Κρεμλίνο: «Δυνητικά επικίνδυνη» η κατάσταση στο Κόσοβο

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη χώρα το Κόσοβο, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί, και υποστηρίζει παραδοσιακά τη Σερβία με την οποία έχει στενούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς

Κρεμλίνο: «Δυνητικά επικίνδυνη» η κατάσταση στο Κόσοβο
Reuters
1'

Η Μόσχα δήλωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς μία «δυνητικά επικίνδυνη» κατάσταση, όπως αποκάλεσε την κατάσταση στο Κόσοβο, μετά τις αναταραχές του Σαββατοκύριακου, όταν Σέρβοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε χωριό, αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία και ταμπουρώθηκαν σε μοναστήρι.

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη χώρα το Κόσοβο, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί, και υποστηρίζει παραδοσιακά τη Σερβία με την οποία έχει στενούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στο Κόσοβο, βλέπουμε μια παραδοσιακά προκατειλημμένη στάση απέναντι στους Σέρβους... Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη και δυνητικά επικίνδυνη, την παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκοφ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η αστυνομία του Κοσόβου ανέκτησε τον έλεγχο του μοναστηριού αργά χθες, Κυριακή, αφού τρεις από τους επιτιθέμενους και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν. Σήμερα φρουρεί το χωριό στο βόρειο Κόσοβο.

Οι Αλβανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου, που ήταν πρώην επαρχία της Σερβίας.

Όμως περίπου 50.000 Σέρβοι στον βορρά δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 και εξακολουθούν να θεωρούν πρωτεύουσά τους το Βελιγράδι, δύο και πλέον δεκαετίες έπειτα από την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου εναντίον της καταπίεσης της σερβικής διακυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή