Ανησυχία στην Ευρώπη: Στο «κόκκινο» οι τιμές του φυσικού αερίου - Γιατί εκτοξεύονται

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο
1'

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, φόβοι έλλειψης, αλλά και ο ψυχρότερος καιρός πιέζουν την αγορά φυσικού αερίου. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ειδικότερα και οι ζημιές στον αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας προκαλούν αναστάτωση στον τομέα του φυσικού αερίου.

Στο εκρηκτικό «κοκτέιλ» προστίθενται οι προβλέψεις για το πρώτο μεγάλο κύμα ψύχους στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη που προβλέπεται για αυτό το Σαββατοκύριακο, με τα νοικοκυριά να ετοιμάζονται να ανάψουν τον θερμοστάτη καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Η τιμή αναφοράς για το ευρωπαϊκό αέριο για τον επόμενο μήνα έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος Φεβρουαρίου, κλείνοντας στα 53,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο. Το φυσικό αέριο ανέβηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας, καθώς το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tαμάρ στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω φόβων για την ασφάλεια.

Η μυστηριώδης ζημιά στον αγωγό Balticconnector και το παράλληλο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο Estlink μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας αυτή την εβδομάδα έχει επίσης ταράξει την αγορά, με το Ελσίνκι να λέει χθες βράδυ ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμπλοκή ενός κρατικού παράγοντα στη δολιοφθορά.

Οι ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανεβάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου εξηγούν οι αναλυτές. «Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί λόγω της χαμηλότερης προσφοράς, αλλά, αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό, είναι οι κίνδυνοι για την προσφορά. Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση».