Μέση Ανατολή: Προβληματισμός για την εμπλοκή σιιτικών οργανώσεων στον πόλεμο του Ισραήλ
Μέση Ανατολή: Γενικευμένη ανάφλεξη απειλείται με την τυχόν εμπλοκή σιιτικών οργανώσεων
«Η μόνη περίπτωση να πάμε σε γενικευμένη σύγκρουση είναι επειδή κάποιοι θα επιδιώξουν έναν γενικευμένο πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, ναι, είναι πολύ δύσκολο να μην διαχυθεί η σύγκρουση, να μην εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζοντας το Ισραήλ», τόνισε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής επιχειρώντας να περιγράψει την «φλεγόμενη» επικρατούσα κατάσταση στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
«Όταν μιλάμε για τη Χεζμπολάχ, ξέρουμε πάρα πολύ ότι είναι μια οργάνωση πανίσχυρη πια μέσα στο Λίβανο. Ελέγχει τον Λίβανο επί της ουσίας, αλλά την ίδια στιγμή είναι κι αυτό που αποκαλούμε αντιπρόσωπος των ιρανικών συμφερόντων και της ιρανικής πολιτικής και στρατηγικής στην περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει και στη Συρία, που ξέρουμε ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων – ας τους ονομάσουμε παραστρατιωτικών. Άρα, μόνο σε αυτή την περίπτωση εγώ μπορώ να δω την κατάσταση να ξεφεύγει και να έχουμε ανάφλεξη ολόκληρης περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Υφαντής.
Αναφορικά με το αν πρόκειται να προχωρήσει ο Νετανιάχου σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ή όχι, ειδικά μετά τη δήλωσή του ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή, ο κ. Υφαντής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι εννοεί ο πρόεδρος του Ισραήλ, γιατί η ευχή όλων είναι το μεγαλύτερο μέρος του χάρτη στη Μέση Ανατολή να παραμείνει ανέπαφο, δηλαδή, δεν θέλει κανένας να αποσταθεροποιηθεί η Ιορδανία, δεν θέλει κανένας να αποσταθεροποιηθεί ο Λίβανος ή ακόμα και η Συρία. Δεν θέλει κανένας μα κανένας να καταρρεύσει η συμμαχία, ή εν πάση περιπτώσει, η συνεργασία Ισραήλ – Αιγύπτου, δηλαδή οι σταθερές της περιοχής για τις οποίες σφυρηλάτησε το Ισραήλ».
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Χεζμπολάχ θα δράσει μόνη της γιατί το ρίσκο που θα αναλάβει είναι τεράστιο» υπογράμμισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Την σκληρή γλώσσα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των ΗΠΑ σχολίασε ο κ. Υφαντής, τονίζοντας: «Υπάρχουν δύο ερμηνείες που η μία δεν αποκλείει την άλλη. Η πρώτη ερμηνεία είναι γιατί έτσι νοιώθει πραγματικά, δηλαδή είναι η ισλαμική του ταυτότητα, είναι η αίσθηση του πάτρωνα των απανταχού μουσουλμάνων, είναι ο αντισημιτισμός του, ο οποίος το ξέρουμε, έχει επιβεβαιωθεί δεκάδες φορές. Υπάρχει και υπάρχει και μία άλλη ερμηνεία, η οποία συνδέεται με τον τραυματισμό των ευρύτερων σχεδίων που έχει η Τουρκία. Δηλαδή έρχεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή και κάνει σκόνη κάθε αίσθηση “γαλάζιας πατρίδας” ή Τουρκίας ως σημαντικής δύναμης στην περιοχή».