Πόλεμος στο Ισραήλ: Μέσα στα καταφύγια του τρόμου - Η μαρτυρία ενός Έλληνα

Ο Αχιλλέας Πεκλάρης, Έλληνας δημοσιογράφος που ζει με τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά μόνιμα στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό Facebook δείχνει πως είναι τα καταφύγια της χώρας.
Facebook / Achilles M. Peklaris
3'

Ρίγος προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και απεικονίζουν τα καταφύγια στο Ισραήλ, εκεί όπου πλέον κρύβονται οι κάτοικοι προκειμένου να προστατευτούν από τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς.

Οι πολίτες του Ισραήλ από το πρωί της Κυριακής έσπευσαν να προφυλαχτούν πηγαίνοντας στα υπόγεια καταφύγια της χώρας.

Ο Αχιλλέας Πεκλάρης, Έλληνας δημοσιογράφος που ζει με τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά μόνιμα στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό Facebook δείχνει πως είναι τα καταφύγια της χώρας.

«Σε όλες τις καινούργιες πολυκατοικίες υπάρχει ένα δωμάτιο σε κάθε διαμέρισμα το οποίο χρησιμοποιείται ως bomb shelter ή mamad, όπως λέγεται στα Εβραϊκά. Τις υπόλοιπες μέρες είναι απλά το man cave / γραφειο μου. Οι τοίχοι είναι από μπετόν αρμέ (όχι τούβλα), το παράθυρο ασφαλίζει με ασήκωτα μαντεμένια πατζούρια και υπάρχει σύστημα κατάσβεσης φωτιάς (σπρίνκλερ), όπως και φίλτρα αέρα για χημικό πόλεμο (η Νάταλι το έζησε αυτο όταν ήταν παιδί, στον πόλεμο του Ιράκ). Η πόρτα είναι διπλή και επίσης ασφαλείας», γράφει μεταξύ άλλων ο Αχιλλέας Πεκλάρης.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Αχιλλέα Πεκλάρη

«Λοιπόν, εσείς που δεν είσαστε Μεσανατολίτες μπορεί να φρικάρετε λίγο τώρα (κι άμα το δει και η μάνα μου θα με πάρει δέκα τηλέφωνα) και ν’ αρχίσετε τα «σήκω φύγε χθες μπρο», αλλά αυτό εδώ είναι το καταφύγιό μας, σε περίπτωση που ηχήσει συναγερμός στην περιοχή μας. Πολύ μικρή η πιθανότητα, αλλά “better safe than sorry”.
Σε όλες τις καινούργιες πολυκατοικίες υπάρχει ένα δωμάτιο σε κάθε διαμέρισμα το οποίο χρησιμοποιείται ως bomb shelter ή mamad, όπως λέγεται στα Εβραϊκά. Τις υπόλοιπες μέρες ειναι απλά το man cave / γραφειο μου. Οι τοίχοι είναι από μπετόν αρμέ (όχι τούβλα), το παράθυρο ασφαλίζει με ασήκωτα μαντεμένια πατζούρια και υπάρχει σύστημα κατάσβεσης φωτιάς (σπρίνκλερ), όπως και φίλτρα αέρα για χημικό πόλεμο (η Νάταλι το έζησε αυτο όταν ήταν παιδί, στον πόλεμο του Ιράκ). Η πόρτα είναι διπλή και επίσης ασφαλείας.

Χθες το απόγευμα ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι πολίτες σ’ όλη τη χώρα πρέπει να εξοπλίσουν τα καταφύγιά τους με διάφορα είδη - νερό και ξηρά τροφή για 72 ώρες, φακό με μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.. Αυτό προκάλεσε ανησυχία σε αρκετό κόσμο (που το εξέλαβε ως ένδειξη οτι έρχονται δύσκολες στιγμές) και μέσα στο επόμενο τρίωρο δημιούργησε χάος σε πολλά σουπερ μάρκετ, καθως πολλοί έσπευσαν να στοκάρουν. Χρειάστηκε διευκρινιστική ανακοίνωση του Στρατού, οτι πρόκειται για τυπικό πρωτόκολο ασφαλείας και δεν υποννοεί τίποτα, απλά έπρεπε να διανεμηθεί.

Εμείς, αν και βρισκόμαστε σε ασφαλή περιοχή (μακριά για το βεληνεκές των ρουκετών της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και της Χαμάς από τη Γάζα), πήραμε τα βασικά της λίστας και διάφορες συσκευασμένες τροφές, απλώσαμε τη στρωματσάδα και μεταφέραμε πάνες / παιχνίδια κα. συμπράγκαλα των πιθηκιών. Μπήκε και ο βραστήρας, ο Παπαγάλος ο Λουμίδης (χωρίς σωστό καφέ όλα ειναι χειρότερα), κάμποσες σοκολάτες (που θα πρέπει να κρατηθω και να μην τις φάω όλες απόψε), βιβλία και δυο εξάδες νερά.

Η πιθανότητα να το χρησιμοποιήσουμε, με τα μεχρι στιγμής δεδομένα, είναι απειροελάχιστη. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το καταφύγιό μας και είναι έτοιμο».