Γαλλία: Μία γυναίκα νεκρή και εννέα νοσηλεύονται με αλλαντίαση

Δώδεκα κρούσματα αλλαντίασης εντοπίστηκαν μετά από ένα γεύμα σε εστιατόριο στο Μπορντό - Μια γυναίκα πέθανε και οκτώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται
2'

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η επίσκεψη τουριστών στο Μπορντό.

Όπως έγινε γνωστό από τις υγειονομικές αρχές μια γυναίκα πέθανε μετά από σοβαρή δηλητηρίαση που σημειώθηκε σε μπαρ-εστιατόριο στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον όπως έγινε γνωστό τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι μολύνθηκαν, οκτώ νοσηλεύονται ακόμη στο Μπορντό και ένας στο Ιλ ντε Φρανς. Ένα κρούσμα εντοπίστηκε και στην Ισπανία.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές συνιστούν στα άτομα που επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο εστιατόριο μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου, να συμβουλευτούν επειγόντως έναν γιατρό ή να επικοινωνήσουν με τον παθολόγο τους σε περίπτωση συμπτωμάτων (όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, εμετός, διάρροια, προβλήματα όρασης, ξηρότητα στόματος ή παράλυση).

Οι περισσότεροι ασθενείς «είναι ξένοι τουρίστες, Αμερικανοί, Καναδοί και Γερμανοί», γράφει η εφημερίδα «Le Figaro».

Όλοι σύχναζαν στο ίδιο μπαρ στο Μπορντό την περασμένη εβδομάδα, στο «Tchin Tchin Wine bar», υποστηρίζουν σε κοινό δελτίο Τύπου η νομαρχία Nouvelle-Aquitaine και η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας.

«Τα ύποπτα τρόφιμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι τώρα, είναι κονσέρβες με σαρδέλες που παρασκευάζονται από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου... Όλοι αυτοί οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλαντίασης», δήλωσε ο Μπενζαμίν Κλουζό, γιατρός στο ιατρικό κέντρο «CHU Pellegrin».

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.