Ισραήλ: «Ο πόλεμος συνεχίζεται, είμαστε ασφαλείς», λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας
Η Μέση Ανατολή φλέγεται για ακόμη μία φορά. Πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετά τη μαζική, συντονισμένη επίθεση από μαχητές της Χαμάς που «εξαπολύθηκε» τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου και τα σκληρά ισραηλινά αντίποινα που ακολούθησαν.
Τα ισραηλινά στρατεύματα δίνουν «μάχη» ώστε να εκδιώξουν Παλαιστίνιους μαχητές από το έδαφος της χώρας. Ο πόλεμος συνεχίζεται με οδομαχίες, ρουκέτες και αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τη χειρότερη επίθεση στο Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες.
Μέχρι το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου, ο εκτιμώμενος αριθμός των νεκρών ήταν πάνω από 1.100 μέσα σε 36 ώρες, αν και παραμένει συγκεχυμένος από τις συνεχιζόμενες μάχες και την αβέβαιη τύχη πολλών Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε εμπόλεμες περιοχές.
«Ο πόλεμος συνεχίζεται, είμαστε ασφαλείς», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας
«Μας πυροβολούν από τις δύο πλευρές, είμαστε σε πόλεμο», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Ισραήλ, Αναστάσιος Δαμιανός, αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη και την απάντηση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανάχιου, η οποία «σφυροκοπά» παλαιστινιακούς στόχους, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι της Χαμάς έφθασαν έως το Τελ Αβίβ, όπου ακούγονται εκρήξεις. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Ακόμη πολεμούν οι Παλαιστίνιοι δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας. Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά», σημείωσε, ενώ ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής κοινότητας στα Ιεροσόλυμα –που αριθμεί 98 ανθρώπους– ότι «όλοι είμαστε ασφαλείς».
Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονται στη χώρα από την 7η Οκτωβρίου, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι «η Ελληνική Κοινότητα του Ιερουσαλήμ έχει ανοίξει τη λέσχη για όποιον Έλληνα χρειάζεται βοήθεια. Αν και δε θεωρώ ότι θα παραστεί ανάγκη, καθώς το 95% των Ελλήνων ζουν στα Ιεροσόλυμα, μία περιοχή που βρίσκεται μακριά από τις πολεμικές συγκρούσεις».
«Η ζωή στα Ιεροσόλυμα είναι καλά, είμαστε ασφαλείς. Για χρόνια, όλες οι εθνικότητες συμβιώνουν αρμονικά στην πόλη. Υπάρχει αβεβαιότητα για το “αύριο” στο Ισραήλ, καθώς δεν ξέρω πού θα οδηγήσει αυτή η ένοπλη σύρραξη.