Λιβύη: Η βιβλική καταστροφή ένωσε τις αντίπαλες κυβερνήσεις - Φόβοι ακόμη και για 20.000 νεκρούς
Οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στη Λιβύη συντονίζουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας για τα θύματα των πλημμυρών, δήλωσε ο ΟΗΕ.
Περισσότεροι από 5.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σαρωτικές πλημμύρες που ισοπέδωσαν την ανατολική πόλη Ντέρνα, με τους Λίβυους να συντονίζονται για την ανακούφιση από τις πλημμύρες. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αγνοούνται και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν εκτοπιστεί, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ακόμη και για 20 χιλιάδες νεκρούς. Αχτίδα αισιοδοξίας μέσα στην ανείπωτη τραγωδία το γεγονός οτι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τόσο η ανατολική όσο και η δυτική κυβέρνηση ζήτησαν διεθνή βοήθεια και έχουν αρχίσει να συνεργάζονται μεταξύ τους.
«Και οι δύο κυβερνήσεις προσέγγισαν τη διεθνή κοινότητα ζητώντας υπηρεσίες και βοήθεια», δήλωσε ο Ταουχίντ Πασά, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο BBC. «Η Κυβέρνηση εθνικής ενότητας [η δυτική κυβέρνηση] έχει παράσχει την υποστήριξή της σε εμάς και το αίτημά της εκ μέρους ολόκληρης της χώρας και επίσης συντονίζεται με την κυβέρνηση στα ανατολικά», είπε.
«Η πρόκληση τώρα είναι η διεθνής κοινότητα να ανταποκριθεί ανάλογα στις ανάγκες και τα αιτήματα των κυβερνήσεων», πρόσθεσε. Η υποστήριξη πρέπει να κλιμακωθεί «πολύ, πολύ γρήγορα και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε χρήματα» είπε. Από την πτώση του μακροχρόνιου ηγέτη συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει χωριστεί μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων και έχει βυθιστεί σε σύγκρουση μεταξύ πολλών διαφορετικών πολιτοφυλακών.
Ο πρωθυπουργός Aμπντούλ Χαμίντ Ντειμπά ηγείται της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στην Τρίπολη, τη δυτική πρωτεύουσα της Λιβύης. Ο Οσάμα Χαμάντ, ο πρωθυπουργός στα ανατολικά, ηγείται μιας αντίπαλης κυβέρνησης γνωστής ως Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, πολλοί αισθάνονται ότι την εξουσία κατέχει πραγματικά ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.
Ο στρατηγός Χάφταρ δέχθηκε μια αιγυπτιακή στρατιωτική αντιπροσωπεία που ήρθε για να προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη μετά την καταστροφή. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ τόνισε ότι όλες οι πολιτικές ομάδες πρέπει να συνεργαστούν μετά τις πλημμύρες. «Είναι ώρα για ενότητα», είπε.
«Όλοι όσοι επηρεάζονται πρέπει να λάβουν υποστήριξη χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε σχέση. Είναι σημαντικό να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για να διασφαλιστεί η προστασία των ομάδων σε ευάλωτες καταστάσεις που διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μετά από μια τέτοια καταστροφή»
Ο Aμντουλκασέρ Ασάντ, πολιτικός συντάκτης του Libya Observer, είπε ότι η ύπαρξη μιας διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στη Δύση που ανταγωνίζεται μια άλλη κυβέρνηση στα ανατολικά, είχε εμποδίσει τις προσπάθειες διάσωσης.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Λιβύη έχει χωριστεί μεταξύ δύο κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον και δεν έχουμε αισθανθεί πραγματικά τον αντίκτυπο αυτής της διαίρεσης, επειδή η παρουσία δύο κυβερνήσεων είχε να κάνει με τον ανταγωνισμό για την εξουσία και τον έλεγχο της χώρας και των τμημάτων της χώρας», είπε.
«Αλλά τώρα που μερικές από τις πόλεις βιώνουν αυτή τη φυσική καταστροφή, μπορούσαμε να δούμε ότι η έλλειψη μιας ενοποιημένης κεντρικής κυβέρνησης επηρεάζει πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων».
Οι ομάδες διάσωσης της Λιβύης που αναζητούν επιζώντες στη Ντέρνα υποστηρίζονται στο έδαφος από ομάδες έρευνας και διάσωσης από την Αίγυπτο και την Τυνησία, περισσότερα από 160 άτομα από την Τουρκία και πυροσβέστες από Ιταλία και Ισπανία
Ο Toμάσο ντελα Λόνγκα εκπρόσωπος του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, είπε ότι ο χρόνος για να βρεθούν επιζώντες τελειώνει. «Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς αυτό το παράθυρο θα κλείσει τις επόμενες ώρες, αλλά η ελπίδα εξακολουθεί να υπάρχει», είπε.
«Σαν να έγινε βομβαρδισμός και σεισμός ταυτόχρονα»
Ομάδες της Λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου στο πεδίο, είπε, περιέγραψαν την καταστροφή σαν «να συμβαίνουν ταυτόχρονα βομβαρδισμός και σεισμός». «Αυτό που μας λένε είναι πραγματικά ιστορίες ολόκληρων περιοχών της πόλης που δεν υπάρχουν πια, χωριά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και χιλιάδες οικογένειες που αυτή τη στιγμή χρειάζονται πραγματικά τα πάντα», πρόσθεσε ο ντελα Λόνγκα.
Ο Ουσάμα αλ Χουσάντι 52 ετών, αναζητά τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του από την καταστροφική πλημμύρα. «Πήγα με τα πόδια αναζητώντας τους... Πήγα σε όλα τα νοσοκομεία και τα σχολεία, αλλά δεν είχα τύχη», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters καθώς έκλαιγε με το κεφάλι στα χέρια του.
«Χάσαμε τουλάχιστον 50 μέλη από την οικογένεια του πατέρα μου, μεταξύ αγνοουμένων και νεκρών», είπε. Τα πτώματα περισσότερων από 80 Αιγύπτιων μεταναστών που σκοτώθηκαν στην πλημμύρα επεστράφησαν στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης της χώρας, και θάφτηκαν στις αντίστοιχες πόλεις τους.