Ταλιμπάν: Σχέδιο κατασκοπείας πολιτών με τη... βοήθεια των Κινέζων - Χιλιάδες κάμερες στους δρόμους

Ένα σχέδιο αμερικανικής σύλληψης με στόχο τη μαζική παρακολούθηση πολιτών φιλοδοξούν να θέσουν σε ισχύ οι Ταλιμπάν που διαπραγματεύονται με τον κινεζικό κολοσσό Huawei, αποκαλύπτει το Reuters

Κάμερες παρακολούθησης θέλουν να τοποθετήσουν οι Ταλιμπάν
Κάμερες παρακολούθησης θέλουν να τοποθετήσουν οι Ταλιμπάν
Α.Ρ
6'

Οι Ταλιμπάν δημιουργούν ένα δίκτυο παρακολούθησης μεγάλης κλίμακας με κάμερες για πόλεις του Αφγανιστάν, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό ενός σχεδίου που είχαν εκπονήσει οι Αμερικανοί πριν από την αποχώρησή τους το 2021, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Reuters, καθώς οι αρχές προσπαθούν να συμπληρώσουν χιλιάδες κάμερες που υπήρχαν ήδη στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ.

Η διοίκηση των Ταλιμπάν, η οποία έχει δηλώσει δημόσια ότι επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ασφάλειας και την καταστολή του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές μεγάλες επιθέσεις σε πόλεις του Αφγανιστάν – έχει επίσης διαπραγματευθεί με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei για πιθανή συνεργασία, είπε ο εκπρόσωπος.

Η πρόληψη επιθέσεων από ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτο, βρίσκεται στο επίκεντρο της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ταλιμπάν και πολλών ξένων εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με πληροφορίες από αυτές τις συναντήσεις. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα του καθεστώτος να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι τυχόν πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή των διαδηλωτών.

Λεπτομέρειες για το πώς οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να επεκτείνουν και να διαχειριστούν τη μαζική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης του σχεδίου των ΗΠΑ, δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως. Η μαζική διάθεση καμερών, η οποία θα περιλαμβάνει εστίαση σε «σημαντικά σημεία» στην Καμπούλ και αλλού, είναι μέρος μιας νέας στρατηγικής ασφαλείας που θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να εφαρμοστεί πλήρως, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Aμπντούλ Ματίν Κάνι.

«Προς το παρόν εργαζόμαστε πάνω σε έναν χάρτη ασφαλείας της Καμπούλ, ο οποίος (ολοκληρώνεται) από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και (παίρνει) πολύ χρόνο», είπε. «Έχουμε ήδη δύο χάρτες, τον έναν που έφτιαξαν οι ΗΠΑ για την προηγούμενη κυβέρνηση και τον δεύτερο η Τουρκία». Δεν διευκρίνισε πότε εκπονήθηκε το τουρκικό σχέδιο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν «συνεργάζεται» με τους Ταλιμπάν και «έχει καταστήσει σαφές στους Ταλιμπάν ότι είναι ευθύνη τους να διασφαλίσουν ότι δεν παρέχουν ασφαλές καταφύγιο στους τρομοκράτες».

Ο Κάνι είπε ότι οι Ταλιμπάν είχαν μια «απλή συνομιλία» σχετικά με το πιθανό δίκτυο με την Huawei τον Αύγουστο, αλλά δεν είχαν καταλήξει σε συμβόλαια ή σταθερά σχέδια. Το Bloomberg News ανέφερε τον Αύγουστο ότι η Huawei είχε καταλήξει σε «προφορική συμφωνία» με τους Ταλιμπάν σχετικά με μια σύμβαση για την εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης, επικαλούμενη άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι δεν γνώριζε συγκεκριμένες συζητήσεις, αλλά πρόσθεσε: «Η Κίνα πάντα υποστήριζε τη διαδικασία ειρήνης και ανοικοδόμησης στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν πάνω από 62.000 κάμερες στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις που παρακολουθούνται από μια κεντρική αίθουσα ελέγχου, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν. Η τελευταία σημαντική ενημέρωση του συστήματος έγινε το 2008, σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς δυνάμεις της Δύσης για την ασφάλεια.

Όταν οι διεθνείς δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αποσύρονταν σταδιακά τον Ιανουάριο του 2021, ο τότε αντιπρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει μια τεράστια αναβάθμιση του συστήματος παρακολούθησης της Καμπούλ. Είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο 100 εκατομμυρίων δολαρίων υποστηρίχθηκε από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Οι Ταλιμπάν παρακολουθούν ήδη στενά τα αστικά κέντρα με οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας και τακτικά σημεία ελέγχου. Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων και οι αντίπαλοι του καθεστώτος ανησυχούν ότι η ενισχυμένη παρακολούθηση μπορεί να στοχεύσει μέλη της κοινωνίας των πολιτών και διαδηλωτές.

Αν και οι Ταλιμπάν σπάνια επιβεβαιώνουν συλλήψεις, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων λέει ότι τουλάχιστον 64 δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Οι διαδηλώσεις κατά των περιορισμών στις γυναίκες στην Καμπούλ έχουν διαλυθεί βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με διαδηλωτές, βίντεο και μάρτυρες του Reuters.

Η εφαρμογή ενός συστήματος μαζικής παρακολούθησης «υπό το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» δημιουργεί πρόσχημα για τους Ταλιμπάν να συνεχίσουν τις δρακόντειες πολιτικές τους που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα», δήλωσε ο Ματ Μαχμούντι από τη Διεθνή Αμνηστία.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται κατηγορηματικά ότι ένα αναβαθμισμένο σύστημα παρακολούθησης θα παραβίαζε τα δικαιώματα των Αφγανών. Ο Κανί είπε ότι το σύστημα ήταν συγκρίσιμο με αυτό που χρησιμοποιούν άλλες μεγάλες πόλεις και ότι θα λειτουργούσε σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, ο οποίος εμποδίζει την παρακολούθηση σε ιδιωτικούς χώρους. Το σχέδιο αντιμετωπίζει πρακτικές προκλήσεις, λένε οι αναλυτές ασφαλείας.

Οι καθημερινές διακοπές ρεύματος στο Αφγανιστάν σημαίνουν ότι οι κάμερες που είναι συνδεδεμένες στο κεντρικό δίκτυο είναι απίθανο να έχουν σταθερή τροφοδοσία. Μόνο το 40% των Αφγανών έχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον κρατικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Ταλιμπάν πρέπει επίσης να βρουν χρηματοδότηση μετά από μια τεράστια οικονομική συρρίκνωση και την απόσυρση διεθνούς βοήθειας προς το καθεστώς τους.

Η κυβέρνηση είπε το 2022 ότι έχει ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων οι αμυντικές δαπάνες είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα, σύμφωνα με τον αρχηγό του στρατού των Ταλιμπάν. Η συζήτηση με την Huawei έγινε αρκετούς μήνες μετά τη συνάντηση της Κίνας με το Πακιστάν και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, μετά την οποία τα μέρη τόνισαν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Κίνα έχει δηλώσει δημόσια την ανησυχία της για το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ETIM), μια ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση στη δυτική περιοχή Xinjiang. Αξιωματούχοι ασφαλείας και εκθέσεις του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η ETIM πιθανότατα έχει μικρό αριθμό μαχητών στο Αφγανιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει επίσης απειλήσει ξένους στο Αφγανιστάν. Οι μαχητές του επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο δημοφιλές στους Κινέζους επιχειρηματίες πέρυσι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί Κινέζοι πολίτες. Ένας Ρώσος διπλωμάτης σκοτώθηκε επίσης σε μια από τις επιθέσεις του.

Μια έκθεση παρακολούθησης του ΟΗΕ τον Ιούλιο ανέφερε ότι υπάρχουν έως και 6.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και μέλη των οικογενειών τους στο Αφγανιστάν. Οι αναλυτές λένε ότι η αστική επιτήρηση δεν θα τους καταπολεμήσει πλήρως.

Οι τοποθεσίες της αφγανικής «βασικής βάσης» των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται στις ανατολικές ορεινές περιοχές,λένε οι αναλυτές. Έτσι, ενώ οι κάμερες στις πόλεις μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή επιθέσεων… είναι απίθανο να συνεισφέρουν πολλά στην τελική ήττα τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή