Παρίσι: Όταν ο βασιλιάς Κάρολος συνάντησε τον...Μικ Τζάγκερ - Η δεξίωση του Μακρόν στις Βερσαλλίες

Ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα έγιναν δεκτοί με τιμές και μεγαλοπρέπεια από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Το γεμάτο συμβολισμούς ταξίδι του ζεύγους στη Γαλλία, η λαμπερή δεξίωση με τον Μικ Τζάγκερ και τον Χιου Γκραντ και οι γαλλοβρετανικές σχέσεις

O βασιλιάς Κάρολος και ο Εμανουέλ Μακρόν στην Αψίδα του Θριάμβου
O βασιλιάς Κάρολος και ο Εμανουέλ Μακρόν στην Αψίδα του Θριάμβου
Α.Ρ
4'

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα έγιναν δεκτοί με όλες τις τιμές κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους στη Γαλλία, καθώς ο Bρετανός μονάρχης προσπαθεί να ξαναχτίσει τις γέφυρες μεταξύ των δύο εθνών μετά το Brexit.

Το βασιλικό ζεύγος έφτασε για το τριήμερο ταξίδι του την Τετάρτη (20/9), με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τους υποδέχεται, έξι μήνες μετά την αναβολή της επίσκεψης λόγω εκτεταμένων ταραχών που πυροδοτήθηκαν από διαμαρτυρίες για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Ο Κάρολος τίμησε την αείμνηστη μητέρα του, Ελισάβετ Β', στην ομιλία του σε μία πολυτελή δεξίωση στο Παλάτι των Βερσαλλιών κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για τους στενούς δεσμούς της με τη Γαλλία και είπε για τη «σταθερή φιλία» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα ήταν επίτιμοι καλεσμένοι στο γεμάτο αστέρια δείπνο στο Hall of Mirrors, με τον frontman των Rolling Stones, σερ Μικ Τζάγκερ και τον ηθοποιό Χιου Γκραντ και τη γαλλο-βρετανίδα ηθοποιό Σαρλότ Γκενσμπούργκ στη λίστα των 160 καλεσμένων που δείπνησαν με αστακό, κοτόπουλο Bresse και εκλεκτό τυρί.

Μιλώντας για την τιμή που επεφύλαξε στη Γαλλία για την εκλιπούσα Βασίλισσα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο βασιλιάς είπε στον πρόεδρο: «Είπες ότι άγγιξε τις καρδιές σας και ήταν αυτή αντιμετώπιζε τη Γαλλία με τη μεγαλύτερη στοργή». Σε μια ομιλία που εκφωνήθηκε εν μέρει στα γαλλικά, ο βασιλιάς είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας δεν ήταν πάντα «ρόδινες», αλλά συνέχισε τονίζοντας την ενότητα μεταξύ των εθνών.

Ο Κάρολος ανέφερε επίσης τη σημασία της συνεργασίας της Βρετανίας με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είπε: «Κύριε Πρόεδρε, σε όλα αυτά μπορούμε να βασιστούμε στη σταθερή φιλία μας. Ό,τι βρίσκεται μπροστά, ας είναι πιστό και σταθερό, για τους επόμενους αιώνες».

Νωρίτερα, ο Κάρολος έδωσε στον Μακρόν ένα βιβλίο που περιείχε φωτογραφίες του ζεύγους καθώς και μια πλήρη έκδοση των γραπτών του Γάλλου φιλοσόφου Βολταίρου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο παλάτι των Ηλυσίων, την επίσημη κατοικία του προέδρου. Σε αντάλλαγμα, ο Μακρόν έδωσε στον βασιλιά ένα χρυσό νόμισμα με το πορτρέτο του Καρόλου, καθώς και ένα βραβευμένο γαλλικό μυθιστόρημα. Αργότερα φύτεψαν μια βελανιδιά, επίσης δώρο του Μακρόν.

Αν και ο Κάρολος έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στη βρετανική πολιτική, το δίδυμο πραγματοποίησε συνάντηση στο γραφείο του προέδρου στα Ηλύσια, με τα θέματα που συζητήθηκαν πιθανότατα να περιλαμβάνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα πραξικοπήματα στο Σαχέλ καθώς και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι δύο άνδρες είχαν φτάσει στο παλάτι με αυτοκίνητο, ακολουθούμενοι στενά από τη βασίλισσα και τη σύζυγο του προέδρου Μπριζίτ Μακρόν. Κατεβαίνοντας τα Ηλύσια Πεδία με ένα γαλλικό αυτοκίνητο DS, η τετράδα έγνεψε στα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της δεντρόφυτης λεωφόρου και επευφημούσαν. Κάποια στιγμή, ο Κάρολος και ο Μακρόν σηκώθηκαν από την ανοιχτή οροφή του αυτοκινήτου για να κουνήσουν το χέρι.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς Γάλλοι και Βρετανοί πολίτες αισθάνονται την πίεση του πληθωρισμού που έχει εκτοξευθεί σε υψηλό ρεκόρ πολλών δεκαετιών και το δείπνο στις Βερσαλλίες, σύμβολο προνομίων, έχει επικριθεί από ορισμένους ως αναίσθητο.

«Οι Γάλλοι παραπονιούνται όλη την ώρα, ούτως ή άλλως», ανασήκωσε τους ώμους της Mαρί-Νοέλ Ανσό, μια 62χρονη υπάλληλος, της οποίας το μόνο παράπονο ήταν ότι ο Κάρολος δεν κατέβαινε τα Ηλύσια Πεδία με άμαξα

Το βασιλικό ζεύγος είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού, όπου τους υποδέχτηκε τιμητική φρουρά, η οποία ανήκει στη Γαλλική Εθνική Χωροφυλακή. Στη συνέχεια παρευρέθηκαν σε τελετή μνήμης και κατάθεση στεφάνων στην Αψίδα του Θριάμβου στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Κάρολος άναψε συμβολικά την αιώνια φλόγα του μνημείου, που καίει στη μνήμη όσων πέθαναν στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια που η τελετή περιλαμβανόταν σε κρατική επίσκεψη. Ο Κάρολος θα είναι ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που θα εκφωνήσει ομιλία από την αίθουσα της Γερουσίας της Γαλλίας την Πέμπτη, ενώ το βασιλικό ζεύγος θα συναντήσει αστέρια του αθλητισμού, καθώς η Γαλλία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή