Φρίκη στη Λιβύη: Η πλημμυρισμένη πόλη Ντέρνα θάβει τους νεκρούς της σε ομαδικούς τάφους

Σκηνές τραγωδίας στη Λιβύη, μετά τις σαρωτικές πλημμύρες που βύθισαν στο πένθος την πόλη Ντέρνα. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 2300 αλλά υπάρχουν φόβοι οτι ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά
Φονικές πλημμύρες στη Λιβύη
ΑΡ
3'

Τα πτώματα που ανασύρθηκαν από την καταστροφική πλημμύρα που εξαφάνισε τμήματα της πόλης-λιμάνι Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα ορμητικό ποτάμι που μοιάζει με τσουνάμι σάρωσε τη Ντέρνα την Κυριακή (10/9) μετά από κατάρρευση φράγματος κατά τη διάρκεια της καταιγίδας Daniel.

Ένας μηχανικός εκσκαφέας εργαζόταν σε ένα νεκροταφείο όπου θάβονται μαζικά τα θύματα τυλιγμένα σε σακούλες και κουβέρτες. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς 10.000 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι. Ο Mοχάμεντ Καμάτι, ένας εθελοντής στη Ντέρνα είπε ότι οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν θύματα.

«Καλούμε όλους τους νέους Λίβυους, όποιον έχει πτυχίο ή οποιονδήποτε ιατρικό δεσμό να έρθει να βοηθήσει», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Έχουμε έλλειψη σε νοσηλευτές, χρειαζόμαστε βοήθεια». Κάποια βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, μεταξύ άλλων από την Αίγυπτο, αλλά οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίστηκαν από την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, με τη χώρα να χωρίζεται μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ιράν, η Ιταλία, το Κατάρ και η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δηλώσει ότι έχουν στείλει ή είναι έτοιμες να στείλουν βοήθεια. Οι ειδικοί της μηχανικής νερού είπαν στο BBC ότι είναι πιθανό ένα φράγμα περίπου 12 χλμ από τη Ντέρνα να έσπασε πρώτα, με αποτέλεσμα το νερό του να σαρώσει μια κοιλάδα και να ξεπεράσει ένα δεύτερο φράγμα που βρισκόταν πιο κοντά στην πόλη.

Βίντεο που κυκλοφόρησε από τη θεομηνία δείχνει ένα ποτάμι από νερά να διασχίζει τη Ντέρνα, μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων, με αυτοκίνητα να πλέουν αβοήθητα στο ρεύμα. Το φως της ημέρας αποκάλυψε κατεστραμμένες γειτονιές με δρόμους καλυμμένους με λάσπη και ερείπια, γεμάτους αναποδογυρισμένα οχήματα.

Υπάρχουν τρομακτικές ιστορίες ανθρώπων που παρασύρθηκαν στη θάλασσα, ενώ άλλοι σκαρφάλωσαν στις στέγες για να επιβιώσουν. «Σοκαρίστηκα με αυτό που είδα, ήταν σαν τσουνάμι», δήλωσε στο BBC ο Χισάμ Σκιουάτ, από την ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο υπουργός Υγείας της Ανατολικής Λιβύης, Oτμάν Αμπντουλτζαλίλ δήλωσε στο Associated Press τηλεφωνικά από τη Ντέρνα: «Μείναμε έκπληκτοι από το μέγεθος της καταστροφής... Η τραγωδία είναι πολύ μεγάλη πέρα από τις δυνατότητες της πόλης και της κυβέρνησης». Τα θύματα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα για ταφή σε νεκροταφείο στη Ντέρνα

Οι πόλεις Soussa, Al-Marj και Misrata επλήγησαν επίσης από την καταιγίδα της Κυριακής. Η Λιβύη βρίσκεται σε πολιτικό χάος από τότε που ανατράπηκε και σκοτώθηκε ο μακροχρόνιος ηγέτης συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι το 2011 - αφήνοντας το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος ουσιαστικά διχασμένο με μια προσωρινή, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που λειτουργεί από την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και μια άλλη στα ανατολικά.

Όμως, παρά τη διάσπαση, η κυβέρνηση στην Τρίπολη έστειλε ένα αεροπλάνο με 14 τόνους ιατρικών προμηθειών, τσάντες πτωμάτων και περισσότερους από 80 γιατρούς και νοσηλευτές. Η Ντέρνα, περίπου 250 χιλιόμετρα ανατολικά της Βεγγάζης κατά μήκος της ακτής, περιβάλλεται από τους κοντινούς λόφους της εύφορης περιοχής Τζαμπάλ Αχντάρ.

Στην πόλη είχαν την έδρα τους κάποτε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που δημιούργησαν παρουσία στη Λιβύη, μετά την πτώση του Καντάφι. Εκδιώχθηκαν μερικά χρόνια αργότερα από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, δυνάμεις πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος είναι σύμμαχος της ανατολικής κυβέρνησης.

Ο ισχυρός στρατηγός είπε ότι οι αξιωματούχοι αξιολογούν επί του παρόντος τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, ώστε οι δρόμοι να μπορούν να ανακατασκευαστούν και να αποκατασταθεί η ηλεκτρική ενέργεια για να βοηθήσουν τις προσπάθειες διάσωσης.

Πηγή: ΒΒC