Ουκρανία: Το Κίεβο ανακατέλαβε χωριό τακτικής σημασίας νότια του Μπαχμούτ

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν το χωριό Κλιτσίιφκα.
Ουκρανία: Το Κίεβο ανακατέλαβε χωριό τακτικής σημασίας νότια του Μπαχμούτ
AP.
3'

Σήμερα (17/09), οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν το χωριό Κλιτσίιφκα, μία κοινότητα τακτικής σημασίας που βρίσκεται νότια της πόλης του Μπαχμούτ.

«Η Κλιτσίιφκα απαλλάχθηκε από τους Ρώσους», έγραψε ο Αρχηγός του Στρατού Ξηράς της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, στα κοινωνικά δίκτυα.

Το χωριό, με πληθυσμό μερικών εκατοντάδων κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις τον Ιανουάριο. Η ανακοίνωση για την ανακατάληψη της Κλιστσίιφκα ακολουθεί την ανακοίνωση των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης Αντριίφκα, νότια του Μπαχμούτ. Ο ρωσικός στρατός αρνήθηκε το γεγονός.

Ο Ιλιά Γέβλαχ, εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων του ανατολικού μετώπου, υπογράμμισε ότι «η ανακατάληψη της Κλιστσίιφκα μπορεί να βοηθήσει τον στρατό να περικυκλώσει το Μπαχμούτ.

Πρώτα από όλα, είναι ο έλεγχος των δρόμων ανεφοδιασμού που επιτρέπει την τροφοδοσία του Μπαχμούτ. Ακόμη, είναι η έκθεση των πτερύγων του μετώπου, κυρίως στον νότο, αυτό που θα μάς επιτρέψει να προωθηθούμε αποτελεσματικότερα εις βάθος στις εχθρικές γραμμές. Η σιδηροδρομική γραμμή είναι πολύ σημαντική για τους Ρώσους, έχουν σημειωθεί σφοδρές μάχες» για τον έλεγχο της ζώνης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν, στον νότο και την ανατολή, να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού, που συνδέουν το ρωσικό έδαφος με την Κριμαία. Το Μπαχμούτ, πόλη 70.000 κατοίκων πριν από την έναρξη της εμπόλεμης σύγκρουσης την 24η Φεβρουρίου 2022, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από μία από τις πλέον μακροχρόνιες και αιματηρές μάχες. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν σχεδόν αμέσως να ανακαταλαμβάνουν εδάφη στη βόρεια και την νότια πλευρά της πόλης

Η ουκρανική αντεπίθεση «δεν έχει αποτύχει, αλλά ο δρόμος προς την τελική νίκη του Κιέβου είναι ακόμη μακρύς»

Η ουκρανική αντεπίθεση «δεν έχει αποτύχει, όμως, ο δρόμος προς την τελική νίκη του Κιέβου στον πόλεμο είναι ακόμη μακρύς. Γνωρίζω ότι ορισμένοι παρατηρητές αναφέρουν ότι αυτή η επίθεση έχει αποτύχει. Δεν ισχύει αυτό», σημείωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Μίλι.

«Αυτή η επίθεση, αν και βραδεία, περισσότερο από το προβλεπόμενο, παραμένει συνεπής», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι οι Ουκρανοί «διαθέτουν σημαντική δύναμη κρούσης». Ο Αμερικανός Στρατηγός παραδέχθηκε ότι «θα χρειασθεί πολύς χρόνος» για την επίτευξη του στόχου που έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «να εκδιωχθούν όλοι οι Ρώσοι» από τη χώρα.

Την προσεχή Πέμπτη, ο κ. Ζελένσκι θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο για νέες συνομιλίες με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ενόσω το Κογκρέσο συζητά νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 24 δισ. δολαρίων. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί και το Καπιτώλιο, όπου θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή