Γιατί ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας;

Οι επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή- Τι φοβάται η Αθήνα; - Τι στάση θα κρατήσουν οι Άραβες; Πώς διαμορφώνεται η γεωπολιτική σκακιέρα;

Γιατί ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας;
AP
3'

Το λουτρό αίματος στο Ισραήλ και στην Λωρίδα της Γάζας προφανώς δημιουργεί σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή, αλλά και ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής αστάθειας που σαφέστατα θα επηρεάσουν κυρίως την Ευρώπη.

Προφανώς η αιφνίδια επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ αλλά και η σφοδρή απάντηση του Ισραήλ δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα επικίνδυνο περιβάλλον αστάθειας σε όλα τα επίπεδα. Τα εύκολα αναθέματα προς το ένα ή το άλλο στρατόπεδο δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στον πόνο και στα δεινά του πολέμου.

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι όχι μόνον στο Ισραήλ και στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσόγειου, αφού ο Νετανιάχου έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η απάντησή του «θα αλλάξει όλη τη Μέση Ανατολή!». Το λουτρό αίματος που ξέσπασε στη γειτονιά μας αφορά – ως συνήθως – την αλλαγή συνόρων στο πλαίσιο των σφαιρών επιρροής.

Ο πόλεμος που ξέσπασε, όπως είναι ευνόητο, αφορά άμεσα την Ελλάδα (αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη) και όχι μόνον λόγω της ενεργειακής του διάστασης, σε μια περίοδο που αλλάζουν όλα στην ενέργεια και στους υδρογονάνθρακες. Στην περιοχή φαίνεται να ανατρέπονται και πάλι οι γενικότερες ισορροπίες όχι μόνο με την επανεμφάνιση του αμερικανικού παράγοντα, αλλά και με την άμεση ανάμιξη της Τουρκίας, σε μια στιγμή που έχουν ξεκινήσει – υποτίθεται - οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες με πρωταρχικό στόχο τα ήρεμα νερά στο… Αιγαίο και ευρύτερα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Πώς όμως θα μπορέσει να διατηρηθεί αυτή η νηνεμία μέσα σ’ ένα κλίμα επικίνδυνης αναταραχής στην περιοχή μας; Αυτό είναι που ανησυχεί τώρα την Αθήνα, ταυτόχρονα με τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια πολύ πιθανή πλέον ενεργειακή αστάθεια.

Ένας πόλεμος δίπλα στην πόρτα μας τινάζει στον αέρα όλες τις προοπτικές συνεννόησης και με δεδομένο το γεγονός ότι ο δικός μας γείτονας έχει καταληφθεί από εμμονές αναθεωρητισμού. Δεν είναι τυχαίο, ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας του, αν και δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ούτε υπέρ της Χαμάς, ούτε υπέρ του Ισραήλ. Όπως και με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ο Ταγίπ Ερντογάν θα πατήσει σε δύο βάρκες, αφού τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να θερμάνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ παρά το γεγονός ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί την Χαμάς. Ο Ταγίπ Ερντογάν για άλλη μια φορά επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να εμφανιστεί περίπου ως «ειρηνοποιός» επικοινωνώντας και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι γεωστρατηγικές αναλύσεις του πολέμου που ξέσπασε πριν από λίγες μέρες και δείχνει να βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι και πάνω από την περιοχή πλανάται και το φάντασμα των πυρηνικών όπλων, αφού τόσο το Ισραήλ, όσο και το Ιράν διαθέτουν αντιδραστήρες. Με ψυχραιμία θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι στάση θα κρατήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ, από τη διετία 2020-2021 αλλά και ο Λίβανος, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψε με το Ισραήλ το 2022 για την ΑΟΖ. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι «τι θα κάνουν οι Αραβικές χώρες;» και η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:27ΑΠΟΨΕΙΣ

Cirque de la France