Κίνα-Συρία: Οι δύο χώρες ανακοινώνουν «στρατηγική σύμπραξη»
Κίνα και Συρία θα αναβαθμίσουν τη σχέση τους σε «στρατηγική σύμπραξη», ανακοίνωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ
Η Κίνα και η Συρία θα αναβαθμίσουν τη σχέση τους σε "στρατηγική σύμπραξη", ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια συνάντησης με τον ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ, απομονωμένο στη διεθνή σκηνή και σε αναζήτηση κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της χώρας του.
Με την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, το Πεκίνο προσφέρθηκε σήμερα να βοηθήσει τη Δαμασκό να ενισχύσει την οικονομία της και να αντιμετωπίσει την αναταραχή στο εσωτερικό της ρημαγμένης από τον πόλεμο χώρας, προωθώντας παράλληλα τα στρατηγικά συμφέροντά της στην περιοχή.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα σε σχεδόν 20 χρόνια για τον Σύρο πρόεδρο. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν το 2004 ο πρώτος ηγέτης της χώρας του που επισκέφθηκε την Κίνα μετά την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο το 1956. Ο Σι Τζινπίνγκ δέχθηκε σήμερα τον ομόλογό του στη Χανγκζού (ανατολική Κίνα), στο περιθώριο των Ασιατικών Αγώνων.
«Σήμερα, θα ανακοινώσουμε από κοινού την εγκαθίδρυση μιας στρατηγικής σύμπραξης Κίνας-Συρίας που θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ στεκόταν απέναντί του έχοντας γύρω του εννεαμελή αντιπροσωπεία, σε μια αίθουσα με μια τεράστια τοιχογραφία που αναπαριστά το Σινικό Τείχος και όπου είχαν στηθεί η κινεζική και η συριακή σημαία.
«Απέναντι σε ένα ασταθές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται με τη Συρία προς όφελος της φιλικής συνεργασίας και της διασφάλισης της ισότητας και της δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο Σι. Ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου υπογράμμισε εξάλλου πως η Κίνα και η Συρία "αντιστάθηκαν στη δοκιμασία των διεθνών αλλαγών".
"Η Κίνα υποστηρίζει την εναντίωση της Συρίας στην ξένη ανάμιξη, στον μονομερή εκφοβισμό... και θα υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας", είπε ακόμη. Η Κίνα, που ανήκει στους συμμάχους του προέδρου Άσαντ, του προσέφερε την υποστήριξή της κυρίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέχοντας τακτικά κατά την ψηφοφορία αποφάσεων εναντίον του συριακού καθεστώτος.
"Σας ευχαριστώ και ευχαριστώ την κινεζική κυβέρνηση για όλα όσα κάνατε προκειμένου να σταθείτε στο πλευρό του συριακού λαού στην υπόθεσή του και στις δοκιμασίες του", είπε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Ανάγκη για επενδύσεις
"Η επίσκεψη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτές τις περιστάσεις καθώς σήμερα συγκροτείται ένας πολυπολικός κόσμος που θα αποκαταστήσει την ισορροπία και τη σταθερότητα στον κόσμο", υπογράμμισε.Η επίσκεψη αυτή είναι μια διπλωματική κρούση για τον Μπασάρ αλ Άσαντ που σπάνια φεύγει από τη χώρα του.
Είναι ακόμη πιο σημαντική έπειτα από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν πρόσφατα στη Σουέιντα, στη νότια Συρία, με αίτημα την παραίτησή του.Ο Άσαντ ξεκίνησε φέτος μια διαδικασία επαναπροσέγγισης με πολλές αραβικές χώρες, έπειτα από χρόνια διπλωματικής απομόνωσης ως αποτέλεσμα του πολέμου στη χώρα του.
Αυτή η εξομάλυνση των σχέσεων σημαδεύτηκε τον Μάιο από την επιστροφή της Δαμασκού στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου και τη συμμετοχή του Σύρου προέδρου στη σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία.Το Πεκίνο διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο στη Μέση Ανατολή, όπως με τη θεαματική επαναπροσέγγιση που επέτρεψε στις αρχές του έτους ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Η Κίνα, πολύ δραστήρια σε μια ιστορικά στρατηγικής σημασίας περιοχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, προωθεί εκεί το φιλόδοξο σχέδιό της Δρόμοι του Μεταξιού, που συνίσταται σε μαζικές επενδύσεις στις υποδομές προκειμένου να βελτιωθούν οι εμπορικές διασυνδέσεις ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική και ακόμη και πιο πέρα. Η Συρία εντάχθηκε στο σχέδιο τον Ιανουάριο 2022 και ευελπιστεί πως θα αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη.
"Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει η συνεργασία με τη Συρία μέσω της Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος... ώστε να συμβάλει θετικά στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη", είπε ο Σι Τζινπίνγκ. Ο πόλεμος στη Συρία οδήγησε σε μαζικές καταστροφές υποδομών και στον αφανισμό κρίσιμων τομέων της οικονομίας
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ