Γάζα: «Αυτό είναι το τελευταίο μου βίντεο» - Ραγίζει καρδιές η πεθερά του Σκωτσέζου πρωθυπουργού
«Παγιδευμένα» στη Γάζα είναι τα πεθερικά του Σκωτσέζου πρωθυπουργού Χούμζα Γιουσάφ, ο οποίος καλεί τη διεθνή κοινότητα να μεσολαβήσει εδώ και τώρα την αιματοχυσια. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον θάνατο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών» λέει, ενώ η πεθερά του αναρωτιέται «πού πήγε η ανθρωπιά»
Η πεθερά του πρωθυπουργού της Σκωτίας Χούμζα Γιουσάφ σε ένα σπαρακτικό βίντεο στα social media από τη Γάζα αναρωτιέται «πού πήγε η ανθρωπιά των ανθρώπων;», προσθέτοντας ότι αυτό «θα είναι το τελευταίο μου βίντεο».
Η Eλίζαμπεθ αλ Νάκλα- μητέρα της συζύγου του κ.Γιουσάφ, Nάντια επισκέφτηκε τη Γάζα την περασμένη εβδομάδα με τον σύζυγό της Mαγκέντ, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Αλλά το ζευγάρι έχει από τότε «παγιδευτεί» μετά τα αντίποινα των Ισραηλινών.
Το Ισραήλ προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση, αν και η Χαμάς τους ζήτησε να μείνουν στη θέση τους και να αγνοήσουν την ισραηλινή εντολή για εκκένωση.
Μιλώντας από το Deir Al Balah, νότια της πόλης της Γάζας, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο ίδιος ο Γιουσάφ στο X, πρώην Twitter, η κα Ελ Νάκλα είπε: «Αυτό θα είναι το τελευταίο μου βίντεο. Όλοι από τη Γάζα κινούνται προς το μέρος που βρισκόμαστε. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό - και εξακολουθούν να τους βομβαρδίζουν καθώς φεύγουν. Πού θα τους βάλουμε;» αναρωτιέται η συνταξιούχος νοσοκόμα από τη Σκωτία.
Η περιοχή της ισραηλινής προειδοποίησης περιλαμβάνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο η Human Rights Watch έχει πει ότι αντιμετωπίζει περισσότερα από 6.000 θύματα, και δύο μεγάλους καταυλισμούς προσφύγων.
«Σκέφτομαι οτι όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο νοσοκομείο δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Πού είναι η ανθρωπότητα; Πού είναι οι καρδιές των ανθρώπων στον κόσμο, για να το αφήσουμε αυτό να συμβεί στη σημερινή εποχή; Μακάρι ο Θεός να μας βοηθήσει, αντίο».
Σε μια ανάρτηση δίπλα στο βίντεο, ο Γιουσάφ λέει «Αυτή είναι η Eλίζαμπεθ αλ-Νάκλα. Είναι η πεθερά μου. Μια συνταξιούχος νοσοκόμα από το Dundee της Σκωτίας. Αυτή, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα, δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς. Της είπαν να φύγει από τη Γάζα, αλλά, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, είναι παγιδευμένη, δεν έχει πού να πάει».
Μεταξύ των πρώτων που σχολίασαν την ανάρτηση ήταν η πρώην πρωθυπουργός Nίκολα Στέρτζον, η οποία έγραψε: «Η καρδιά μου ραγίζει για τον λαό του Ισραήλ και για όλους τους αθώους πολίτες στη Γάζα που πληρώνουν επίσης το τίμημα των φρικτών τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς. Πιο κοντά στο σπίτι, οι σκέψεις μου είναι με τους φίλους μου Nάντια και Χούμζα, την οικογένειά τους, καθώς και με την πολύτιμη εβραϊκή κοινότητα της Σκωτίας, αυτή την απαίσια στιγμή».
Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσει κατάπαυση του πυρός καθώς περιγράφει τους φόβους της οικογένειάς του για τους εγκλωβισμένους συγγενείς τους. Η πεθερά του στην πολιορκημένη Γάζα ξεμένει από πόσιμο νερό. Ο κουνιάδος του, γιατρός, αντιμετωπίζει τη φρίκη της προσπάθειας να αναγνωρίσει μέρη του σώματος σε ένα κοντινό νοσοκομείο. Και η τετράχρονη κόρη του, στο σπίτι της στη Σκωτία, μπορεί να καταλάβει μόνο ότι «η γιαγιά φοβάται τη βροντή».
Σε συνέντευξή του, ο Γιουσάφ επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, να παροτρύνει το Ισραήλ «να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, να αφήσει τις προμήθειες να μπουν, αλλά, κυρίως, να αφήσει τους ανθρώπους να βγουν έξω».
«Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει πίσω και να δει την εξάλειψη 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Όλοι θα έχουμε μια κηλίδα στη συνείδησή μας αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό». Οι γονείς της συζύγου του ταξίδεψαν στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα για να επισκεφτούν τον γιο τους και τα τέσσερα εγγόνια τους, καθώς και την 92χρονη μητέρα του Mαγκέντ, η οποία δεν είναι καλά.
Το ζευγάρι δεν κατάφερε να βρει ασφαλή διέλευση από τη Γάζα από την πρώτη επίθεση της Χαμάς στα σύνορα με το Ισραήλ το Σάββατο. Την Τετάρτη, η σύζυγος του Γιουσάφ είπε στο BBC ότι οι γονείς της «λένε συνεχώς ότι αισθάνονται ότι θα πεθάνουν». Η Νάντια μίλησε για τελευταία φορά με τον αδερφό της το απόγευμα της Τετάρτης. «Δουλεύει συνεχείς βάρδιες, καταφέρνει να γυρίσει σπίτι για λίγες ώρες και μετά βγαίνει κατευθείαν», είπε ο Γιουσάφ.
Ο Γιουσάφ συνομιλεί τακτικά με το Φόρεϊν Όφις, αν και ο Κλέβερλι δεν έχει απαντήσει ακόμη άμεσα σε μια επιστολή που έστειλε ο Γιουσάφ την Τρίτη και τον προέτρεπε να πιέσει για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο. «Δεν ξέρω κανέναν που να λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από τον τρόμο. Αυτές οι σκηνές που είδαμε το πρωί του Σαββάτου ήταν φρικιαστικές και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο έντονο τρόπο», είπε ο αρχηγός του κόμματος SNP, διάδοχος της Στέρτζον.
«Για μένα, όμως, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Εάν κόψετε ηλεκτρισμό, τρόφιμα, καύσιμα, ιατρικές προμήθειες, τότε δεν βλάπτει μόνο τη Χαμάς, βλάπτει όλους αυτούς τους αθώους πολίτες». Ο Γιουσάφ παρακάλεσε τη διεθνή κοινότητα να θυμηθεί τους «συνηθισμένους ανθρώπους» που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση.
«Μπορούμε να μιλάμε για ώρες για τη γεωπολιτική κατάσταση, τη λύση των δύο κρατών και τα σύνορα του 1967, αλλά αν επιστρέψουμε στα βασικά έχουμε πολλούς ανθρώπους –ιδιαίτερα στην εβραϊκή μας κοινότητα– που δεν ξέρουν αν τα μέλη της οικογένειάς τους είναι ζωντανοί ή όχι.»