Αλ Τζαζίρα: Θα μπορούσε η εμπλοκή της Χεζμπολάχ να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ;

Η χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.Περισσότεροι από 480 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι νεκροί. 
1'

Τι σημαίνει η εμπλοκή της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί για τη σύγκρουση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση; Ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Μεγαλώνει ο χώρος μάχης και τι σημαίνει αυτό;
Η Χεζμπολάχ προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα στους Ισραηλινούς ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα, και ίσως η έναρξη μιας χερσαίας εισβολής, θα σήμαινε ότι αυτή η σύγκρουση θα αποκτούσε μια νέα διάσταση.

Η Χεζμπολάχ επέλεξε τα αγροκτήματα Σεμπάα για να στείλει ένα μήνυμα [στο Ισραήλ] ... [Η περιοχή] θεωρείται από τον Λίβανο ως κατεχόμενο έδαφος, οπότε η Χεζμπολάχ δεν κάνει τίποτα ενάντια στην πολιτική της [λιβανέζικης] κυβέρνησης.

Θα υπάρξει κάποια κριτική στη Χεζμπολάχ από τους πολιτικούς της αντιπάλους στη χώρα, αλλά η Χεζμπολάχ επέλεξε αυτή την περιοχή για να θέσει τα πράγματα σε μια προοπτική χωρίς να ξεπεράσει τα όρια.

Ποια είναι η σημασία της συνοριακής περιοχής Shebaa Farms;

Η Shebaa Farms κατελήφθη κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 - υπάρχει ένα ζήτημα με την οριοθέτησή της, καθώς [είναι] αμφισβητούμενη μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας.

Το Ισραήλ το κατέλαβε όταν θεωρούνταν συριακό έδαφος. Ωστόσο, μετά το 2000, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από τον νότιο Λίβανο, η λιβανέζικη κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η γη αυτή είναι λιβανέζικη.