Χωρίς άλλες... περιστροφές: «Ο Μπάιντεν πάντα στήριζε την πώληση των F-16 στην Τουρκία»
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις Ερντογάν, δηλαδή για το κατά πόσον η παραίτηση Μενέντεζ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα μπορούσε να επισπεύσει το θέμα των τουρκικών μαχητικών F-16.
Η παραπομπή του Ρόμπερτ Μενέντεζ αποτελεί την ευκαιρία για την Τουρκία να προχωρήσει την υπόθεση των F16 στο Κογκρέσο, είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.
Αναλυτικά, η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η εξής:
«Για λόγους πολιτικής, δεν επιβεβαιώνουμε ούτε σχολιάζουμε προτεινόμενες περιπτώσεις πώλησης όπλων μέχρις ότου ενημερωθεί επίσημα το Κογκρέσο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει εδώ και καιρό τη στήριξή του στην πώληση F-16 στην Τουρκία, πράγμα που θα συμβάλει στην ενίσχυση της αλληλοσυμβατότητας του ΝΑΤΟ».
Ειδικότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι:
«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Mπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φινταν θα παρακολουθήσει τώρα στενά αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στην Αμερική πριν από τρεις τέσσερις ημέρες. Αυτές οι συνομιλίες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αλλά τώρα, θα ήταν ωφέλιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά μαζί του».
Με αυτόν τον τρόπο, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία όσον αφορά τα F-16. Όχι μόνο για τα F-16, αλλά για όλα τα άλλα θέματα, ο Μενέντεζ και αυτοί με τη νοοτροπία του κάνουν ς ενέργειες παρεμπόδισης εναντίον μας. Η έξοδος του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα διαχειριστεί τους τομείς που πρέπει να διαχειριστούν.
Αναμένουμε πλέον ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε το θετικό αποτέλεσμα που περιμένουμε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Ακόμη και αυτό το θέμα μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είσαι μια αυτάρκης χώρα όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία. Ήμασταν στην ίδια κατάσταση πριν σχετικά με το UAV-SİHA. Τότε συνέβαινε το θέμα του Predator. Παρόλο που το χρειαζόμασταν, δεν μπορέσαμε να το πάρουμε από τον σύμμαχό μας. Τι κάναμε; Κατασκευάσαμε τα δικά μας UAV. Δεν σταματήσαμε, φτιάξαμε SİHA, φτιάξαμε TİHA, φτιάξαμε Kızılelma, φτιάξαμε Hürkuş, φτιάξαμε Atak... Τώρα χρειαζόμαστε F-16, αλλά από την άλλη, εργαζόμαστε για την παραγωγή του μαχητικού μας νέας γενιάς αεροπλάνο, Kaan.»