Αγία Σοφία – Χαρακόπουλος: «Η Άγκυρα πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις Τούρκων επιστημόνων»
Παρά τα σήματα κινδύνου ιστορικών και επιστημόνων για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας στο ιστορικό μνημείο. Ακόμη, τουλάχιστον.
Σήμερα (04/10), ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υπογράμμισε ότι «η Άγκυρα πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις Τούρκων επιστημόνων», αναφερόμενος στην τοποθέτηση του ιστορικού, Ιλμπέρ Ορταϊλί, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για την ανάγκη η Αγία Σοφία να κλείσει για τους επισκέπτες και να αποκατασταθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει.
«Η έκκληση που απευθύνει ο Τούρκος ιστορικός, Ιλμπέρ Ορταϊλί, για κλείσιμο της Αγίας Σοφίας και άμεση έναρξη έργων αποκατάστασης του Ναού, διότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με κατάρρευση, περιγράφει μία πραγματική κατάσταση. Η αθρόα καθημερινή εισροή επισκεπτών σε αυτό το κόσμημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής των 1.500 ετών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αντοχές του κτιρίου, φέρνουν πιο κοντά την ολοκληρωτική καταστροφή του.
Δυστυχώς, όμως, η τουρκική ηγεσία εμμονικά προσκολλημένη στην επιλογή για “εργαλειοποίηση” της θρησκείας, εξακολουθεί να επιμένει στην απαράδεκτη απόφαση να λειτουργεί η Αγία Σοφία ως μουσουλμανικό τέμενος, αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες. Οι δηλώσεις του Τούρκου ειδήμονα θα πρέπει να αφυπνίσουν τη διεθνή κοινότητα, ώστε επιτέλους να πιέσει αποφασιστικά την Άγκυρα ώστε να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας της Αγίας Σοφίας, πριν να είναι αργά. Η οιαδήποτε ολιγωρία μπορεί να είναι μοιραία, και η ευθύνη απέναντι στην ιστορία θα βαραίνει όλους μας», υπογράμμισε ο κ. Χαρακόπουλος.
«Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, από την πρώτη στιγμή που ελήφθη η απαράδεκτη απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, εκκινήσαμε μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, διεθνών οργανισμών, θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών.
Όλο αυτό το διάστημα, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε την επικινδυνότητα που έχει για το μνημείο αυτή η πράξη της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Παρουσιάζοντας την ειδική έκδοση “Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο”, είχαμε την ευκαιρία σε πολλές πρωτεύουσες και μητροπολιτικά κέντρα να επικοινωνήσουμε το μήνυμα για την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών απέναντι στην Άγκυρα.
Μεταξύ άλλων, βρεθήκαμε και στην έδρα της UNESCO, όπου αιτηθήκαμε η Αγία Σοφία, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες προστατευόμενο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να ανακηρυχθεί και “μνημείο εν κινδύνω”.
Οι φωνές προειδοποίησης και διαμαρτυρίας, που προέρχονται από τους πλέον ειδήμονες στην Τουρκία, δικαιώνουν την επιλογή μας και ενδυναμώνουν τη δική μας προσπάθεια. Ας ακούσει, τουλάχιστον, αυτούς η Άγκυρα! Ευελπιστούμε ότι η εκστρατεία μας, έπειτα και από αυτές τις εξελίξεις, θα αποκτήσει ακόμη δυναμικότερη διάσταση, ώστε επιτέλους οι αρμόδιοι στην Τουρκία να αντικρίσουν την πραγματικότητα και να αλλάξουν τη στάση τους», ολοκλήρωσε.
Αγία Σοφία: «Μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται κλείσιμο», αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι
«Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων, σε ένα κτήριο 1.500 ετών; Τι θα συμβεί αν δεν κλείσει;» ερωτήθηκε ο καθηγητής Ιλμπέρ Ορταϊλί. «Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει, θα καταρρεύσει», υπογράμμισε προειδοποιώντας για τις φθορές που έχουν προκληθεί στο μνημείο, από τη μετατροπή σε τζαμί.
Ο Αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Βακουφικών Ιδρυμάτων, Λεβέντ Τσετίν, υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το κλείσιμο του τεμένους, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης».
«Συνεχίζονται κανονικά οι επισκέψεις εντός του χώρου», όπως μεταδίδει το CNN Türk
Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου, Σερντάρ Ερ, ανέφερε πως «κάνουμε μετάδοση μέσα από το τζαμί της Αγίας Σοφίας· εδώ, συνεχίζονται κανονικά οι επισκέψεις εντός του χώρου. Ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται περισσότερο, κατά τις ώρες προσευχής.
Όπως ξέρετε, άνοιξε ως τζαμί από τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στον εσωτερικό χώρο υπήρχαν κάποια έργα αποκατάστασης, όμως, ολοκληρώθηκαν. Τώρα, θα εκκινήσουν στον εξωτερικό χώρο και γι’ αυτό υπήρξαν συζητήσεις αναφορικά με ενδεχόμενη προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Αγίας Σοφίας».