Αλγερία, σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας και την Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Αλγερίας, που επιβλέπει την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.

Το 2004 τουλάχιστον 628 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 926 τραυματίστηκαν όταν σεισμός έπληξε την αλ Χοσέιμα στο βορειοανατολικό Μαρόκο. Το 1980, ο σεισμός των 7,3 βαθμών στο Ελ Ασνάμ στη γειτονική Αλγερία σκότωσε 2.500 ανθρώπους και άφησε τουλάχιστον 300.000 άστεγους.