Σύγκρουση Γερμανίας – Βεστάγκερ για την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων

Το «υγιές τραπεζικό σύστημα» πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ την Πέμπτη (7 Σεπτεμβρίου), την ίδια ημέρα που η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υποψήφια για την κορυφαία θέση της τράπεζας, δήλωσε ότι θέλει η ΕΤΕπ να πάρει περισσότερα ρίσκα.

Σύγκρουση Γερμανίας – Βεστάγκερ για την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων
2'

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βεστάγκερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της ΕΤΕπ, λέγοντας στους FT την Πέμπτη ότι η τράπεζα πρέπει να πάρει «περισσότερα ρίσκα» ενόψει της κλιματικής αλλαγής και του πολέμου στην Ουκρανία.

Όμως ο Λίντνερ, που εκπροσωπεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας, τόνισε ότι το «υγιές τραπεζικό σύστημα» πρέπει να παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΤΕπ.

«Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τριπλό Α είναι υψίστης σημασίας για να έχει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Αν και η ΕΤΕπ θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, καθώς και στη χρηματοδότηση της κλιματικής ζημίας και την αντιμετώπισή της, δεν θα πρέπει να επεκταθεί «υπερβολικά» ο ρόλος της τράπεζας, προειδοποίησε ο Λίντνερ. «Η βάση είναι πάντα το υγιές τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, ο Λίντνερ θα συναντηθεί με την Βεστάγκερ για να συζητήσει την υποψηφιότητά της – όπως έκανε και με άλλους υποψηφίους, επίσης. Συναντήθηκε με τον υποψήφιο της Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο την Πέμπτη και την Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο την περασμένη εβδομάδα.

«Έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής, διότι όλοι τους είναι εξαιρετικές προσωπικότητες», δήλωσε ο Λίντνερ .

Ο Λίντνερ θα συναντήσει όλους τους υποψηφίους

Το πρωί της Πέμπτης, η Βεστάγκερ δήλωσε στους FT ότι πιστεύει ότι έχει «δίκαιες πιθανότητες» να λάβει την κορυφαία θέση, αλλά αυτό δεν είναι «δεδομένο».

«Θέλω η ΕΤΕπ να είναι πιο ριψοκίνδυνη, οπότε πρέπει να δείξω ότι είμαι διατεθειμένη να πάρω ένα ρίσκο χωρίς να ξέρω αν θα το πάρω ή όχι», είπε.

Η ΕΤΕπ, η οποία δανείζει χρήματα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, θα πρέπει να διαδραματίσει έναν «όλο και πιο στρατηγικό» ρόλο ενόψει των αναγκαίων επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, πρόσθεσε η Βεστάγκερ.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το αν το σχόλιό του έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση της Βεστάγκερ, ο Λίντνερ δήλωσε ότι «ποτέ δεν είδε την κα Βεστάγκερ να θέλει να αναλάβει ανεύθυνους κινδύνους».

«Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν ότι το τριπλό Α είναι απλώς απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», πρόσθεσε.

Η Γερμανία βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία «διαμόρφωσης γνώμης» σχετικά με το ποιος θα πρέπει να διευθύνει την τράπεζα, δήλωσε ο κ. Λίντνερ, προσθέτοντας ότι «στο πολύ εγγύς μέλλον θα αποφασίσουμε για έναν υποψήφιο που πιστεύουμε ότι θα δείξει τον καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός για την τράπεζα στο σύνολό της».

Πηγή: Euractiv

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή