Moυσταφά Μπαργκούτι στο Newsbomb: Το Ισραήλ κλείνει την πόρτα στην ειρήνη, η Παλαιστίνη αντιστέκεται

Ο Μουσταφά Μπαργκούτι, εξέχουσα μορφή της παλαιστινιακής πολιτικής ζωής μίλησε στο Νewsbomb.gr για την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Γιατρός και πολιτικός με εμπειρία δεκαετιών, υποστηρίζει την ειρηνική αντίσταση και τάσσεται υπέρ της άμεσης εκεχειρίας υπό όρους

O Moύσταφα Μπαργκουτί
O Moύσταφα Μπαργκουτί
Α.Ρ
3'

Ο Μουσταφά Μπαργκούτι, μία απο τις πιο προβεβλημένες φωνές για το παλαιστινιακό ζήτημα παγκοσμίως είναι γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας (PNI ή Αλ Μουμπαντάρα) του «δημοκρατικού τρίτου πόλου» όπως αυτοσυστήνεται στην παλαιστινιακή πολιτική που αντιτίθεται στη διάσπαση μεταξύ της Φατάχ, την οποία θεωρεί διεφθαρμένη και αντιδημοκρατική και της Χαμάς, την οποία θεωρεί εξτρεμιστική και φονταμενταλιστική.

Ανάμεσα στις συνεντεύξεις που παραχώρησε στην Κριστιάν Άμανπουρ του CNN και το Sky News από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης μίλησε στο Newsbomb.gr για τη Χαμάς, το σκληρό πρόσωπο της κυβέρνησης Νετανιάχου και το συνεχιζόμενο δράμα των κατοίκων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να αντιστέκονται στην κατοχή, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουν το δικαίωμα να επιτίθενται σε πολίτες. Ο κύριος λόγος που έγιναν όλα αυτά είναι οτι τους τελευταίους 8 μήνες το Ισραήλ επιτέθηκε σε Παλαιστίνιους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 248 άνθρωποι. Ανάμεσά τους 40 παιδιά και ένα νήπιο μόλις 2μιση ετών, εν πολλοίς χωρίς να το μάθει η διεθνής κοινότητα.

Ο Νετανιάχου έχει κλείσει δια παντός την πόρτα στη λύση της ειρηνικής συνύπαρξης με τους Παλαιστινίους, μεταξύ άλλων διορίζοντας την πιο ακραία κυβέρνηση στην ιστορία, με τον υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ να αναλαμβάνει παράλληλα υπερεξουσίες στη Δυτική Όχθη.

Εκ των ηγετών του κινήματος εποικισμού, ο Σμότριχ είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης που επιβλέπει τη ζωή των πολιτών στη Δυτική Όχθη και όπως λέει ο δρ.Μπαργκούτι μετατρέπει σταδιακά την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού σε «απαγορευμένη ζώνη για το 62% των Παλαιστινίων».

Η κατάσταση στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς ειναι «τρομακτική» συμπληρώνει. «Ο κόσμος είναι απόλυτα τρομοκρατημένος. 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες πλήρους πολιορκίας, όμηροι στο ίδιο τους το σπίτι σε καθεστώς απόγνωσης, χωρίς νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα και φάρμακα. Επιτίθενται ακόμη και σε ασθενοφόρα. Δεχόμαστε τηλέφωνα από ασθενείς που δεν έχουν φάρμακα απαραίτητα για τη ζωή τους και δεν προβλέπεται να τα αποκτήσουν σύντομα»

Τον ρωτήσαμε για τα πλάνα της αιχμαλωσίας Ισραηλινών πολιτών που κάνουν τον γύρο του κόσμου και λέει οτι ειναι αλήθεια, προσθέτοντας οτι ο ίδιος πιστεύει στη λύση της ανταλλαγής αιχμαλώτων, στο πλαίσιο της άρσης του αδιεξόδου. «Περισσότεροι απο 5.300 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ορισμένοι εδώ και 43 ολόκληρα χρόνια»

Η Χαμάς θέλει να πετύχει ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ υπό πιθανή διαμεσολάβηση του Κατάρ. Ο Πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ Γκιλάντ Ερντάν, σε συνέντευξή του στο CNN, εκτίμησε ότι οι αιχμάλωτοι στη Γάζα, μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου (7/10) θα πρέπει να είναι ανάμεσα στους 100 με 150, μεταξύ των οποίων 50 στρατιώτες και ξένοι υπήκοοι.

Ο δρ Μπαργκούτι, υποστηρίζει την ειρηνική αντίσταση, μια μη βίαιη «Ιντιφάντα» και την ενότητα του παλαιστινιακού λαού και οραματίζεται μία ελεύθερη Παλαιστίνη. «Το πιο σημαντικό τώρα ειναι να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση. Αν συνεχιστεί θα μιλάμε για εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων. Ευχή μου είναι να τερματιστεί η κατοχή. Το σύστημα του απαρτχάιντ που υπάρχει εδώ και 56 χρόνια και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη μαύρη σελίδα στην ιστορία της Νότιας Αφρικής. Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, να σταματήσει η αδικία και ο πόνος του λαού μας» καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή