Κλίμα: Διαδηλώνουν σε 54 χώρες του κόσμου για την κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων
Ακτιβιστές για το κλίμα προγραμματίζουν διαδηλώσεις το σαββατοκύριακο σε 54 χώρες αξιώνοντας την σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων
Ακτιβιστές για το κλίμα προγραμματίζεται να κατέβουν στους δρόμους σε πάνω από 50 χώρες, ξεκινώντας από σήμερα, για ένα σαββατοκύριακο διαδηλώσεων με αίτημα την σταδιακή κατάργηση από τις κυβερνήσεις της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Αυτή τη χρονιά των αυξανόμενων θανάτων και της οικονομικής καταστροφής από πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές και ξηρασία που σπάνε κάθε ρεκόρ, οι διαδηλωτές προγραμματίζουν πάνω από 500 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 54 χώρες --από το Πακιστάν και τη Νιγηρία ως τις ΗΠΑ.
Οι διοργανωτές αναμένουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα κατέβουν στις διαδηλώσεις αυτές παγκοσμίως το σαββατοκύριακο. Η συμμετοχή αυτή μπορεί να καταστήσει τη δράση τους τη μεγαλύτερη διεθνή διαμαρτυρία για το κλίμα προτού ξεσπάσει η πανδημία της COVID-19, όταν το κίνημα αποχής από το σχολείο τις Παρασκευές για το κλίμα, υπό την Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, είχε δει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να κατεβαίνουν σε πορείες με αίτημα τη δράση κατά των κλιματικών αλλαγών.
Οι διαδηλώσεις αυτές "απευθύνονται στους παγκόσμιους ηγέτες", δήλωσε η Μίτζι Τζόνελ Ταν, ακτιβίστρια για το κλίμα του κινήματος της "Παρασκευής για το μέλλον", στην Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.
"Ο χρόνος της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων έχει τελειώσει. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη μετάβαση και χρειαζόμαστε να καταργηθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντός μας", δήλωσε στο Reuters.
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο και το αέριο και να ματαιώσουν οποιαδήποτε σχέδια επέκτασης της παραγωγής.
Οι κυβερνήσεις δαπάνησαν ποσό ρεκόρ περίπου 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF).
"Κατεβαίνουμε στους δρόμους για να αξιώσουμε από τους αφρικανούς ηγέτες να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να εστιάσουν στην επένδυση στις ωθούμενες από την κοινότητα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να ανταποκριθούν στη ζήτηση ενέργειας για τα 600 εκατομμύρια των Αφρικανών που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα", σημείωσε παράλληλα ο Έρικ Ντζουγκούνα, ακτιβιστής για το κλίμα στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας.
Οι διαδηλώσεις αυτές γίνονται δύο μήνες πριν από την φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, όπου πάνω από 80 χώρες σχεδιάζουν να προωθήσουν μια παγκόσμια συμφωνία για την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η καύση ορυκτών καυσίμων αποτελεί την βασική αιτία των κλιματικών αλλαγών, αλλά οι χώρες δεν έχουν συμφωνήσει ποτέ κατά τις συνομιλίες για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την σταδιακή κατάργησή τους --αν και έχουν δεσμευτεί για την σταδιακή αποδέσμευση από τη χρήσης της ενέργειας από άνθρακα.
Κυβερνήσεις που στηρίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και άλλες που σχεδιάζουν να χρησιμοποιούν ενέργεια με βάση τα ορυκτά καύσιμα για να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο φτωχών κοινοτήτων αναμένεται να απωθήσουν την πρόταση. Πλούσιες χώρες θα βρεθούν επίσης υπό πίεση για να προσφέρουν πολύ περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επενδύσουν σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα όσον αφορά το κόστος λειτουργίας, αλλά οι κοινότητες χρειάζονται υποστήριξη για να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες εκ των προτέρων επενδύσεις για να φτιάξουν γρήγορα αιολικά πάρκα και να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες.
Παρά το γεγονός ότι έχει άφθονους πόρους ηλιακής ενέργειας, η Αφρική έχει λάβει μόνον ένα 2% των παγκόσμιων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Περίπου 15.000 άνθρωποι αναμένεται να μετάσχουν σε πορεία στη Νέα Υόρκη την Κυριακή καθώς οι ηγέτες θα συγκεντρώνονται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, όπως και για "σύνοδο κορυφής κλιματικής φιλοδοξίας" την Τετάρτη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να ζητήσει από τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα σχέδιά τους για την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα προειδοποιεί ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι προς μια σοβαρή υπερθέρμανση του πλανήτη και σημειώνει ότι χρειάζεται περισσότερη δράση σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένης της δραστικής μείωσης της χρήσης ενέργειας από άνθρακα ως το 2030.
Επίσης καλεί για μαζική αύξηση των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες για την καθαρή ενέργεια και για τη λήψη μέτρων για να προσαρμοστούν στην αύξηση της θερμοκρασίας, στην επιδείνωση των καταιγίδων και στις άλλες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ