Guardian: Ο πιο θερμός Σεπτέμβριος της ιστορίας - Προκαλούν τρόμο οι προβλέψεις για το μέλλον
Έκπληκτοι οι επιστήμονες από τη ζέστη ρεκόρ του Σεπτεμβρίου
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί και ήρθε ως συνέχεια του πιο θερμού Αυγούστου και του πιο θερμού Ιουλίου, με τον τελευταίο να είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.
Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλέσει καύσωνες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο.
Ο Σεπτέμβριος του 2023 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ για αυτόν τον μήνα κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου, το μεγαλύτερο άλμα θερμοκρασίας που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Ο Σεπτέμβριος ήταν περίπου 1,8 C θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Δεδομένα από Ευρωπαίους και Ιάπωνες επιστήμονες επιβεβαιώνουν το... άλμα της θερμοκρασίας:
Σύμφωνα με τον το άρθρο του περιβαλλοντολογικού συντάκτη του Guardian, Damian Carrington, οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με την ταχεία ανατροπή του μεγαλύτερου φυσικού κλιματικού φαινομένου του πλανήτη, του Ελ Νίνιο.
«Τα προηγούμενα τρία χρόνια σημειώθηκαν συνθήκες Λα Νίνια (ωκεάνιο φαινόμενο που είναι το ψυχρότερο αντίστοιχο του Ελ Νίνιο) στον Ειρηνικό Ωκεανό, γεγονός που μειώνει την παγκόσμια θερμοκρασία κατά μερικά δέκατα, καθώς περισσότερη θερμότητα αποθηκεύεται στον ωκεανό.
Οι συνθήκες έχουν πλέον μετατραπεί σε ένα γεγονός Ελ Νίνιο, το οποίο απελευθερώνει τη θερμότητα των ωκεανών και ανεβάζει τις θερμοκρασίες. Είναι βέβαιο ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί και το 2024 μπορεί ακόμη και να το ξεπεράσει, καθώς ο αντίκτυπος στη θέρμανση του Ελ Νίνιο γίνεται περισσότερο αισθητός το έτος μετά την έναρξή του», αναφέρει το άρθρο.
«Ο Σεπτέμβριος ήταν, κατά την άποψη μου, απίστευτα ζεστός», είπε ο Zeke Hausfather, υπεύθυνος στο πρόγραμμα δεδομένων για το κλίμα του Berkeley Earth.
Η Mika Rantanen, ερευνήτρια για το κλίμα στο Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, δήλωσε: «Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πώς σε ένα μόνο έτος μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία τόσο πολύ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».
Ο καθηγητής Εντ Χόκινς, στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι η ζέστη που παρατηρήθηκε αυτό το καλοκαίρι ήταν «αξιοσημείωτη».
Η Samantha Burgess, στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ Copernicus, δήλωσε: «Οι άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες για την εποχή του έτους που παρατηρήθηκαν τον Σεπτέμβριο έχουν σπάσει τα ρεκόρ κατά ένα εξαιρετικό ποσοστό. Το 2023 [είναι] σε καλό δρόμο να χαρακτηριστεί η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου από τις μέσες θερμοκρασίες της προβιομηχανικής περιόδου. Δύο μήνες μετά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28, η αίσθηση του επείγοντος για μια φιλόδοξη δράση για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη».
Να σημειωθεί ότι η ζέστη φέτος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το Met Office, σε δεδομένα που χρονολογούνται από το 1884.
Στην Αυστραλία, η κλιματολόγος και συγγραφέας Joelle Gergis είπε: «Οι παρατηρήσεις του κλίματος της Αυστραλίας τον Σεπτέμβριο είναι συγκλονιστικές. Το καλοκαίρι θα είναι βάναυσο».
Τον Αύγουστο, ο Guardian ρώτησε 45 κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος από όλο τον κόσμο σχετικά με τις θερμοκρασίες που έσπασαν ρεκόρ. Είπαν ότι, παρά την αίσθηση ότι τα γεγονότα είχαν λάβει ανησυχητική τροπή, η ευρεία παγκόσμια τάση θέρμανσης που παρατηρείται μέχρι σήμερα ήταν απολύτως σύμφωνη με τις επιστημονικές προβλέψεις.