Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι είναι οι βόμβες λευκού φωσφόρου - Καταγγελίες ότι έπεσαν σε αμάχους στη Γάζα
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν βόμβες λευκού φωσφόρου στη συνοικία αλ Καράμα στη Γάζα. Τι είναι τα τρομακτικά όπλα που έχουν απαγορευθεί από τον ΟΗΕ
Φωτογραφίες, βίντεο και ισχυρισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίσαν βόμβες λευκού φωσφόρου στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Καθώς το Ισραήλ συνέχιζε να σφυροκοπά στόχους στη Γάζα μετά την επίθεση από ξηράς-θαλάσσης και αέρος στα εδάφη του από τη Χαμάς, κυκλοφόρησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονταν ότι η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) χρησιμοποιεί απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου στην πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Η Λωρίδα της Γάζας, ένα παλαιστινιακό έδαφος υπό ισραηλινό αποκλεισμό, κυβερνάται από τη Χαμάς εδώ και πολλά χρόνια και είναι ενα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στη Γη, καθώς φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στριμωγμένους σε ένα κομμάτι γης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Τι είναι ο λευκός φώσφορος
Ο λευκός φώσφορος είναι μια κηρώδης, κιτρινωπή έως διαυγής χημική ουσία με μια οσμή που θυμίζει σκόρδο. Είναι μια ιδιαίτερα εύφλεκτη χημική ουσία που καίγεται γρήγορα και έντονα όταν εκτίθεται στον αέρα. Χρησιμοποιείται σε εμπρηστικά όπλα από στρατούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για διάφορους σκοπούς, όπως το φωτισμό στόχων τη νύχτα ή απλώς για να προκαλέσει ζημιά στους εχθρούς.
Αυτή η χημική αντίδραση παράγει έντονη θερμότητα (περίπου 815 βαθμούς Κελσίου), ελαφρύ και παχύρρευστο λευκό καπνό, ο οποίος χρησιμοποιείται από τους στρατούς για να δημιουργήσουν προπέτασμα καπνού σε ευαίσθητες ζώνες.
Ο λευκός φώσφορος μπορεί να προκαλέσει γρήγορες και εκτεταμένες πυρκαγιές στο έδαφος. Μόλις αναφλεγεί, η ουσία είναι πολύ δύσκολο να σβήσει, καθώς προσκολλάται σε πολλές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των ρούχων. Είναι απίστευτα επικίνδυνο για τους πολίτες γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα που διεισδύουν βαθιά στον ιστό και τα οστά και μπορεί να αναζωπυρωθεί ακόμη και μετά τη θεραπεία
Η χρήση λευκού φωσφόρου σε πολέμους
Μία από τις πρώτες χρήσεις λευκού φωσφόρου σε στρατιωτικές μάχες αναφέρθηκε το 1800 όταν οι Ιρλανδοί εθνικιστές τον χρησιμοποίησαν εναντίον των βρετανικών δυνάμεων. Το σκεύασμα που χρησιμοποιούσαν οι Ιρλανδοί Ρεπουμπλικάνοι έγινε γνωστό ως «Fenian Fire».
Ο βρετανικός στρατός το χρησιμοποίησε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι αμερικανικές δυνάμεις, μετά την εισβολή στο Ιράκ, χρησιμοποίησαν το χημικό όπλο κατά των ανταρτών στην πόλη της Φαλούτζα.
Το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε οβίδες φωσφόρου κατά τη μάχη κατά της Χεζμπολάχ κατά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006. Αρκετές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίστηκαν ότι ο Ισραηλινός Στρατός είχε χρησιμοποιήσει λευκό φώσφορο εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2008-09.
Η συριακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατηγορήθηκε από μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινότητας ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του λευκού φωσφόρου, κατά τη διάρκεια της συριακής κρίσης, ενώ ανάλογες καταγγελίες έγιναν και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Απαγορεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη
Το 1972, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που αποκαλούσε τα εμπρηστικά όπλα μία «κατηγορία όπλων που αντιμετωπίζονται με φρίκη».
Πρόκειται για όπλα ή πυρομαχικά που έχουν σχεδιαστεί για να πυρπολούν αντικείμενα ή να προκαλούν εγκαύματα ή αναπνευστικές βλάβες σε ανθρώπους μέσω της φλόγας, της θερμότητας ή του συνδυασμού τους, που προκύπτουν από μια χημική αντίδραση μιας εύφλεκτης ουσίας όπως το ναπάλμ ή ο λευκός φώσφορος. λέει ο ΟΗΕ.
Το 1980, ο κόσμος συμφώνησε να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη χρήση ορισμένων όπλων που προκαλούν πολύ πόνο ή τεράστια ζημιά στους αμάχους. Το Πρωτόκολλο III αυτής της συμφωνίας περιορίζει τη χρήση εμπρηστικών όπλων
ΝDTV