Ισραήλ: Τι είναι ο «Σιδηρούς Θόλος» και πώς η Χαμάς εντόπισε τις αδυναμίες του

Ο «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome), το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006.
3'

Το σύστημα παντός καιρού σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση στοιχειωδών όπλων μικρότερης εμβέλειας, όπως οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα. Χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις εισερχόμενες απειλές προτού προκαλέσουν ζημιά.

Πάνω από 3.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η αιφνιδιαστική επίθεση, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού. Μερικές από τις χειρότερες βιαιοπραγίες που έχουν παρατηρηθεί εδώ και χρόνια στο Ισραήλ και τη Γάζα έχουν οδηγήσει σε δραματικές εικόνες αντιπαράθεσης στην περιοχή.

Το σύστημα έχει τις ρίζες του στον πόλεμο του Ισραήλ με το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου το 2006, όταν χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ - προκαλώντας τεράστιες ζημιές, μαζικές εκκενώσεις και δεκάδες θανάτους. Μετά από αυτό το Ισραήλ είπε ότι θα αναπτύξει μια νέα αντιπυραυλική ασπίδα.

Δημιουργήθηκε από τις ισραηλινές εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries με κάποια υποστήριξη των ΗΠΑ, ο «Σιδηρούς Θόλος» τέθηκε σε λειτουργία το 2011. Θεωρούμενο από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, το Iron Dome χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις απειλές προτού προκαλέσουν ζημιά.

Η ανάπτυξη του συστήματος ήταν δαπανηρή, αλλά οι κατασκευαστές λένε ότι είναι οικονομικά αποδοτικός λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί για να ξεχωρίσει τους πυραύλους που ενδέχεται να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές και εκείνους που δεν θα χτυπήσουν. Στατικές και κινητές μονάδες εκτοξεύουν μόνο πυραύλους αναχαίτισης για να καταρρίψουν οτιδήποτε ερμηνεύεται ως επικίνδυνο.

Μια δεκαετία από τότε που τέθηκε σε λειτουργία ο Iron Dome, το Ισραήλ έχει τώρα 10 μονάδες σε όλη τη χώρα, η καθεμία με τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν 20 πυραύλους αναχαίτισης. Ο «Σιδηρους Θόλος» χρησιμοποιεί το ραντάρ MMR για να ανιχνεύσει τη διαδρομή του πυραύλου. Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του συστήματος αναλύει την τροχιά του πυραύλου και την εκτιμώμενη περιοχή πτώσης του.

«Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε το σύστημα Iron Dome, το οποίο σώζει ζωές όπως πάντα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους.

Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι η ένταση των πρόσφατων μπαράζ από τη Γάζα υποδηλώνει ότι μαχητικές ομάδες επιχειρούν να συντρίψουν το Iron Dome - εγείροντας ανησυχίες για τους πιθανούς περιορισμούς του συστήματος.

Εδώ και χρόνια, η Χαμάς προσπαθεί να βρει αδυναμία στο σύστημα του Iron Dome. Το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό,κατατροπώνοντας το σύστημα με μια επίθεση πυραύλων Salvo (πολλαπλοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα), καθιστώντας δύσκολο για το σύστημα ελέγχου να αναχαιτίσει όλους τους στόχους.