Φον ντερ Λάιεν: «Η Ελλάδα υπέστη μία τραγωδία, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ανάμεσά μας»
Με αναφορά στην Ελλάδα που επλήγη από πυρκαγιές και πλημμύρες και κάνοντας λόγο για έναν «πλανήτη που βράζει», άρχισε την ομιλία για το κλίμα στο Global Citizen, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Μόλις πριν από έναν μήνα, βρέθηκα στην Ελλάδα, καθώς η χώρα καταστράφηκε από τις χειρότερες πυρκαγιές στην Ευρώπη. Μονάχα μερικές εβδομάδες αργότερα, η ίδια χώρα επλήγη από βροχοπτώσεις τριών ετών σε μόλις τρεις ημέρες. Είναι τραγωδία. Το ίδιο συμβαίνει από τη Λιβύη έως τη Σλοβενία και την Ισπανία μέχρι τις Φιλιππίνες. Η κλιματική αλλαγή είναι ανάμεσά μας», τόνισε αρχικά.
Ακόμη, επεσήμανε ότι η κλιματική δράση και η οικονομική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν, σημειώνοντας ότι «με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον Κλιματικό Νόμο μας, γίναμε η πρώτη ήπειρος που έκανε την κλιματική ουδετερότητα νομικά δεσμευτικό στόχο έως το 2050».
«Θέσαμε στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030 και είμαστε σε καλό δρόμο, όχι μόνο να τους επιτύχουμε, αλλά και να τους υπερβούμε. Αυτός ο οδικός χάρτης για την κλιματική ουδετερότητα έχει προωθήσει την καινοτομία και τις επενδύσεις», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Επιπλέον, ανέφερε ότι όλο και περισσότερες χώρες συμμετέχουν στον αγώνα της καθαρής τεχνολογίας. «Θέλουν να ξεφύγουν από τις παλιές ενέργειες, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας. Θέλουν να προστατεύσουν τους “πράσινους” πνεύμονες του κόσμου, ενώ αναπτύσσουν την οικονομία τους.
Το είδα με τα μάτια μου, νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Ναϊρόμπι, στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα της Αφρικής. Πολύ συχνά, οι αναδυόμενες οικονομίες δε διαθέτουν τους πόρους για να επενδύσουν ή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς», υπογράμμισε.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κλείσει το κενό καθαρών επενδύσεων στον κόσμο. Μεγάλες οικονομίες, όπως η Ευρώπη, έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στον κόσμο για το κλίμα.
Μόνο το 2021, συνεισφέραμε περισσότερα από 27 δισ. δολάρια στη χρηματοδότηση για το κλίμα. Αυτό είναι περισσότερο από το 1/4 του παγκόσμιου στόχου των 100 δισ. δολαρίων. Με το επενδυτικό μας σχέδιο υποδομής, τη Global Gateway, χρηματοδοτούμε καθαρές υποδομές σε όλο τον κόσμο σε αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες αγορές. Χρειάζεται εκ νέου αναπροσαρμογή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να υποστηριχθεί καλύτερα η δράση για το κλίμα» ολοκλήρωσε.