Ηνωμένες Πολιτείες – Κίνα: Συνάντηση μεταξύ Άντονι Μπλίνκεν και Χαν Ζενγκ

Νέες επίσημες συνομιλίες αξιωματούχων των δύο κρατών, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ηνωμένες Πολιτείες – Κίνα: Συνάντηση μεταξύ Άντονι Μπλίνκεν και Χαν Ζενγκ
AP.
1'

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε σήμερα (18/09) με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας, Χαν Ζενγκ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις τεταμένες σχέσεις τους.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, στη Μάλτα το Σαββατοκύριακο και οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν ότι αυτές οι συνομιλίες –διάρκειας δώδεκα ωρών– ήταν «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές».

Η συνάντηση ανάμεσα στους Άντονι Μπλίνκεν και Χαν Ζενγκ εντάσσεται σε μία σειρά επαφών μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, οι οποίοι ενδέχεται να προετοιμάζουν το έδαφος για μία Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των Προέδρων, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, αργότερα εντός του έτους.

«Ο κόσμος αναμένει από εμάς να διαχειρισθούμε με υπευθυνότητα τη σχέση μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να το πράξουν», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Χαν Ζενγκ. «Όπως το βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η διαπροσωπική διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειρισθούμε τους τομείς όπου διαφωνούμε, αλλά και να διερευνήσουμε τομείς συνεργασίας μεταξύ μας», προσέθεσε.

«Αυτήν την περίοδο, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας – Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, όμως, ελπίζουμε ότι η Ουάσινγκτον θα καταβάλλει προσπάθειες για να προωθήσει τη σταθερότητα των σχέσεων. Ο κόσμος χρειάζεται σταθερούς και υγιείς δεσμούς ανάμεσα στα δύο κράτη», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή