Στη Ρωσία ο Κιμ Γιόνγκ Ουν - Το ραντεβού με τον Πούτιν που «τρέμει» η Δύση
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην ανατολική πόλη Βλαδιβοστόκ.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στον συνοριακό σταθμό Khasan στην περιοχή Primorsky Krai της Ρωσίας πριν από λίγη ώρα. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα μείνει στο Khasan ή εάν χρειάζεται να αντικατασταθούν οι τροχοί του θωρακισμένου τρένο του για να κινηθεί στις μεγαλύτερες γραμμές της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το BBC το ταξίδι από τον σταθμό στο Βλαδιβοστόκ θα διαρκέσει άλλες πέντε έως έξι ώρες, σύμφωνα με τους αναλυτές μας που παρακολουθούν το τρένο. Ο Κιμ έχει ήδη ταξιδέψει περίπου 15 ώρες βορειοανατολικά από την Πιονγκγιάνγκ. Το τρένο του κινείται αργά - περίπου 50 χλμ/ώρα είναι ο εκτιμώμενος ρυθμός από προηγούμενες αναφορές για το τρένο.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία θέλει να λάβει από τη Βόρεια Κορέα όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι μια συνάντηση ηγετών θα πραγματοποιηθεί «τις επόμενες ημέρες» για περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η επίσκεψη προγραμματίστηκε όταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο και περιόδευσε τα όπλα του Βορρά. Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Κιμ στο εξωτερικό εδώ και τέσσερα χρόνια - τελευταία φορά είχε συναντηθεί με τον Πούτιν πρόσωπο με πρόσωπο το 2019.
Ο Σόιγκου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ καθώς γιόρταζε μια σημαντική επέτειο. Ξεναγήθηκε στα όπλα της Βόρειας Κορέας, με τον Κιμ να επιδεικνύει τους πυραύλους του Βορρά, συμπεριλαμβανομένου του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong (ICBM).
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το ταξίδι του Σόιγκου έθεσε τα θεμέλια για την επίσκεψη του Κιμ στο Βλαδιβοστόκ και μια πιθανή πώληση όπλων. Στο τέλος Αυγούστου, μια ομάδα βορειοκορεατών στρατιωτικών αξιωματούχων ταξίδεψε επίσης στο Βλαδιβοστόκ από την Πιονγκγιάνγκ πριν πάει στη Μόσχα, ανέφεραν οι New York Times. Αυτό το 10ήμερο ταξίδι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια αποστολή σχεδιασμού.
Ο Κιμ και ο Πούτιν στέλνουν μήνυμα στη Δύση
Όσο πιο βαθιά βυθίζονται σε προβλήματα οι δύο ηγέτες, τόσο περισσότερο φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι δύο χώρες πρόκειται να ολοκληρώσουν μια συμφωνία όπλων που θα προβλέπει ότι η Βόρεια Κορέα θα προμηθεύει πυρομαχικά και πυροβολικό για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρειάζεται όπλα για να τροφοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία, ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρειάζεται χρήματα, πετρέλαιο και τρόφιμα, για να υποστηρίξει το καθεστώς του που βυθίζεται λόγω κυρώσεων.
Σε αντάλλαγμα για την αποστολή πυρομαχικών και πυροβολικού στην πρώτη γραμμή, πιστεύεται ότι ο Κιμ θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τη Ρωσία να του παραδώσει προηγμένη τεχνολογία όπλων, που θα του επέτρεπε να κάνει καινοτομίες στο δικό του πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Οι δύο ηγέτες στέλνουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι σκοπεύουν να στηρίξουν ο ένας τον άλλον στο μέλλον. Ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι αλήθεια, η προγραμματισμένη συνάντησή τους αναμφίβολα έχει σκοπό να προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει πολύ μακριά στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται» για τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ που είχε τονίσει οτι η Ρωσία προσεγγίζει τη Βόρεια Κορέα -μια «διεθνή παρία» - ως «στρατηγική αποτυχία».
Είπαν ότι ο Πούτιν ταξίδεψε στα πέρατα της Ρωσίας, «με το καπέλο στο χέρι για να παρακαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν για στρατιωτική βοήθεια». Η Ουάσιγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει με συνέπειες τη Βόρεια Κορέα, καθώς και την Κίνα και το Ιράν, να μην βοηθήσουν τη Ρωσία στις μάχες της στην Ουκρανία. Η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Μόσχα, καθώς η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν έρθει πιο κοντά φέτος.