Με χαμόγελα νίκης και τις διδασκαλίες του Μωυσή, οι νεαροί Ισραηλινοί έφεδροι οδεύουν προς το μέτωπο
ΑΠΟΣΤΟΛΗ NEWSBOMB.GR ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ
Πρόκειται για νεαρούς και νεαρές, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καν κλείσει τα 20 έτη, ενώ άλλοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία και κλήθηκαν κατευθείαν στο μέτωπο.
Το Newsbomb.gr βρέθηκε σε ένα τέτοιο κέντρο κατάταξης εφέδρων, όχι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη Γάζα, οι οποίοι μόλις άφησαν τις κανονικές τους ζωές και ντύθηκαν στο χακί. Από εκεί, θα μεταφερθούν πολύ σύντομα στα σημεία που θα επιλέγουν, πιθανότατα ακόμα και στην πρώτη γραμμή, κι ενώ επίκειται η εισβολή στη Γάζα.
Δείτε την gallery:
Στην είσοδο, νεαροί φέρουν ένα ιερό για τον εβραϊσμού θρησκευτικό κειμήλιο, το «tora», το οποίο εντός του «έχει τη «Βίβλο» μας», όπως μας εξηγούν, δηλαδή τις διδασκαλίες του Μωυσή προς τον λαό του Ισραήλ.
«Με αυτό μαζί μας δεν πρόκειται να χάσουμε, όπως πάντα, επιβιώνουμε», μας λένε, μαζί με έναν… χαιρετισμό σε έναν αγαπημένο τους Έλληνα καλλιτέχνη, τον Νίκο Βέρτη.
Δείτε το βίντεο:
Συνομιλούμε με αρκετούς στρατιώτες, νέους και νέες, υπό τον όρο να μην αναφέρουμε το όνομα τους.
Τους ρωτάμε πως νιώθουν που πάνε στο μέτωπο να πολεμήσουν κι αν ελπίζουν αυτός ο πόλεμος να φέρει την πολυπόθητη ειρήνη στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.
«Δεν έχουμε καμία άλλη χώρα για να ζήσουμε. Αυτή είναι η μοναδική μας χώρα πια. Αν δεν πολεμήσουμε για αυτή, τότε πολύ απλά, δεν θα μπορούμε να ζήσουμε», μας λέει ένας νεαρός.
«Δεν ξεκινήσαμε εμείς, αυτοί εισέβαλαν και μας κατέσφαξαν, ακόμα και μωρά, όπως είδατε. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό, δεν γίνεται αλλιώς», θεωρεί ένας άλλος, που όση ώρα μας μιλάει δεν αφήνει το όπλο από τα χέρια του.
Συναντάμε ένα νεαρό ζευγάρι - η κοπέλα δεν υπηρετεί αλλά ήρθε να αποχαιρετίσει τον φίλο της. Μας μιλάνε αλλά με τον όρο να μην τους τραβήξουμε φωτογραφία. «Έρχομαι στον στρατό για να είναι αυτή εδώ καλά και ασφαλής», μας λέει χαμογελώντας ο νεαρός, χωρίς να αφήσει λεπτό το χέρι της κοπέλας του από το δικό του. «Συμφωνώ και πρέπει να το κάνει, θα προσεύχομαι να είναι καλά και να σταματήσουν όλα αυτά γρήγορα», συμπληρώνει η κοπέλα.
Ένας άλλος νεαρός, που φαινόταν πιο σκληροπυρηνικός, κάνει λόγο για «εκδίκηση», αφού «μόνο έτσι θα καταλάβουν αυτό που έκαναν».
Όλη η ατμόσφαιρα μοιάζει σαν να πρόκειται για μια… εκδρομή ή κατασκήνωση και αν βρισκόταν κάποιος εκεί και δεν ήξερε τι συνέβαινε, το τελευταίο που θα του περνούσε από το μυαλό θα ήταν ότι πρόκειται για νέα παιδιά που πάνε στο μέτωπο.
Πλησιάζουμε ακόμα μια παρέα. Μας επαναλαμβάνουν ότι αυτή είναι η μόνη τους επιλογή κι είναι χρέος τους να το κάνουν. «Θεωρείτε ότι όλα αυτά θα φέρουν την ειρήνη», ρωτάμε. Διστάζουν να απαντήσουν, αλλά τονίζουν ότι αυτός είναι ο σκοπός αυτού του πολέμου.
Τους ρωτάμε, τέλος, αν αυτός ειναι ένας πόλεμος κατά του παλαιστιανιακου λαού ή κατά της Χαμάς. «Κατά των παλαιστίνιων» απαντάει ο ένας νεαρός. Αμέσως πετάγεται δίπλα του μια κοπέλα, η οποία ακόμα δεν φοράει τη στολή της αλλά ετοιμάζεται.
«Όχι», λέει με συνοφρυωμένο ύφος κοιτώντας δίπλα τον νεαρό. «Είναι κατά των τρομοκρατών της Χαμάς και όχι των Παλαιστίνιων»…